Nepolitikin Zabavnik

PREDSTAVLJAMO

Ne zavidimo nikom, ali uzore imamo – ZAA intervju za DOTKOM

Zaa je bend iz Kruševca koji najavljuje novi, svoj četvrti studijski album za početak jeseni. Osim toga, bend ima i novu pevačicu, Anđelu. Pošto su i na “Lampshade Media” etiketi nije nam trebalo više razloga da ih zamolimo za razgovor.  Na naša pitanja odgovarali su Zlatko Petković, Ivan Đokić i  Anđela Ilić…

…U redovima koji slede možete pročitati kako je tekao taj razgovor :

 

 1. GDE VIDITE SVOJE MESTO NA DANAŠNJOJ MUZIČKOJ SCENI? KOLIKO STE UNDERGROUND, A KOLIKO MAINSTREAM?

Đole: Bend postoji i radi konstantno već deset godina. Koncertno i diskografski smo prilično aktivni i to zavređuje poštovanje dela publike koji prati šta se novo dešava u domaćoj muzici. Na temu da li smo deo podzemlja ili smo se prodali, nekako se ne uklapamo u tu priču o krajnostima ni po jednom kriterijumu.
Zlatko: Svakom muzičaru kome je muzika i bavljenje istom imeprativ je najbolje kad je jednom nogom u mainstreamu a jadnom u undergroundu. Na taj način uvek može da balansira između ličnog ukusa i tržišta. Naše mesto je na nekom drugom mestu georgrafski koliko i metafizički ali to je druga priča. Svakako uzmite u obzir da je ovaj odgovor previše politički korektan.

 

 1. IME „ZAA“ ME DIREKTNO ASOCIRA NA „ZION“ I „JAH“ , KLASIČNE IDIOME REGE POKRETA. DA LI VAM JE TO BIO CILJ KAD STE BIRALI IME I ŠTA „ZAA“ UOPŠTE ZNAČI?

Zlatko: Rege pokret i kultura su odigrali značajan deo u kreativnom opusu benda ali nemaju veze sa nadevanjem imena. Drago nam je ako vas asocira na to, ali to je jedno obično, potvrdno ZA sa dodatim jednim A estetike radi. Kasnije se ispostavilo, guglajući po rečnicima, da ima na par jezika konkretno značenje. Najviše nam se sviđa sa nekog arapskog gde za ZAA piše na engleskom “Lets go“.

 

 1. KOLIKO STE VI REGE BEND? KAKVI UTICAJI JOŠ POSTOJE U STVARANJU VAŠE MUZIKE?

Zlatko: Manje nego što se čini na prvo slušanje. Naravno, odricanje od te etikete je suicidno, jer na regeu nam se ukrštaju zajednička interesovanja. Uticaji su od Jazza i Duba do Punka i Metala, bukvalno. Mnogo nas je i svi smo različiti i svašta donesemo na probu kad pravimo nove pesme.

 

 

 1. KOLIKO VAM U KARIJERI ODMAŽE PODATAK DA STE BEND IZ UNUTRAŠNJOSTI? IMATE LI UTISAK DA STE IZ BEOGRADA ILI NOVOG SADA DA BISTE IMALI VEĆI UTICAJ NA DANAŠNJU SCENU?

Zlatko: Tehnički, mi smo bend iz 3 grada, Kruševca, Niša i Beograda. Mislim da danas nije preterano bitna geografija za rad. Pozitivna strana društvenih mreža i sve moćniji kornjokomunikatori u rukama dece i omladine.

Đole: Stvar je prosta. Ako živiš u velikom gradu imaš mnogo veću ponudu muzičara, ekipe koja radi istu stvar, ljude koji snimaju spotove, organizuju koncerte/festivale, mnogo veći pristup medijima. Sve to kroz poznanstva. To je jedan ogroman resurs koji bendovi iz većih gradova imaju i mogu da iskoriste.

 1. U VAŠOJ KARIJERI SVAKA PEVAČICA SNIMI ALBUM I „VENE I SVENE KAO CVET“. ZAŠTO TAKO ČESTO MENJATE PEVAČICE? MANJAK ENTUZIJAZMA, VIŠAK AMBICIJA ILI PREVELIK PRITISAK?

Zlatko: Skoro 100% muzike je autorsko delo jezgra benda koje od početka činimo Ivan Đokić, Zoran Vasić, Tomislav Ilić i ja. Nekih 80% tekstova su moji. Sve naše pevačice su sa nama provele onoloko vremena koliko su osećale to što sviramo i pišemo. Kad je god zapretilo da to bude gluma mi smo uvek bili za varijantu da je bolje da tu stanemo i pregrupišemo se, nego da nešto radimo na silu. Tri naše bivše pevačice imaju odlične solo karijere i strašno smo ponosni na to. Mi mu tu dođemo kao neki rasadnik talenata.

 

 1. NAVEDITE MI BAR JEDAN BEND IZ KRUŠEVCA I OKOLINE NA KOJI BI TREBALO DA OBRATIMO PAŽNJU.

Zlatko: PourPur, Keni nije mrtav, Katabazija, Ludwig Ludwig, Radiofoniks, Crveni Karton, Plavo, The Scarps…

 

 1. VRLO STE KONCERTNO AKTIVNI. VODITE LI EVIDENCIJU KOLIKO STE KONCERATA ODSVIRALI U KARIJERI?

Đole: Svi naši nastupi se nalaze u istoriji koncerata na sajtu benda www.zaa.rs. Do sada smo odsvirali oko 250 koncerata.

 

 1. MOŽETE LI IZABRATI NAJDRAŽI NASTUP I S KIM BISTE VOLELI DA DELITE BINU U BUDUĆNOSTI?

Zlatko: Ne mogu baš jedan konkretno, ali definitivno su to nastupi u Banjaluci i Sloveniji… Ja bih, naravno, uvek sa Nine Inch Nails , ali to se verovatno neće ostvariti. Drugi bend za koji sam maštao da ćemo podeliti stage je Laibach i to nam se desilo 2 puta. Treći je Dubioza Kolektiv i to nam se desilo par puta ali ne fali ništa češće ponavljati takva iskustva.

Đole: Nemoguće je izabrati najdraži nastup jer ima toliko koncerata koji su nas pokrenuli, gde smo osetili sinergiju sa publikom u potpunosti, mnogo nezaboravnih momenata. Pošto je portal iz Novog Sada ja bih izdvojio dva nastupa u NS-u.

Nastup u Crnom biku, prepun klub i ljudi koji su padali preko nas na bini.
Ludačka atmosfera, nešto što te toliko napuni pozitivnom energijom da se osećaš prelepo. To se ne plaća novcem i za to vredi živeti.

Drugi nastup je na festivalu uličnih svirača u Katoličkoj porti. Mislim da je to naš jednini nastup u Novom Sadu van Exit-a koji nije bio vezan za klubove (zatvoren prostor). Bila je puna porta i energija je bila ZAA nezaborav.

 

 1. POSTOJI LI NEKI BEND ILI IZVOĐAČ KOJEM ZAVIDITE NA KREATIVNOSTI, IDEJAMA I TALENTU?

Đole: Zavideti nije prava reč. Postoje kolege koje izuzetno poštujem i cenim.
Izdvojio bih kao primer Dubiozu kolektiv. Često smo se sretali tokom godina na festivalima širom regije. Svojim profesionalnim odnosom prema svim aspektima muzičkog biznisa su uspeli da naprave svetski poznat brend i definitivno predstavljaju primer kako treba raditi.

Zlatko: Imamo svi neke svoje “uzore”… Ne zavidimo nikom.

 

 1. ŠTA MOŽEMO OČEKIVATI NA NOVOM ALBUMU? DA LI JE NOVI SINGL „CLOSER“ PRAVI PREDSTAVNIK ALBUMA ILI ĆE IPAK MALO BITI OTKLONA U ZVUKU?

Anđela: Dosta muzičkih žanrova. Veoma se radujem izlasku albuma zato što je singl “Closer” samo mali deo onoga na čemu radimo. Hteli smo da upoznamo publiku sa tim “novim zvukom i glasom benda”, ali će tek izlazak celog albuma zaokružiti priču.

Đole: Bend je pre aktuelanog singla “Closer” objavio i pesmu “Trouble” (krajem 2016. godine) i to je prvi singl sa novog albuma. Mislim da se u obe pesme oseća pomeranje u zvuku, da je muzika više okrenuta fanku i jačim gitarskim rifovima. Ovo je samo da zagolica maštu, prava iznenađenja tek slede.
Zlatko: Ipak će biti “otklona” u zvuku. Ako ni zbog čega drugog onda zbog evolucije i revolucije.

 

 1. PROSLAVILI STE DESETOGODIŠNJICU BENDA. GDE VIDITE SEBE KAD BUDETE PROSLAVLJALI 20 GODINA OD OSNIVANJA?

Đole: Na nekom pikniku. Naždrani, zadovoljni i ponosni na to što i dalje trajemo, sviramo i ložimo se na to.

Zlatko: Sa decom, a neki i sa unucima, za punim stolom, ponosni i pijani od sreće što smo dozvolili sebi da probamo nešto drugo, svesni da je onaj teži – duži put pravi i da se njime retko ide.

Anđela: Meni je velika čast što sam podelila to iskustvo sa bendom iako sam noviji član u toj priči, dok je bend proslavljao desetogodišnjicu ja sam uživala u našem prvom nastupu. Nadam se da ćemo zajedno proslavljati svaku narednu godinu od sada zato što želim da još dugo ostanem deo njihove familije.

 

 1. KAD ĆETE NAM DOĆI U NOVI SAD DA PREDSTAVITE NOVI ALBUM?

Zlatko: Hteli smo skoro, ali nam iz neobjašnjivih razloga otkazaše koncert. Kažu da su razlog nerezervisane stajalice. Poruka “njima”: Niti smo mi tezgaroši niti naša publika “stoji” za stajalicama.

Anđela: Uskoro, nadamo se. Bilo bi lepo videti kako se Novosadjanima dopada novi-stari ZAA.

 

 1. PLANOVI ?

Zlatko: Klasika… Sviramo, snimamo, putujemo pa sve to u krug.

ZAA su:

Anđela Ilić – vokal

Ivan Đokić – gitara

Tomislav Ilić – bas gitara

Zlatko Petković – bubanj

Zoran Vasić – klavijature

Nikola Stanojević – trombon

Borivoje Đorđević – saksofon

(Visited 20 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: