Nepolitikin Zabavnik

PREDSTAVLJAMO

Oslobodioci objavili album “Ubrzavanje” i video “Što si mi to učinila”

 
OSLOBODIOCI-UBRZAVANJE-COVER-12-12
 
 Kultni obrenovački indi sastav Oslobodioci osnovan je davne 1987. godine i za samo nekoliko sezona postao jedno od najbitnijih imena tada izuzetno potentne jugoslovenske alternativne rok scene…  
Nakon gotovo dve decenije ćutanja 2015. okupila se stara ekipa i nakon nekoliko kadrovskih promena postavlja stvari na svoje mesto i, predvođena legendarnim autorom i frontmenom Petrom Đokićem, snima novi studijski album “Ubrzavanje” koji se ovih dana u digitalnom i CD format pojavio pod etiketom njihovog izdavača “od davnina” Take It Or Leave It Records. Uz njega je upravo lansiran i premijerni video singl, urađen za pesmu “Što si mi to učinila”, koji je snimio i režirao Predrag Vukosavljević, a u kome pored članova grupe glumi i Dragana Nenadić.
Take It Or Leave It Logo
Spot možete pogledati na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=4i7hyEKCwGg&t=1s
Album “Ubrzavanje” nalazi se i na svim relevantnim digitalnim platformama:
Googleplay: https://tinyurl.com/y9knahqe
Amazon: https://tinyurl.com/ya3nkgey
Deezer : https://tinyurl.com/y9jflbby
iTunes: https://tinyurl.com/y72n5m6m
Spotify https://tinyurl.com/ya443uco
                                                     Autobiografija Oslobodilaca
OSLOBODIOCI-FOTKA-1024x916
 
1987.
U Beogradu, kod Dadija u Kazablanci snimamo prve demo snimke „Dečko“, „Zabrinut“, „Ti si ponosan na vlast“. Te prve snimke nosimo Zoranu Modliju u emisiju „Ventilator 202″ gde „Zabrinut“ ostaje više nedelja na top listi, od čega nekoliko puta i na prvom mestu. Zahvaljujući tome, priliku da nas čuje dobija tadašnji novinar Studenta Dragan Ambrozić koji nas uvrštava na kultnu kompilaciju “Beogradski Grafiti – Bad Boy Rock” (Produkcija Slovenija).
Na taj način otvaraju nam se vrata nezavisne scene koja se formira pa sviramo na festivalu „Yu rok moment“ u Zagrebu, u Kulušiću, zatim slede Ljubljana, koncert u Domu France Prešern i u Beogradu u legendarnoj Akademiji. Koncert u Skoplju, na žalost morali smo da otkažemo zbog iscrpljenosti gitariste.
Te godine učestvujemo i na Festivalu “Omladina” u Subotici, zajedno sa KUD Idijotima, Arhangelom, Fitom… (https://svatamuzika.com/omladina-1987)
1988.
U 1988. dobijamo ponudu nezavisne izdavačke kuće Produkcija Slovenija koja je poslovala u sklopu „DID Koper“ da izdamo svoj prvi album na kaseti, koju oberučke prihvatamo i jedan smo od prvih srpskih bendova sa zvaničnim nezavisnim izdanjem (Produkcija Slovenija, 1988). Album snimamo u Beogradu, na brzinu, delimično u studijima “Ša-na-na” i “Kazablanka”.
1989.
Nakon albuma „Prva ljubav“, dobijamo ponudu od zagrebačkog nezavisnog izdavača „Beyoop“ da za njih objavimo album “Nisam ni znao da postojim”, i to sa zadovoljstvom prihvatamo. I izlazi legenda o Koketu… Na jednoj strani je live sa naše svirke u Ljubljani, a na drugoj su studijske verzije pesama.
U međuvremenu i nezavisna scena u Srbiji sve više jača tako da stiže ponuda od Mr. Montenegro Recordsa iz Novog Sada, od Mira Karadžića, i započinjemo saradnju tako da se pojavljuju dve kasete, „Ballad Of Dead Seals/ Balada o mrtvim fokama“ (Mr. Montenegro Records, 1989) i „Better Alive Than Dead/ Bolje uživo nego umrtvo“ (Mr. Montenegro Records, 1989). Na ta dva izdanja su se našle uglavnom naše stare pesme skupljene na gomilu.

Diskografija:
Albumi:
PRVA LJUBAV (Produkcija Slovenija, cass K-018, 1988)
NISAM NI ZNAO DA POSTOJIM (Beyoop, cass, 1989)
BALLAD OF DEAD SEALS (Mr. Montenegro Records, cass, 003, 1989)
BETTER ALIVE THAN DEAD (Mr. Montenegro Records, cass, 004, 1989)
NO DEAL (Take It Or Leave It Records, cass, 1993)
OSLOBODIOCI (Take It Or Leave It Records, cass 33T55010, 1994)
UBRZAVANJE (Take It Or Leave It Records, CD, digital, 22T55114, 2018)

Singl:
GREEN LIMOUSINE (Mr. Montenegro Records, 7″ EP , 33 ⅓ RPM, FGN001, 1990)
singl-oslobodioci-green-limousine
Kompilacije:
BEOGRADSKI GRAFITI – BAD BOY ROCK (Produkcija Slovenija, cass K-013, maj 1987)
PROMJENITE KAZETU, ZAVIJA (Beyoop, cass 03, 1987)
SUNCE ĆE MI BITI IZA LEĐA (Beyoop, cass V, 1989)
U JUGOSLAVIJI SVE JE DOBRO (Produkcija Pogledi, cass, 1990)

1990.
Paralelno sa tim počinjemo da pripremamo i prvo vinilno EP izdanje koje tada nije bilo baš lako štampati. Singl „Green Limousine“ izlazi 1990. godine (Mr. Montenegro Records, 1990). U to vreme uspostavljamo i prve kontakte sa nekim inostranim izdavačima.
1991.
Snimamo album “No Deal” koji pred sam početak rata šaljemo u Jugoton da nam uslužno odštampa ploču. Plan nam je da se sa njom predstavimo i van granica naše zemlje. U SKC-u započinjemo pregovore i dogovaramo se sa predstavnikom Wipe Out Records (Grčka) da nam objave LP, kad nam vrate master trake iz Zagreba. Paralelno s tim naš izdavač pregovarao je sa nemačkim Glitterhouse Recordsom, ogrankom čuvenog Sub Popa, da nam objave novi album. I zaista, u to vreme nekoliko pesama pojavljuju nam se na nekim američkim punk rock kompilacijama. Međutim, u odsudnom trenutku izbija rat i trake ostaju u Zagrebu. Do njih je bilo nemoguće doći. Mi zbog svega toga skoro da prestajemo da sviramo!
1993 – 1994.
A onda se niotkuda pojavio Drago Borić sa ponudom da novi album izdamo za Take It Or Leave It Records, te smo ne gubeći nadu, sa novom dozom entuzijazma, prvo štampali izgubljene snimke na kasetnoj verziji albuma “No Deal” (Take It Or Leave It Records, cass, 1993), a potom u novosadskom studiju “Do-re-mi” januara 1994. snimili i objavili album pod imenom grupe “Oslobodioci” (Take It Or Leave It Records, cass 33T55010, 1994). Dosta smo imali živih svirki tih godinu – dve i scena je bila super: DLM, Atheist rep, Kazna za uši, Goblini… imalo se šta čuti! Ali onda se sve utopilo u sivilo svakodnevnice, bede, inflacije i ratova, i mi smo zaćutali…
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=4i7hyEKCwGg&w=560&h=315]

(Visited 8 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: