Nepolitikin Zabavnik

PREDSTAVLJAMO

PIANO CITY # 3 (05.-08.09. 2019) Razgovor ugodni sa Majom Alvanović i Kostom Jevtićem za DOTKOM

Povodom trećeg po redu festivala “Piano City Novi Sad” po treći put smo za Dotkom magazin porazgovarali sa organizatorima ove sada već dobro poznate manifestacije, Majom Alvanović i Kostom Jevtićem iz Udruženja “Mistyland”. O programu, izvođačima, lokacijama, iznenađenjima i još koječemu sa njima je pričao Goran Kuprešak. Ako vas zanima kako je to izgledalo bacite pogled na redove ispod…

  • Hvala vam što ste pristali da razgovarate za naš portal i ove godine. Šta biste nam pobliže mogli reći o trećem “Pijano Sitiju” ?

 KOSTA: Ove godine stiže nam oko 60 izvodjača, raznih žanrova. Zastupljena je klasična muzika, savremena muzika, džez, ali i autorska muzika kojoj pridajemo posebnu pažnju. Imamo ukupno 12 lokacija na kojima će se svirati. Neke su na otvorenom, neke su koncertne sale koje Novosađani već poznaju. Ove godine će ti prostori biti predstavljeni na jedan nov način, malo ćemo ih transformisati. To su Sinagoga, Gradska kuća, Galerija Matice Srpske, plato i hol Rektorata UNS, Futoški park (prvi put ove godine, u bašti hotela Vila Park), bašta koja pripada školi engleskog jezika “Lokuela” u ulici Laze Nančića, saletla u Dunavskom parku, škola “ Milan Petrović”, Institut u Sremskoj Kamenici i Zmaj Jovina ulica kod broja 26.

  • Šta je novina ove godine. Po čemu se program razlikuje od prethodna dva festivala ?

 MAJA: Ovogodišnji  “Piano City” je podeljen na nekoliko celina. Koncerti koji će se održavati po koncertnim salama nosiće ime “On stage sessions” zbog toga što će se publika nalaziti oko klavira. Recimo, prostor Sinagoge neće biti korišten kao obično, već će i publika i pijanista biti na sceni. Probaćemo da napravimo atmosferu kućnog koncerta u tim salama. Dalje, imamo koncept “Otvorenog studija” na platou ispred Rektorata gde će publika imati prilike da prisustvuje audio i video snimanju koncerta. Scenu u holu rektorata smo nazvali “Stage with a view”, a koncerti u prirodi nose zajedničko ime “Green Oasis” ili “Zelene oaze”. Posebno smo hteli da Novosađanima predstavimo Futoški park jer imamo osećaj da ga baš ne poznaju dovoljno. Koncerte u pešačkoj zoni (Zmaj Jovina ulica 26) smo nazvali “Vertikalni koncerti”. To je nešto što smo preuzeli od naših kolega iz Milana koji organizuju tamošnji “Piano City” i planiramo da budu koncerti iznenađenja pa ne bismo sada pobliže objašnjavali zašto se tako zovu. Koncerti će se održavati ispred zgrade sa brojem 26 u Zmaj Jovinoj ulici što je praktično sam ugao Dunavske i Zmaj Jovine. I na kraju imamo “Piano heart” koncepciju, to su humanitarni koncerti koje organizujemo u školi “Milan Petrović” i na Institutu u Sr. Kamenici, na onkološkom odeljenju, u saradnji sa fondacijom “Laza Kostić”.

  • Snimanje koncerata ? To je novina ?

KOSTA: Zahvaljujući tome što imamo dobre saradnike, ove godine smo rešili da organizujemo snimanje dva koncerta i plato ispred Rektorata, kao i Sinagogu pretvorimo na sat vremena u studio u kome publika prisustvuje snimanju i maltene učestvuje u tom procesu. To će ovaj put biti naša dva koncerta. Nakon dve godine organizovanja festivala kroz koji je prodefilovalo preko 250 pijanista, odlučili smo da ove godine i mi nastupimo. Jedan nastup će se desiti na platou ispred Rektorata, u petak u 18 časova, gde će nastupiti “Majamisty TriO”  a drugi koncert koji se snima je u Sinagogi istog tog dana u 22 h – “ Reflections on a Journey”gde ću nastupiti ja sa svojim autorskim resitalom. Za snimanje su zaduženi “Know How Production”, Marko Čokulov i Vladimir Antić .

  • Šta biste još izdvojili iz ovogodišnjeg festivalskog programa ?

 MAJA: Što se tiče učesnika ovogodišnjeg festivala, imaćemo nekoliko koncerata klasične muzike. Izdvojio bih nastup naše pijanistkinje koja dolazi iz Minhena, Jelene Stojković, koja će izvesti program pod imenom “Ruže Istoka”. Taj nastup će biti u Sinagogi, u 21 čas, u subotu. Njen program je jako atraktivan i sastoji se od kompozicija jermenskih, turskih i kompozitora sa naših prostora. U nedelju u 17 h u Gradskoj kući nastupa banjalučki pijanista Arsen Čarkić sa programom posvećenim Francu Listu, a sat kasnije u istom prostoru naša sugrađanka Jelena Bajić izvodiće grandiozne romantičarske sonate posvećene dvestogodišnjici rođenja Klare Šuman, velike pijanistkinje i kompozitorke. Istog dana, u nedelju, ali u 22 časa, u Galeriji Matice srpske  Novosađanka Nataša Penezić izvodi program savremene klasične muzike i to je koncert koji posebno preporučujemo.

  • A od autorske muzike, šta preporučujete ?

KOSTA: Od autorske muzike preporučio bih nastup nemačkog jazz pijaniste koji mahom izvodi improvizacije. U pitanju je Mihael Esl koji nam dolazi iz Štutgarta i koji će nastupiti u Sinagogi, u petak od 23 časa. U četvrtak će se u bašti škole“Loquela”u 22h održati koncert Marka Pejčića iz Zrenjanina koji smo nazvali “Relax Piano”.

Imamo i zanimljivu saradnju sa “Pop depresijom” iz Beograda koji su prošle godine pokrenuli jedan zanimljiv projekat u kojem okupljaju mlade autore koji se bave novom klavirskom muzikom, novim klavirskim zvukom. Ove godine nam šalju dva svoja predstavnika, sa kompilacije koje su prošle godine objavili, Andreja Negića i Pavla Popova. Koncert se zove “Klavirsko nebo”, a biće izveden u nedelju u 20h u Futoškom parku.

  • Šta je možda najznačajniji događaj Festivala ?

MAJA: Izdvojila bih koncert italijanskog pijaniste Fabricija Grekija iz Milana koji će izvoditi pesme Bitlsa u klavirskim aranžmanima. Vrlo interesantan džez pijanista kojem je pasija od malena muzika Bitlsa. To nikako nemojte propustiti jer to je i koncert iznenađenja. Znači, subota, 7. septembra u 19:30 “Beatles Piano solo”, ugao Dunavske i Zmaj Jovine ulice. Uvertiru za taj koncert će dan ranije na istom mestu, u 20 sati održati Marko Pejčić iz Zrenjanina, ovog puta pod naslovom “Progressive piano”.

  • Najmlađi će i ove godine biti deo Festivala ?

KOSTA: Pomenućemo i decu – izvođače. Ove godine imamo i pojačanje u organizacionom timu. To je naša koleginica Katarina Vuksanović, koja je osmislila dečje koncerte. Jedan od tih koncerata, pod naslovom “Young Piano City stars” je u holu Rektorata u nedelju 8. 09. od 15 h. Radi se o deci koja su već izgradila svoje ime na takmičenjima i koja već imaju velikog iskustva sa javnim nastupima. Drugi koncert na kojem će svirati najmlađi biće isto u nedelju, ali dva sata kasnije, u “Vili Park” u Futoškom parku.

Naša koleginica Julija Bal osmislila je program za scene koje smo nazvali “Podijum za studente”.

  • Recite nam nešto više o vašim nastupima.

MAJA : Nastupam sa svojim triom u kome su još Ervin Malina – kontrabas i Lav Kovač  – bubnjevi, na platou Rektorata, u petak u 18h. U slučaju nevremena koncert će se prebaciti na subotu u isto vreme. Trio postoji već skoro deceniju i ovaj koncert nam je posebno bitan jer je praktično proba pred snimanje našeg trećeg albuma koje će se desiti u oktobru. Neke nove kompozicije ćemo izvesti premijerno u Novom Sadu  kao i neke stare, sa prethodnih ploča.

KOSTA : Ovim koncertom ću zaokružiti jedan period promocije svoje autorske muzike koji traje, evo sad već dve godine. U te dve godine sam imao nekih 16 koncerata što u inostranstvu, što u zemlji. Ovo će, mislim, biti sedamnaesti. Došlo je vreme da se to i zabeleži, da se snimi i CD, moj prvi…Možda će čak i ovaj materijal sa koncerta biti zabeležen na disku prvencu. Videćemo. Radujem se što će taj koncert biti baš u Sinagogi i što će publika biti oko mene, na podijumu i nadam se da ćemo uspeti da napravimo intimnu atmosferu. Sinagoga, petak, 22h. Budite tačni zato što se snima…

  • I za kraj ?

I za kraj da dodamo da je slogan ovogodišnjeg “Piano City” festivala – BOJIMO ZVUK GRADA! Slogan se sam nametnuo zbog raznovrsnosti festivala, a tako šareno izgleda i ovogodišnja festivalska zastava.

  • Hvala vam puno na razgovoru !

Hvala i vama !

 

(Visited 70 times, 1 visits today)

Leave a Reply