Nepolitikin Zabavnik

Priče iz ravnice

Jeste Greda! I to zlatna…

DSC00427
Jedna ulica na Podbari ,zaslužuje da se napiše koji redak o njoj jer je i pored nesumnjivog značaja za Novi Sad, kao jedna od najstarijih ulica u najstarijem delu grada, čuvena i po tome, što su u njoj rođena dva velika i poznata čoveka, a nekoliko isto tako poznatih je jedan period  svog života provelo stanovavši u njoj. Ta ulica se zove Zlatne grede, a ime je dobila po tome, što je izgrađena na dugačkoj gredi, koja je izdignuta iznad okoline, tako da je Dunav nije mogao plaviti – i verovatno zato je i nazvana Zlatnom.U XIX veku zvala se Aranydomb utca (što i inače znači Zlatne grede).
Tabla_Zmaj_Jova_Jovanovic_cr
Inače, ovo je ulica u kojoj se rodio Jovan Jovanović Zmaj, lekar, pesnik, pokretač mnogih književnih časopisa, prevodilac (izvrsno je govorio nekoliko stranih jezika, mađarski, nemački, ruski, češki, poljski, francuski, latinski) . Odmah iza Platoneuma, nalazila se kuća u kojoj se Zmaj rodio. Ovo mesto obeležava spomen ploča koja je postavljena još za Čika Jovinog života. Odmah pored, sada se nalazi gimnazija koja nosi ime ovog velikog čoveka.I da se zna, mada mnogi to ne znaju, i mada to apsolutno ništa ne menja, Čika Jova Zmaj je bio cincarskog porekla (pradeda po ocu, inače gradonačelniku Novog Sada 1850. godine, bio je Cincar).
ЗмајЈова

Osim zgrade Gimnazije, sve kuće u ovoj ulici su prizemne, a zbog mnogih i čestih prepravki i rekonstrukcija, izgubile su mnogo od svog prvobitnog izgleda.

DSC00394
U kući pod brojem jedan nekad se nalazila poznata Putnikova poslastičarnica i ona je jedno vreme pripadala poznatoj novosadskoj dobrotvorki Mariji Trandafil, a u kući broj 7 se nalazila zadruga Srba privrednika.
DSC00398
U broju 13 živeo je sekretar Matice Srpske i dugogodišnji urednik Letopisa iste Milan Savić sa ćerkom, poznatom pesnikinjom Anicom Savić-Rebac.

 

Na kući broj 21 nalazi se spomen-ploča, u toj kući je dve godine živeo Svetozar Marković, prvi srpski socijalista.

DSC00426

Kasnije je u istoj kući stanovao i direktor gimnazije Stevan Milovanov.


DSC00412

U broju 25 jedno vreme je živeo i radio poznati pesnik Laza Kostić

466px-ЛазаКостић2.
DSC00418
U broju 27 živeo je Branko Milovanović, predratni carinski posrednik, a posle rata matičar, poznat kao veliki znalac istorije grada.
DSC00419
U zgradi br. 29 stanovao je lekar dr Branko Šilić, a sada je smeštena advokatska kancelarija.
DSC00421
Rodna kuća Đure Daničića nalazi se na broju 31.Tu se danas nalazi spomen-ploča koja obeležava mesto gde se rodio Đorđe J. Popović, što je ustvari bilo pravo njegovo pravo ime. On je bio od najznačajnijih filologa i radnika na proučavanju srpskog jezika, velikog poštovaoca lika i dela Vuka Stefanovića Karadžića.
DSC00420
Bio je i bibliotekar velike Narodne biblioteke u Beogradu, profesor Velike škole, činovnik uprave Pošta, sekretar Jugoslovenske Akademije u Zagrebu, da bi svoj profesionalni rad završio profesorskim mestom na katedri srpskog jezika u Velikoj školi u Beogradu.


 

Na drugoj strani ulice, na broju 10 živeo je poznati slikar i pisac Novak Radonić i njegov brat Jovan Radonić, akademik, istoričar, bibliotekar.

DSC00415

U broju 16 bila je gostionica, gde su svi ovi pobrojani rado provodili slobodne trenutke, a kako je već bivalo mnoge polemike i debate, počinjale su i završavale su se u kafani.


Verovatno sam nekog i propustio, ali i ovi podaci su više nego dovoljni, da nam pokažu kakvi ljudi su živeli i stanovali u ovoj, relativno kratkoj, ali istorijom bogatoj ulici. Zato, ako vas put nanese u Novi Sad, nemojte da vas mrzi, prošetajte ovom ulicom, možda vas vrati u neka stara, ako ne sretnija, onda možda u sporija vremena. A i vi, Novosađani, kad ste zadnji put prošetali ulicom Zlatne Grede ?
DSC00407
 
 
 
13090180
 

(Visited 58 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. To ima samo kod nas toliko poznatih ličnosti u jednom gradu?!

  2. Sonja

    U broju 13 sadašnji vlasnici nisu dostojni da u njoj žive. Kuća je uništena spolja otpada fasada a sa dvorišne vlaga i neuredno dvorište sa psima i mačkama. Navodno tu živi operska pevačica ali izgleda neuredna i lenja. Sramota.

Leave a Reply

%d bloggers like this: