Nepolitikin Zabavnik

Priče iz ravnice

"4 Mačora" u Novom Sadu !

Ne, nije u pitanju nikakava rockabilly bend. “4 Mačora” ili „Els Quatre Gats“ je ime najpoznatijeg kafića u Barseloni gde su se okupljali najveći umetnici i svi oni koji su kružili oko njih početkom 20. veka. Mesto je otvoreno 1897. i sada se smatra kolevkom modernizma katalonske prestonice. Ali za sad, dosta o ovom nazivu.
Picasso1900
“Četiri Mačora” je naziv izložbe koja je proglašena za kulturni događaj 2013. u Beogradu, a u Muzeju grada Novog Sada biće otvorena za posetioce od 4. maja do 4. juna 2017. Muzej grada Novog Sada u saradnji sa galerijom ” New Moment” iz Beograda upriličiće danas svečano otvatranje u 19 časova, u Zbirci Strane Umetnosti. Obavezna preporuka! Zašto? Pa recimo zbog dela i autora koja ći biti predstavljeni.
уметници
Na izložbi, koju čini oko 50 eksponata, biće prikazane originalne grafike najvećih španskih majstora: Pabla Pikasa (1881-1973), Salvadora Dalija (1904-1989), Huana Miroa (1893-1983) i Antonija Tapiesa (1923-2012). Koliko su bitni za svetsku i uopšte istorijsku scenu scenu slikarstva, postalo je pomalo besmisleno i govoriti. Svako od tih imena se danas izgovara sa dubokim poštovanjem. To je dovoljno jasno koliku senku je ostavio njihov rad iza njih i koliko će još dugo, dugo, trajati… Izbor dela koja će biti izložena je sačinjen od strane kolekcionara iz Ljubljane, Lazara i Žive Vujić, koji su ujedno i vlasnici svih grafika.
Salvador-Dali-Les-Diners-de-Gala-1977-litografija-gravura-75x55cmPikaso-MEDIUMPablo-Pikaso-Tete-de-Jeune-Fille-1947-litografija-635x50-cm (1)Huan-MiroPersonatges-i-estels-1979-kolaz-drvorez-i-akvatinta-90x625e4MktkqTURBXy9hODgzY2ZmZjQwMTkwNjY5ODViOTg2M2FjM2U3OTU5MS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgAAntoni-Tapies-Bez-naslova
 
A Kako bi izbegli klasično naklapanje nekoga ko nije završio ni umetničku akademiju, mada nije ni Modiglijani, o tome po čemu je bitno da vidite ove jedinstvene radove koji će se zaista naći sad i bog zna kad, ponovo u vašem gradu, da se vratimo samo na početak priče i ime izložbe…
4gats-otvor
“Četiri Mačora” ili „Els Quatre Gats“ – u katalonskom slengu zapravo znači „njih nekoliko“, a kafana je pored ostalih, bila mesto gde su se okupljali i „njih nekoliko“. Ali kakvih! Onih koji su postavili temelje novom umetničkom pravcu u Španiji – modernizmu. Jedan novinar beleži: ” Sve je počelo krajem 19. veka kada je Pere Romeu odlučio da deo atmosfere čuvenog monmartrovskog kabarea, u kome je radio kao konobar i scenski izvođač, prenese u Barselonu. U to vreme ste u „Crnoj mački“ mogli da zateknete Pola Verlena za stolom dok piše pesme, za klavirom Erika Satija, a na sceni zanosnu Žanu Avril, ovekovečenu na platnima Tuluza Lotreka… Mogli ste da stojite rame uz rame s velikanima poput Debisija, Sinjaka, Seraa, a u jednom trenutku, čak i sa Strindbergom…”  Kafana „Els Quatre Gats“ je otvorena juna 1897. godine u zgradi koju je dizajnirao arhitekta Jozef Puig i Katafalk. I sve ono što je zamišljeno kao „imitacija Crne mačke“ vrlo brzo se pretvorilo u jedno od najplodnijih boemskih mesta, koje će ući u legendu dok iz njega budu izlazile legende. 
Da li je uopšte moguće zamisliti energiju tog mesta u kome je Pablo Pikaso u glavnoj prostoriji, još kao sedamnaestogodišnjak, održao svoju prvu izložbu, nakon koje se jedan od njegovih radova našao na naslovnoj strani menija kafane?  Meni deluje nestvarno.
To je razlog zašto treba posetiti ovu izložbu. Jer TI radovi TiH ljudi su nastali u idejama koje su bile deo menija kafane “Četiri Mačora “…
fixedw_large_4x

(Visited 12 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Anonymous

    To bi trebalo pogledati !

Leave a Reply

%d bloggers like this: