Nepolitikin Zabavnik

Priče iz ravnice

“Jedni keču, drugi begu” ! 18. Svetsko prvenstvo u Banatskim Šorama, Tomaševac – 29.jun – 01. jul 2018.

 U jeku svetskog prvenstva u fudbalu koje se održava u Rusiji, u Srednjem Banatu danas počinje jedno drugo Svetsko prvenstvo, ništa manje zanimljivo. U Tomaševcu se od 29. juna do 1. jula održava 18. Svetsko prvenstvo u Banatskim šorama. Zato smo odlučili da na stranicama DOTKOMa kažemo nešto više o autentičnom vojvođanskom / banatskom sportu koji stiče sve veću popularnost. Za tu priliku smo pozvali jednog od promotera ove manifestacije i veterana među šoračima, Zorana Donevskog – Taličnog, koji se 2005. igrajući za novosadsku ekipu “Second Hand” okitio zvanjem svetskog prvaka. Kako je otprilike tekao taj razgovor, pročitajte u sledećim redovima :

  • KAKO BI NEKOM KO NIKO NIJE GLEDAO OVAJ SPORT OBJASNIO ŠTA SU TO „BANATSKE ŠORE“ ? OBJASNI NAM MALO PRAVILA IGRE.

Banatske šore su preteča bejzbola i  kako kažu, igraju dve ekipe sa po 10 igrača plus rezerve. Jedna ekipa je u terenu I igra odbranu, tj. brani “KEČU” –  polje gde se, jelte, po vojvođanski keča, tj. hvata loptica. Druga ekipa je u napadu i udara palicom po loptici I pokušava da pretrči od prve baze, tj. “CURE” do druge I nazad I tako osvoji poen. Znači, u šorama postoje dve baze, a u bejzbolu četiri, što je jedna od razlika između ova dva sporta. Devet igrača odbrane je u polju, a deseti podbacuje lopticu u krugu na prvoj aut liniji udaraču ekipe koja je u napadu. Posle udaranja loptice u tri podbacivanja udarač ostavlja palicu i staje na prvu bazu i spreman je da istrči do druge   baze. Drugi udarač ekipe koja je u napadu  ulazi u krug I postupak se ponavlja gde dok je loptica u letu, trkač pretrčava do druge baze I nazad dok se ekipa u odbrani ogranizuje i hvata lopticu i pokušava da pogodi igrača u pretrčavanju između baza. Ako igrač uspešno pretrči nazad na prvu bazu osvaja poen za svoju ekipu, što se u banatu kažu “BEGA”. Ukoliko ga pogode, ekipe se smenjuju u polju i onda ekipa koja se branila prelazi u napad i dobija mogućnost da poentira. To je takođe još jedna od razlika u odnosu na bejzbol. Zvuči jednostavno, zar ne ?

  • KAKO SU NASTALE BANATSKE ŠORE ?

Topla preporuka da dođete i uživo pogledate neku od utakmica čuvene LOPTE NA BEGANJE  koja je nastala po pašnjacima Banata, gde su čuveni Militari u pauzama odbrane “KundK monarhije” prekraćivali vreme, a kasnije su se i deca, čobani tako zabavljali dok su čuvali stoku po beskrajnim pašnjacima I pustarama.

  • I MIHAJLO PUPIN JE IGRAO “ŠORE” ?

Među tim čobanima je sigurno bio i Mihajlo Pupin koji je kako legenda kaže, odlazeći za Ameriku poneo palicu I lopticu i Amerima prezentovao svoju omiljenu igru i eto tako je nastao bejzbol.

  • KAKO JE SVE TO POČELO U TOMAŠEVCU ?

Tradicija šoranja se zadržala u Srednjem Banatu vekovima, da bi 2000. godine u Tomaševcu grupa entuzijasta to rešila da podeli sa svetom i digla na viši nivo. Usaglašena su pravila i počeli su da se održavaju pravi turniri u šorama, formiraju se ekipe po raznim mestima od Tomaševca, Orlovata, Sakula, Mokrina, Radmine u Rumuniji (koji imaju svoju varijantu “Šora” koje nazivaju OUINA), Zrenjanina, Pančeva, Novog Sada… Tada je formirano Društvo za očuvanje Banatskih Šora koje organizuje SVETSKO PRVENSTVO već 18 godina.

  • KAKO SI SE TI UPOZNAO SA ŠORAMA ?

Preko nekih prijatelja i poznanika. Gotovo slučajno. Ima tome evo sad već petneastak godina. Bio sam čak i prvak 2005. godine sa novosadskom ekipom ” Second hand“. Trebalo je da budemo prvaci još nekoliko puta, ali su nas sudije oštetile. Inače, prvi put kada sam igrao nisam znao ni sva pravila. Upitao sam jednog dedu koji je sedeo na klupi i posmatrao takmičenje da mi objasni pobliže pravila, a on mi je samo rekao : ” Pa to je bar lako. Jedni keču, drugi begu !”

  • “ŠORE” SUREGISTROVANE KAO SPORT ?

Jesu. Vođeni entuzijazmom uspeli smo da registrujemo Šore kao sport pri Bejzbol savezu I da pokrenemo priču u UNESK-u za zaštitu nematerjalne baštine.

  • KOLIKO SU BANATSKE ŠORE TRENUTNO POPULARNE ?

Popularnost je ogromna tako da se finala Svetskog prvenstva igraju pred više hiljada gledalaca uz razne propratne manifestacije koje promovišu Banat I Vojvodinu.

Prošlogodišnji šampioni, ekipa Marijeva iz Tomaševca

  • KO UČESTVUJE NA OVOM 18. SVETSKOM PRVENSTVU ?

Na ovom prvenstvu učestvuje osam ekipa, a to su Čoke iz Tomaševca, Sakule iz istoimenog sela, Bećari iz Novog Sada, Đilkoši iz Pančeva, Marijevo iz sela domaćina Tomaševca, Orlovat iz sela Orlovata, Kicoši iz Plandišta i Šajkaši iz Žablja. Znači, imamo gostiju i iz Bačke. U petak, prvog dana imaćemo i takmičenje juniorskih ekipa u kojem će učestvovati ekipe Marijeva, Čoka i Orlovata.

  • KAKO NAJLAKŠE DOĆI DO TOMAŠEVCA, IZ PRAVCA NOVOG SADA, RECIMO ?

Najjednostavnije je poći autoputem do Zrenjanina, pa se spustiti dole preko Ečke i Orlovata do Tomaševca. Razdaljina je nekih 80 kilometara. Nije daleko.

  •  I JOŠ NEŠTO ZA KRAJ ?

Topla preporuka da dođete i uživo pogledate neku od utakmica čuvene “LOPTE NA BEGANJE”.  Dođite, biće jako zanimljivo i veselo…

(Visited 83 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: