Nepolitikin Zabavnik

PREDSTAVLJAMO

PRIJATELJSKA ŠAPA za DOTKOM

U ovim, kao i drugim, posebnim vremenima ne stižemo da obratimo pažnju na druge oko sebe. Jer svima bi nam došlo dobro još dodatne pažnje, zar ne? Pa ipak… Možda treba samo malo više obratiti pažnju na one kojima treba, malo više… I mogu da je dobiju, a evo i kako… Ovo je priča o timu stručnjaka koji stoje iza projekta Centar za pet terapiju – Prijateljska šapa …
U okviru udruženja “Klackalica” oformio se tim pod nazivom “Prijateljska šapa” koji radi na projektu “Terapija uz pomoć pasa za decu sa invaliditetom”…
Tim stručnjaka “Prijateljska šapa”, oformljen je 2014. godine. Osnovna ideja oformljenog tima je da pomogne deci sa smetnjama u razvoju uz asistenciju terapijskih pasa. Tim čine Tijana Stanojev, doktor veterinarske medicine, Savo Papić, terapeut, Milica Filajdić, defektolog, Nina Brkić, psiholog i Svetozar Stevin, fizioterapeut, potpomognuti psom Larom.
2

Centar za pet terapiju – „Prijateljska šapa“, u saradnji sa „DogPoint -klubom za pse“ započeli su niz radionica sa decom u vrtićima Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“. Sva deca iz vrtića „Zvončica“, uz prethodni pristanak roditelja, družila su se sa trogodišnjom labradorkom Larom. Inače, Lara je terapeutski pas „Prijateljske šape“, tačnije, vlasnički pas Svetozara Stevina i obučena je za rad sa decom, a pre svega sa decom sa posebnim potrebama. Trenutno su radionice u vrtiću „Vendi“, a potom će i svi ostali mališani iz „Radosnog detinjstva“ imati priliku da nauče kako da se ponašaju i igraju sa psom.

Neposredno pred početak radionice, Tijana i Svetozar uče decu pravilnom ponašanju prema psima, kako treba pravilno prići psu, kako ga maziti, dati mu keksić i slično. Isto tako pričaju i o značaju pasa u svakodnevnom životu dece, koja su deo ove vrste terapije.
Za pohađanje ovih „radionica“ mora se dobiti pristanak od roditelja. Radionice traju 45 minuta i u njima učestvuje najviše desetak mališana. U zavisnosti od broja dece, a i Larinog raspoloženja, određuje se broj časova, pa samim tim i broj dolazaka „Prijateljske šape“ u svaki vrtić.
4
Preporučujemo vam da pogledate intervju koji je Svetozar Stevin, fizioterapeut i član tima ” Prijateljska šapa” za naš i vaš web magazin DOTKOM.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ModojDR589M&w=560&h=315]
 
 

(Visited 249 times, 1 visits today)

Leave a Reply