Nepolitikin Zabavnik

Priče iz ravnice

Kako su vojvođanske varoši dobile ime – drugi deo

 Pošto je broj pregleda prvog članka na ovu temu “Kako su vojvođanske varoši dobile ime” rekordan, a i broj vaših komentara, primedaba i pohvala zavidan, odlučili smo da ga malo dopunimo i proširimo uz pomoć čitalaca. Ako i sada nismo pomenuli neko (vaše) naselje, nemojte se ljutiti, već nam pomozite. Komentarišite, pišite, predlažite…
…Hvala što nas čitate.
Ruma-glavna-ulica
Ruma – Naselje sa imenom Ruma prvi put se pominje u Sremskom defteru iz 1566/7. godine. Ruma je tada bila selo srednje veličine, razbacano duž obala Borkovačkog potoka. Pravo značenje imena Ruma se ne zna. Najverovatnije potiče od reči Rumelija, što je nekadašnji naziv za turske posede u Evropi, pa i za naše krajeve.
Šid – Najverovatnije je dobio ime po nemačkoj reči Scheid što znači – međa ili granica. Po drugom izvoru ime je dobio po potoku koji se zvao Šidina.
šid-stara-slika
Bajmok – Ime naselja potiče od turske reči – bajmak, što znači utvrđeni vojni logor.Prvi stanovnici, Bunjevci su ga zvali Bajamok, da bi naseljavanjem mađarskog življa ime promenio u Bajmok, što se održalo i do danas.
sajkas-ulica
Šajkaš – Šajkaš je dobio ime po šajkači, kapi koju su nosili Srbi iz tog dela Vojvodine. Na ruskom jeziku šajka označava galeba i simbol te kape jeste simbol galeba u letu. Drugi naziv za šajkaču bio je i slobodarska kapa. Zbog te simbolike srpski kralj Milan Obrenović je naredio propisom iz 1870. godine da kap postane obavezni deo srpske vojne uniforme. Opet, mnogi kažu da je Šajkaš dobio ime po šajki – lakom i brzom drvenom brodu koji je bio upotrebljavan na ovim prostorima.

Kovilj – U XVІІІ veku naselje je poznato pod nazivom „Kabul“, a današnji naziv Kovilj je dobio po mnogobrojnoj cvetnoj mirisnoj travi kovilju , koja je rasla u okolini manastira.
stara-pazova-stara-slika
Stara Pazova, Nova Pazova – Naziv Pazova je, vrlo verovatno, izveden od  reči – pazuh kako su Sloveni nazivali rimsku vojnu graničarsku visoravan između Dunava i Save. Prvi put se pominje krajem 15. veka, a kao naseljeno mesto 1716. godine. Ime Stara Pazova dobija 1792. godine, jer su doseljeni Nemci zemlju dobijenu južno od tadašnje Pazove nazvali – Nova Pazova.
irig-stara-slika
Irig – Postoje dve teorije kako je ovo naselje dobilo ime. Prva je da njegovo ime potiče, najverovatnije, od madjarske reci “Urug“, što znači – stari. Druga je da je ime dobio po starcu Iri -prvom čoveku koji se ovde naselio. Početkom XVIII veka Irig je bio najznačajniji grad i centar trgovine u Sremu. Nije mnogo poznato da je tih godina Irig imao više stanovnika nego Beograd, ali ga je zloglasna “Iriška kuga” desetkovala i bilo je potrebno da prođe više od pola veka da bi vratio broj stanovnika na pređašnje stanje.
Odzaci-PROSPERITET-Fabrika-
Odžaci – Prvi put se pominje 1557. godine. Naselje su osnovali Turci za vreme vojnih operacija u Južnoj Ugarskoj koje su vodili u to vreme. Varoš je dobila ime po turskoj reči za dimnjak (zbog dimnjaka koji su virili iz zemunica prvog naselja). Opet postoji i teorija da je ime dobila po bosanskom naselju Odžak odakle se doselilo sedam porodica krajem 16. veka. Pošto se doseljavanjem nemačkog življa intenzivno počela gajiti konoplja, naselje je zvano i Hanfhausen (kuća konoplje). Kroz istoriju Odžaci su se nosili razna imena, kao što su – Hodsag ili Kemend.
kikinda-stara-fotografija
Kikinda – Početkom 15. veka se prvi put pominje slično ime, Kökényd. Ime Gross Kikinda se pojavljuje u 18. veku, ali označava pustaru oko nekih naselja, na prostoru gde se danas Kikinda nalazi. Ime Kikinda se vrlo često dovodi u vezu sa mađarskim pojmom – kökény, što znači trnjina i slovenskim korenom kik (glava).
Evo još nekih starih naziva naselja na ovim prostorima koje do sada nismo pomenuli :
Ada – Petrinac
Alibunar – Alijin Bunar
Bački Gračac – Filipovo, Filipovo Selo
Bačka Topola – Fybaich, Topola, Bačtopolja
Banatsko Veliko Selo – Šablevil, Soltur, Sveti Hubert
Bela Crkva – Fehertemplom, Weisskirchen, Biserica Alba
Bogojevo – Gomboš
Boka – Borzat
Busenje – Vladičino Selo
Dobrica – Kevedobra
Gospođinci – Boldogasszonafalva, Bogorodičino Selo
Hrtkovci – Hudrovcz
Janošik – Slovački Aleksandrovac
Kajtasovo – Kajtasovački Vinogradi, Palfi
Karavukovo – Karauk
Kula – Bačka Kula
Lokve – Sveti Mihajlo
Lovćenac – Sekić
Mali Iđoš – Krivaja
Markovićevo – Kriva Bara
Mićunovo – Karaktur
Nikolinci – Temesmiki
Novi Kozarci – Majstort

Novi Kozjak – Ferdinandsdorf , Ferdinandfalva, Ferdin, Kozjak
Platičevo – Fenberek
Prigrevica – Sentivan
Ravni Topolovac – Katarina
Ruma – Nova Ruma
Savino Selo – Torža
Seleuš – Szolos
Straža – Lagerdorf
Sutjeska – Zoruka, Sarča, Szarcsatelek, Nova Sarča
Šumarak – Emanuilovac
Tomislavci – Orešković, Oreškovićevo
Torda – Vujićevo
Totovo Selo – Bački Gaj
Trešnjevac – Uzunovićevo, Senćanski Trešnjevac
Utrine – Medićevo
Vladimirovac – Petrovo Selo
Vrdnik – Rendek, Renduk, Regnic
Vršački Ritovi – Vršac Salaši
karta Vojvodine
            Fotografije preuzete sa interneta
Da se razumemo, znamo da nismo otkrili toplu vodu, ovakvih i sličnih članaka ima po internetu dosta. Mi smo samo pokušali da to objedinimo na jednom mestu…

(Visited 1,360 times, 1 visits today)

8 Comments

 1. Šone Odžaci

  Novi Kozarci – Heifeld i Mastort. Vrdnik – Rednek. Prigrevica – BatschSentiwan (Postojao je i SajkasSentiwan dan Šajkaš i Despot Sentivan dan Despotovo). Banatsko Veliko Selo – Šarlevil (Charleville) , Soltour, Sveti Hubert (Francuski naseljenici). Šajkaš je dobio ime po Šajki, tj plovilu a ne po šajkači. Tad se nije ni znalo za reć šajkača, a preteča današnje šajkače su bile kape koje su nosili bački i banatski militari, graničari u službi Austrije.

 2. Lady Pechorina

  Janošik- Jánošík, Šándor, Sandorfalva.
  Hajdučica- Hajdučička Greda, Istvánfalva, Hajdušica.
  Plandište- Zichyfalva.
  Lalić- Lilamos, Laliť.
  Lokve- Szent Mihály.
  Vršac- Podvršac, Verszez.
  Novi Sad- Neoplanta, Neusatz, Nový Sad.
  Ratkovo- Paraput.
  Petrovaradin- Peterwardein.
  Jermenovci- Urmenyhaza.

 3. Slobodan

  RUMA na turskom znači BLATO. Prolaskom Turaka ka Mohaču tih godina, bila je velika kiša i Turci su tada veoma ljutito izgovorili tu reč, a ona je ostala kao naziv grada!

 4. Pera i Žika

  Šablevil, Soltur, Sveti Hubert nisu nazivi Banatskog Velikog Sela već sela koja su se spojila u jedno veće naselje. U Šablevilu su živeli pretežno Francuzi, a u druga dva sela Nemci i Srbi.
  Šajkaš nije dobio ime po šajkači već po šajci – čamcu.

 5. Juliana

  HVALA za ovo lepo postajen dokumentarac nadam se bice jos takvih!!!!

 6. Djoko potrk

  Ratkovo- Parabuć,
  Bačko novo selo-Kleinkirchendof

 7. Dušan Vuleta

  Mladenovo kod Bačke Palanke se ranije zvalo Bukin.

 8. ignacije Parčetić

  Ovo je netačno. Bunjevci su Bajmok zvali Bajmak, kako reč glasi na turskom. Naziv Bajmok je novijeg porekla, mnogo noviji od dolaska Mađara. Ta reč na turskom (Škaljićev rečnik) znači krivonog čovek.
  “Bajmok – Ime naselja potiče od turske reči – bajmak, što znači utvrđeni vojni logor.Prvi stanovnici, Bunjevci su ga zvali Bajamok, da bi naseljavanjem mađarskog življa ime promenio u Bajmok, što se održalo i do danas.”

Leave a Reply