Nepolitikin Zabavnik

PREDSTAVLJAMO

SHILPA RAY (USA) PREMIJERNO U SRBIJI

Američka kantautorka čiji se muzički stil može opisati kao bluz pank na koji nije ostao imun ni veliki Nik Kejv (koji ju je poveo na evropsku turneju), Šilpa Rej (Shilpa Ray) održaće koncert u Srbiji u sredu, 24. jula 2019. godine u Firchie Think Tank Studiju u Novom Sadu u organizaciji koncertne agencije Rock Svirke sa početkom u 21 čas, odnosno dan kasnije, 25. jula u Jazz kantini Lisabon u Beogradu.

Pored ovih koncerata, agencija Rock Svirke bukirala je i ostale datume na njenoj balkanskoj turneji uključujući Ljubljanu (23. jul, Gala Hala), Prizren (26. jul, Lumbardhi), Sofiju (27. jul, Mixtape 5), Platamonu (29. jul, Jam), Jagodinu (31. Jul), kao i nastup na SuperUho festivalu u Primoštenu 2. avgusta.

Ulaznice za Novi Sad na prodajnim mestima Ticketvision-a, GIGS TIX-a i DD Tickets-a:

1000 RSD – promo (ograničen kontigent do 24. juna)
1200 RSD – pretprodajna cena (od 24. juna do 23. jula)
1500 RSD – na dan koncerta (24. jula)

Ulaznice za Beograd na prodajnim mestima blagajna Kombank dvorane, Ticketvision-a, GIGS TIX-a, DD Tickets-a, FELIX Shopa (TC Sremska, Beograd) i LOW – Alternative Bar (Tadeuša Košćuška 28):

1200 RSD – promo (ograničen kontigent do 24. juna)
1500 RSD – pretprodajna cena (od 24. juna do 24. jula)
1800 RSD – na dan koncerta (25. jula)

Rezervacija ulaznica moguća putem mejla: office@rocksvirke.com (ime i prezime, kontakt telefon).

Šilpa Rej (Shilpa Ray) je američka kantautorka čiji se muzički stil može opisati kao bluz pank. Upravo ovaj stil porede sa izvođačima kao što su Blondie, The Cramps i Screamin’ Jay Hawkins, dok njen vokal upoređuju sa Pati Smit (Patti Smith), Nikom Kejvom (Nick Cave) i Elom Ficdžerald (Ella Fitzgerald). Njen prvi projekat pod pseudonimom Beat the Devil objavljen je 2006. godine, ali je bend ubrzo raspušten nakon prvog i jedinog izdanja.

Nakon toga, Šilpa Rej je nastavila solo karijeru zajedno sa pratećim bendom Her Happy Hookers. Debi album novoformirane grupe „A Fish Hook An Open Eye“  objavljen je 2009. godine, a jedan od producenata bio je i Džej Braun (Jay). Usledio je 7’’ singl „Venus Shaver/Natural Selection“ što je prvo izdanje za Knitting Factory Records. Naredni dugosvirajući album sa bendom Her Happy Hookers „Teenage and Torture“ u januaru 2011. je ugledao svetlost dana. Ova ploča omogućila je muzičarki iz Bruklina evropsku turneju sa Nikom Kejvom (Nick Cave), kao i objavljivanje EP izdanja za njegovu etiketu Bad Seed LTD.


Kejv je 2013. godine objavio njen EP „It’s All Self Fellatio, Shilpa Ray“ nakon raspuštanja Her Happy Hookers i turneja gde je Šilpa nastupala sa Nick Cave and the Bad Seeds i Grinderman. Pored ovoga, njen bend je otvarao koncerte za Sharon Van Etten, Jon Spencer Blues Explosion i Nicole Atkins.

Zatim, Šilpa prelazi u Northern Spy Records za koje prvo objavljuje EP „Make Up/What a Diffrence a Day Makes“ na kojem se nalaze obrade pesama Lu Rida (Lou Reed) i Dine Vošington (Dinah Washington), odnosno LP ploču „Last Year’s Savage“. Naredni album „Door Girl“ je objavila 2017. godine.

Novi album, kako piše NPR Music, „uspeva da uhvati noćni život Njujorka u svom njegovom prljavom i znojavom haosu i daje oštar komentar na život u bezosećajnom gradu“.

„Door Girl“, koji je direktna referenca na vreme koje je Šilpa provela radeći na vratima njujorškog bara Pianos, izoštrava portrete noćnog života i crpi kreativnu snagu iz reputacije Njujorka kao grada teškog za preživljavanje.

Njen glas – jedinstven u savremenoj popularnoj muzici zbog svoje blistave nesavršenosti – vrlo odlučno i beskompromisno pruža konstantan komentar stanja ljudske svesti. Njena zapažanja prikupljena su tokom beskrajnih noći dok je gledala ljude u svom prirodnom stanju. Naizgled snovita i realistična, „Door Girl“ predstavlja portrete noćnog života uz odjek i povratnu informaciju, otkrivajući napredan nivo kvaliteta produkcije kroz koji je čak i savršeno snimljeni bubanj jednako prisutan i oštar kao loš zadah pijanca koji zaspi na svojim laktovima. To je priča o gradu koji živi i diše na svojim najosnovnijim nivoima, ispričana od strane umetnice koja je istovremeno delom muzičarka i mađioničarka i za koju je svaka pesma različit život koji je živela i udisala i iskusila kao svega nekoliko drugih.

 Njeno aktuelno EP izdanje „Nihilism“ objavljeno je sredinom maja prošle godine. Inspirisana i napisana nakon gledanja Long Strange Trip, dokumentarne serije o bendu Grateful Dead, pesma „Shoot This Dying Horse” je valcer po kišnom danu koja govori o tome kako se loše stvari mogu desiti bilo kome, u bilo koje vreme na najrazličitije i najbeznačajnije načine. Još direktinije, to je priča o tome kako si ostavljen u baru dva dana pre Božića. Nijedan konj nije povređen prilikom pisanja i snimanja ove pesme.

Dodatno, Šilpa se odlučila na obradu pesme „ Is It My Body“ koju u originalu izvodi Alis Kuper (Alice Cooper). Ova pesma se u velikoj meri vrtela u kombiju tokom turneje na kojoj su promovisali „Door Girl“. Ona objašnjava: „Kada sam podrobnije obratila pažnju na stihove pesme, shvatila sam da kad bi je otpevala žena, to bi mogla biti feministička himna. Ko bi rekao da je Alice Cooper pisao feminističke pesme?“

„Njene pesme su prepune pronicljivih zapažanja u odnosu na očajne ljude, nekad sasvim lična -„Manhattanoid Creepazoids“, „Revelations of a Stamp Monkey“ i „Rockaway Blues“; portreti su daleko od prijatnih i zasigurno više ne blistaju, ispunjeni osećajem svetlosti na kraju tunela, isporučeni unikatnim vokalom“ –  WNYC Soundcheck

„’Door Girl’ zatiče Šilpu Rej kako njeno već prvoklasno pisanje pesama izdiže do novih, vrtoglavih visina“ – Tiny Mix Tapes

 Fotografije: Shilpa Ray

Website: https://www.shilparay.net

Facebook: https://www.facebook.com/shilpa.ray.9

Twitter: https://twitter.com/shilparayisgod

Instagram: https://www.instagram.com/shilparayofficial/

BandCamp: https://shilparay.bandcamp.com

Deezer: https://www.deezer.com/en/artist/504554

Spotify: https://open.spotify.com/artist/2aBdKyqYmbMAxMFCujJSqw

 

(Visited 8 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: