Nepolitikin Zabavnik

Priče iz ravnice

Banoštor – selo vina i Dunava

Banoštor je selo koje se nalazi u zapadnom delu opštine Beočin i broji oko 780 stanovnika. Selo je dobilo ime po istoimenoj obližnjoj tvrđavi a naziv sela je izveden iz mađarske reči Bánmonostor, što znači ban manastira, a odnosi se na manastir ugarskog bana Beluša. Pominje se prvi put još u 12. veku i jedno je od najstarijih sremskih naselja. 

Banoštor je vinsko selo na obroncima Fruške gore, naslonjeno na obalu Dunava. Banoštorci se mogu pohvaliti izvrsnim vinima koja se mogu probati uz izuzetnu i profesionalnu uslugu u vinarijama porodica Šijački, Radošević, Stojković, Silbaški, Urošević, Kačanski i dr. Ovde u vreme berbe možete prisustvovati tradicionalnom gaženju groždja, ali i aktivno učestvovati u tome!

U Banoštoru možete naučiti mnogo toga o starim zanatima, naročito o trukovanju i vezu. O modi pedesetih godina prošlog veka iz Beča i Pariza, koju su „terale“ dame iz Banoštora svedoče hiljade šema iz modnih žurnala u „Majkinoj radionici“, koje je krojačica i trukerka Jovanka Rakić koristila. Tu možete kupiti brojne suvenire nastale u ovoj radionici.

Preporučujemo Vam da se ukrcate na skelu i uživate u prizorima koji se smenjuju i nadovezuju jedan na drugi i shvatite da je Banoštor idealno mesto za one koji vole aktivan odmor, ali i pecanje. Na plaži je teren za odbojku na pesku, a u kafi ću i stonoteniserskom klubu turisti mogu iznajmiti čamce vožnju Dunavom, na kome postoji pristan za čamce i manje brodove.

Pravoslavni hram spada među pet najstarijih crkava u Sremu, a katolička crkva je nekada bila sedište sremskih biskupa benediktanski manastir.

U turističkom info-centru glavnoj ulici, pored ostalih informacija, možete saznati sve o privatnom smeštaju u domaćinstvima i slobodnim u najam.

Kako se pravi soda, šta je trukovanje i od čega se pravi „lupani“ ćevap – znaju samo oni koji su bili gosti Banoštora.

I ne samo to! Kako se živelo pre 100 godina, šta je tada uzvikivao dobošar, iz kakvih su modnih časopisa „krale“ mustre mlade gospodjice i kako se tada pravilo vino mogu da vide posetioci našeg sela.

Putovanja se mere doživljanjima, a ne kilometrima. A Banoštor je baš blizu: 28 kilometara od Novog Sada i oko 85 kilometara od Beograda. Skelom ste za čas u Bačkoj Palanci, a do granice sa Hrvatskom ima manje od 15 kilometara.

U našem selu je glavna ulica Dunav, a domaćini Stojkovići, Uroševići, Šijački, dočekuju goste u svojim vinskim kućama sa šunkom, sirom i najboljim sremskim vinom. Bude tu svakakvih „akcija“: od odlaska traktorom u vinograd do branja grožđa i dodele Diplome beraču, od vožnje skelom sa tamburašima uz okrepljenje sokom od nane do posete banoštorskim podrumima.

I ove godine u septembru će se održati već tradicionalna manifestacija “Banoštorski dani grožđa” (po 23. put) pa eto povoda da dođete u ovo prelepo sremsko selo.

Dođite i vi u Banoštor da izaberete svoje omiljene ukuse, doživite nezaboravne trenutke uz Dunav i ponesite originalan suvenir.

izvor : http://www.bogatstvorazlicitosti.net/top-sela/banostor_selo/3060-banostor.html

 

(Visited 2,386 times, 2 visits today)

Leave a Reply