Nepolitikin Zabavnik

PREDSTAVLJAMO

Pola godine MMXIX ludila  – Librarion Records & Fanzines

piše : Desya Lovorov

Pomislio sam da ću na svaka tri meseca biti kadar da objavim jedan ovakav “bilten”, ali Usud me uvek prevari, sve moguće sile se urote protiv mene, a izdanja, nekim čudom, ne ispaštaju, pošto ovaj tekst obuhvata izdanja koja su izašla od kraja januara (tekst o izdanjima iz januara 2019. godine), sve do kraja jula, što će reći pola godine.
U svakom slučaju, pred vama su izdanja raznih tipova, formata i žanrova, to je permanentno ludilo kog se neću odreći nikada, stoga idemo hronološki, a posle – ko zna.
Bez komentara svakog izdanja ne mogu, a svakako sam opis albuma imate na svakoj pojedinačnoj Bandcamp stranici.

[Librarion #7] Glavna stvar koja se desila je svakako izlazak sedmog broja mog artzina Librarion. Prigodno objavljen 3. maja, svoju promociju je doživeo u Nišu, Beogradu i Novom Sadu (gde sam bio prisutan). Za Suboticu i dalje nisam siguran kada će biti promocija, jer znam da ću biti razočaran količinom ignorisanja, i to se verovatno neće nikada promeniti. Postoje indicije da će promocije biti u Zrenjaninu i Kragujevcu, o tom potom.

Postoji količina odštampanih primeraka koji se mogu naručiti, dovoljno je da me kontaktirate u inboks, jer elektronske verzije neće biti, barem u skorije vreme. Papir je papir, a on trpi sve.

[Strahovlada #5] Raven: ~ The silence is the loudest after the screams (multimedijalni artzin)
https://librarion.bandcamp.com/album/strahovlada-5-the-silence-is-the-loudest-after-the-screams-multimedijalni-artzin-2019

Kad govorimo o srednjoj generaciji balkanskih noisera, Raven iz Čačka je nezaobilazan. Imao sam čast da ga upoznam i ugostim, a boga mi i da ga čujem na delu 2015. godine. Učestvovao je u Strahovladi #5 i normalno da je pokidao, njegov eksperimentalni pristup nije izgubio na oštrici i savršeno se uklopio u antitotalitarni koncept koji smo zamislili moj burazer Aleksandar Đević Hype i ja! Uskoro će kod njega biti mini-tiraž od pet komada kaseta.

[Album]yskGOISI: tanGle Of Industrial harSh noIse /工場騒音の絡まり合い/
https://librarion.bandcamp.com/album/–6

Sa izvesnom dozom misterije je obavijen gospodin iz Japana koji se predstavlja kao ysk i njegov mejl me najpre uplašio. Onda sam shvatio da radi noise/experimental i sve mi je bilo jasnije. Objavio sam njegov album i on je nestao opet u izmaglici mejla. Nisu Japanci čudan narod, čudni smo mi nojzeri, a ima i onih koji baš vole tešku koprenu tajanstvenosti – ko sam ja da branim.

[Maxi singl] Vizionar: Not Fair
https://librarion.bandcamp.com/album/not-fair-maxi-sp-2019

Pošto mi se tazbina preselila u južni Banat, jedina dodirna tačka sa Majdanpekom, što se mojih muzičkih poznanstava tiče jesu Miloš Antić (The ANT, Multiplayer) i Uroš Golubović (Multiplayer). Sa Milošem imam gotovo rodbinsku komunikaciju i zato gledam da ga podržim maksimalno koliko mogu. Njegov projekat Vizionar je kolaboracija između njega i vokalistkinje Dragice (Maletić), izvrsnog gitariste Diega Reynosoa iz Meksika, sa kojim je sarađivao u ranijim projektima, i njegovog sugrađanina Milana Simića-Mosija na klavijaturama. Kao suptilna mešavina alternative rocka i gothic metala na tragu Evanescence-a, pesma „Not Fair“ je interesantan retro-momenat, čak i ako niste naviknuti na ovakav zvuk ili niste ljubitelj, zasigurno je vredna vašeg vremena – to vam ja garantujem.

[Album] Hasan: MonaHrija
https://librarion.bandcamp.com/album/monahrija-2019

Ne, ne radi se o ponovnoj invaziji Osmanlija, niti je ovo neki anti-islamic koncept, već HC/crust dvojac iz Velike Plane zvan Hasan, i već na prvo slušanje su me oduvali sa vrlo jednostavnim ali moćnim konceptom. Zato sam na preporuku Predraga iz Celtic-Slavic webzina, i uz njegovu podršku objavio njihov debi album.

Njihova muzika je sirova, ali na momente čak i melodična i definitivno nešto što i nisam imao prilike slušati, ili nije doprlo do mene – oni svakako jesu. Pored autorskih pesama, na albumu su i dve obrade, „Moj rat“ obrada legendi Distress i posveta Ivanu G. Kovačiću i fragmenti njegove čuvene poeme „Jama“ (da, ima Grč verzija, bla-bla). Ukoliko niste nikada pomislili da ćete slušati crust koji nije sniman tosterom, a da zadovoljava „podzemne“ kriterijume, slušajte Hasana, jerbo secka.

[Singl] Madvro: We Worship
https://librarion.bandcamp.com/album/madvro-we-worship-sp-2019

Ovo je bend kome bih prvo štampao ploču da imam mašineriju ili povoljnu priliku. Tačka. Odlični su za saradnju. Tačka. Smederevski Madvro vredno radi na drugom albumu, u postavi sada imaju i pojačanje u vidu vokalistkinje Milice, i u skladu s tim su izbacili prvi singl pod nazivom „We Worship“. Postoje fizički primerci singla u CD formatu i njihovog debi albuma na disku i kaseti, stoga možete pisati na navedenu stranicu i kupiti direktno od njih.

Što se samog singla tiče, napravili su blagi zaokret u zvuku, primičući se ukletom električnom blues-u sa ženskim vokalima (da, postoji i to), opet zadržavajući stoner/doom notu. Ja ih u potpunosti podržavam što se tiče promena, jer je to neophodno u radu jednog benda. Nastupili su nedavno na Mount of Artan festivalu koji se održava na podjednako mitskom mestu – planini Rtanj. Jedva čekam drugi album.

[Split-izdanje] Dangerous Beat/Tintinnabuli/Протонеурозис: Priroda tame/The Nature of the Dark/Природа таме
https://librarion.bandcamp.com/album/priroda-tame-the-nature-of-the-dark-split-2019

Nema boljeg krunisanja lepe saradnje od split-izdanja. Ovog puta sam ukrstio koplja sa starim  kolegama sa scene, Davorom aka Dangerous Beat iz Zagreba i Miroslavom iz Grim Reaper Records-a i njegovih romantičnih bendova Eris/Rotten Rectum, ovog puta debitantski u svojstvu projekta Tintinnabuli. Za početak pročitajte opis albuma i poslušajte, biće vam jasnije, ili ćete upoznati prirodu tame. Nešto će se desiti. Mi uživamo u onome što radimo i to je najvažnije.

Pesma Утихнуће je posvećena preminuloj očevoj majci Tereziji, mojoj babi, koja me je odgajila u prvim godinama života i uvek podržavala moje izbore. Nekom čudnom metafizičkom logikom, album sam objavio u vreme njenog odlaska sa ovog sveta, uz prigodno ime poslednje pesme, što tada u bunilu, nisam shvatao. Siguran sam da joj to ne bi smetalo. Slava ti i odmori se.

[Album] Протонеурозис: Језгро /The Core/ (EP)
https://protoneurosys.bandcamp.com/album/the-core-ep-2019

Debi ostvarenje mog projekta Протонеурозис, kojim sam u potpunosti zadovoljan. Valjalo bi neke diskove i kasete uraditi, ipak je prvenac. Šta ja tu hoću da kažem, trk na Bandcamp. Све што се тиче овог пројекта, писано је на ћирилици. Разлога и има и нема. Речи на ћирилици се много боље преводе у Гугл Преводиоцу, иначе.

[Singl] Протонеурозис (подмладак): Одјек младости
https://protoneurosys.bandcamp.com/album/–2

Reakcija mojih kolega na ovu traku je bila uobičajena, dok im nisam spomenuo da je ovo zapravo uradila – moja ćerka Tihana, koja uskoro puni dve godine. Ilija, moj trogodišnji sin nije hteo da bude pokusni kunić ovom prilikom. Nije dovoljno što sebe kvarim pištanjem i šuštanjem, umesto da uzmem neki normalan instrument u ruke, nego sam počeo da kvarim i sopstvenu decu. Ona je sasvim nonšalantno ispipala ekran telefona (pošto muziku radim u Android aplikaciji), ja nisam imao ikakvog udela u tome – i rezultat je tu. Štaviše, bolje je uradila pesmu, jer se ja mučim da namestim svako pištanje, ponavljanje, ritmičku sekvencu, looper. Ne znam kako će reagovati na ovo kada bude odrasla, ali jedva čekam.

[Učešće] Pored svega, objavio sam split sa francuskim projektom SpecImen pod nazivom „Spectateur de la fin/Посматрач краја“ za švedski Skitnaste Records i takođe na masovnoj kompilaciji Noise ist Krieg 5 istog izdavača.

[Učešće] Naravno, bez grupe Underground Muzika ništa. Objavljena je dupla kompilacija underground bendova sa Balkana i, boga mi, na svetskom nivou: Tajne mape podzemlja I & II. Obavezna lektira svakog podzemnog ratnika!

Prvi deo:

Drugi deo:

 gde sam prisutan sa trakom „Закон понора“.

 

(Visited 26 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: