Nepolitikin Zabavnik

PREDSTAVLJAMO

SVEŽA RĐA – " RUST " – (Intervju)

U razgovoru sa basistom benda „RUST“ , Jovanom Sitarićem, pričali smo o svemu onome što se priča kada vas interesuje kako to funkcioniše, o čemu svira i peva bend u kome je prosek godina 20. Oni znaju šta hoće. Ali pre svega znaju šta neće.  

FB_IMG_14910606291161710

Kako si se obreo u bendu?

 • Svirao sam gitaru, za sebe, i Dragoljub Dimitrijjević me pitao da li bih se pridružio bendu. Trebao im je basista, a ja do tad nisam nikada svirao bas , međutim, na kraju sam postao basista bez basa. (smeh)

Ko je začetnik u bendu?

 • Dragoljub Dimitrijević i Aleksandar Đurković. Oni su došli na tu ideju, kasnije smo došli bubnjar i ja , pojavio se i pevač i tako je oformljena prva postava.

I kakvi su bili počeci?

 • Pa, iskreno, nikako, jako loše. Međutim, kako je prolazilo vreme, sve bolje i bolje. I što se tiče sviranja, a pogotovo nastupa. Svakim danom se uči nešto novo.

FB_IMG_14926974189308372
Kako bi okarakterisao zvuk koji negujete?

 • To je neka mešavina grandža i panka sa malim primesama rokenrola. Uglavnom se vrtimo oko ta tri stila.

Mi smo pisali, ne tako davno, o tome da li je “grunge” spasio rokenrol. Šta ti misliš o tome?

 • Pa, mislim da jeste. Pojavio se baš u doba kada je trebalo da se doda „sveže krvi“, tako da iskreno mislim da jeste spasio rokenrol. Došao je baš kad je bilo potrebno, mnogi bendovi su nastali u to vreme koji su kasnije obeležili ceo taj period. Nirvana npr. Pearl Jam, Smashing Pumpkins – oni su mi neki uzor recimo. Svi u bendu uglavnom slušamo taj zvuk i bendove.

Kako ste se „pronašli“ međusobno?

 • Sve je to uzrok istih muzičkih ukusa i ideja. Svako od nas se orijentiše po tim žanrovima.

Ko je najstariji u bendu a ko najmlađi?

 • Bubnjar Miroslav Macak ima 19, ja imam 22,  gitarista Aleksandar Đurković ima 24, Dragoljub Dimitrijević solo gitara – 22, Vuk Todorović – pevačima 18 godina, i definitivno je najmlađi.

Pravo vreme za  rokenrol?

 • Pa da, i najbolje!

 
FB_IMG_14926983666245555
 
Kako se snalazite sa instrumentima, s’obzirom da ste manje-više svi početnici?

 • Meni lično je ispočetka bilo teško, jer sam konstantno svirao gitaru, međutim kako je vreme odmicalo, navikao sam se i fizički i ritmički tako da sam se sad skroz prebacio na bas. Tako su i svi ostali, počeli smo skromno, ali smo sve bolji i bolji.

Koliko često imate probe i kakva energija kruži kada svirate i pravite pesme?

 • Pa, nažalost, ne pravimo nešto često probe, obično jednom nedeljno. E, kad su svirke u pitanju, onda pred koncert imamo i nekoliko puta u nedelji. A energija je uvek sjajna. Manje-više svi imamo neke pesme koje preferiramo, one sa kojima otvaramo ili zatvaramo probu, a takođe i ostale pesme koje sviramo nam daju odličnu atmosferu tako da se osećamo super dok sviramo.

Gde ste nastupali do sad?

 • Za divno čudo, do sad smo uglavnom svirali po Beogradu. Bio je klub „Vrtoglavica“ u kom je bilo takmičenje bendova, tamo smo osvojili četvrto mesto, to nam je bila treća svirka po redu. Po meni, možda najbolji i najznačajniji nastup je bio u centru Zrenjanina. To nam je bila i prva svirka. To je takozvana „Mala gitarijada“ u centru Zrenjanina i imali smo samo dve pesme , ali je osećaj bio neverovatan kada izađeš pred nekoliko stotina ljudi, prvi put, i još sviraš svoje pesme. Bilo je energično i fantastično. Svirali smo i u Novom Sadu u „Atomskom skoništu“ , na Novom Naselju, u Zemunu u klubu „Fest“, „Prnjavor Fest“, i još nekoliko manjih svirki po Beogradu i Novom Sadu. Uglavnom,gde god smo svirali bili smo lepo dočekani i sve je prolazilo u najboljem redu.

FB_IMG_14926974775830078
Jeste li svirali još negde osim gore pomenutih destinacija?

 • Pa za sad nismo , mada očekujemo neke pozive i nadamo se da ćemo moći da se predstavimo i u drugim mestima. Za sad postoji neka ideja da se prijavimo na „ Bunt Rock Festival“, zatim na gitarijadu u Kisaču, festival „Ulični svirači“, Zaječarska gitarijada nam je promakla,ali i nju imamo u planu.

„EXIT“ možda?

 • Pa „EXIT“ još uvek ne. Mislim da smo malo „daleko“ od nastupa na EXIT-u. Naravno trudićemo se i nadam se da ćemo uspeti da se izborimo za nastup i tamo.

Jel vas saleću devojke?

 • Uh! Uvek! (smeh) Još u busu kada vide gitaru…

Dakle još važi ono staro pravilo: „ Ako hoćeš da smuvaš ribu moraš da znaš da sviraš gitaru“
FB_IMG_14926983999684670

 • Da, ali ja sam basista! Ali i na to padaju još uvek, znaš, velika je bas gitara. 

Gde ste pravili snimke koji se vrte na youtube-u?

 • Mi smo to uglavnom snimali kod Siniše iz studija „ Paklena Pomorandža“. Tamo smo snimili ove prve tri demo kompozicije, ali, nameravamo da tamo snimino i ostale pesme.

Sa kojim ste sve bendovima sarađivali i sa kojima sarađujete sa domaće scene?

 • Kad smo svirali u beogradskom klubu „Vrtoglavica“, bilo je dva benda iz Pančeva, „ Against the System“ i „ Poriv“, sa kojima smo organizovali svirke zajedno,ali i jedni drugima, bez obzira što se razlikujemo žanrovski,imamo vrlo lepu saradnju.

FB_IMG_14926982423161793
O čemu pevate u pesmama, o čemu su tekstovi?

 • Imamo raznih emocija u pesmama, od onih punk buntovnih do balada.

Pored muzike čime se još bavite? Jeste li školarci – studenti , ili ste već počeli da privređujete za život nekim konkretnim poslovima?

 • Zanimljivo pitanje, Dragoljub Dimitrijević i ja studiramo zajedno na visokim strukovnim studijama, a išli smo čak zajedno i u srednju školu. Aleksandar Đurković je počeo ove godine počeo da studira zajedno sa nama, a Miroslav Macak je iz Elektrotehničke škole, pa smo se i tako skontali pošto smo svi u komšiluku jer su nam škole jedna do druge. A Vuk Todorović je u „E“ Gimnaziji na poslednjoj godini.

Pošto se očigledno svi zanimate za elektroniku i programiranje, da li vam je palo na pamet da ubacite i neke komponente, semplere i slično?

 • Meni lično su bendovi poput Depeche Mode koji koriste dosta elektronike super, oni konkretno. Ali, isto tako i EKV sa klavijaturama. Par puta smo Vuk i ja pokušali da to stavimo na dnevni red da se ubaci, međutim bili smo nadglasani. Opet, što da ne?

Koliko ste uopšte otvoreni za eksperimentisanje?

 • Opet kažem, ja lično bih voleo da se ubaci bar klavijatura za početak, kako bi se i bolje definisala emocija, a i zbog samog bogatstva zvuka. Pa, ako bi eksperiment super ispao sigurno bi menjali i naravno, ostavili ad akta, ako bi bio promašaj.

20170320_002025
Ko  su vam uzori?

 • Pa, recimo, Nirvana, Riblja Čorba iz ranog perioda, EKV, Green Day, Dead Kennedys, Pearl Jam, Smashing Pumpkins

I za kraj, da li bi bio ljubazan da otkriješ našim čitaocima „šta se valja iza brda“, tačnije, kakav događaj da ne propuste uskoro?

 • 13. Maja u 21:00h, po lokalnom vremenu, održaće se Humanitarna svirka u  Elektrotehničkoj Školi. Ulaz će se naplaćivati 150 dinara a nastupićemo mi, „RUST“ , jedan jako dobar bend – „CPR“ i još neki… zato dođite i nećete se pokajati!!!

Odlično! Hvala ti na razgovoru i vidimo se tamo!

 • Nema na čemu. Hvala i vama.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=dSh9x8IRk8A&w=560&h=315]

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=uxlFhfXEBys&w=560&h=315]

(Visited 9 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: