Nepolitikin Zabavnik

Priče iz ravnice

Laza koji je doveo Šekspira u Novi Sad

 Ulica Laze Telečkog je jedna od najpopularnijih ulica u Novom Sadu. Veliki broj lokala raznih namena i za razne profile ljudi doprineo je toj popularnosti . Međutim, imidž koji je dugo negovala ova ulica izgubila je za vrlo kratko vreme. Od ulice u kojoj su bili kafići koji su puštali rok ili elektronsku muziku i gde se skupljala “urbana masa” postala je skoro pandan beogradskim splavovima. Novokomponovani biznismeni i silikonske lepotice su trenutno većina gostiju ove ulice u centru grada. Ali, to je neka druga priča kojom ćemo se kasnije pozabaviti.
Laza Telecki 2
 
Ipak, i pored popularnosti ove ulice veliki broj naših sugrađana ne zna ko je , ustvari, bio Laza Telečki. Zato ćemo ovim člankom pokušati da ispravimo tu nepravdu.
telecki
 Naime, Laza Telečki je bio glumac, prevodilac i reditelj. Rođen je u selu Kumane (sada u opštini Novi Bečej), 1839. a umro je u Novom Sadu 1873. godine. Odrastao je u siromašnoj porodici, rano je ostao bez oca, njega i petoro braće i sestara othranila je majka. Pohađao je Karlovačku gimnaziju, a završio je pripravnu školu za tehničke studije u Budimu. Pohađao je Politehnički fakultet u Pragu , ali ga je morao napustiti zbog nedostatka novca. Posle studija vratio se u Novi Sad gde je neko vreme radio kao pisar u advokatskoj kancelariji Svetozara Miletića, ali ga je brzo privukla gluma pa je u novoosnovanom Srpskom Narodnom Pozorištu povremeno dobijao sporedne uloge, mahom iz domaćeg repertoara.
SNP
Kasnije je igrao sve češće, i to glavne uloge, pa je dogurao do brojke od 200 uloga i pamti se kao jedan od prvih profesionalnih glumaca na našim prostorima. Može se reći da je bio prva “zvezda” našeg glumišta. Bio je vrlo popularan u tadašnjem Novom Sadu, a ta popularnost ga je pratila i van granica tadašnje Austrougarske. Glumio je i u Beogradu i Zagrebu sa tadašnjim velikanima naše glume kao što su bili Ilija Stanojević, Draga Spasić, Pera Dobrinović ili Draginja Ružić. Preveo je i prilagodio više od dvadeset drama. Njegovo jedino napisano delo je drama “Poslednja despotica smederevska – Izvorna drama u 5 radnja” .
laza-telecki-na-zidu
Rodonačelnik je igranja Šekspirovih drama u Srba i mnogo je doprineo popularnosti Viljema Šekspira na ovim prostorima i u našim pozorištima. U rodnom selu već 25 godina traje manifestacija ” Dani Laze Telečkog” na kojoj se izuzetne glumačke doprinose dodeljuje nagrada ” Maska Laze Telečkog”. Umro je od tuberkoloze 1873. godine u 32.-oj godini. Iza njega su ostale udovica i ćerka Danica, kasnije udata Bandić koja je skoro dostigla očevu popularnost, jer je bila takođe glumica i književnica. Naročito je bila plodna kao pisac knjiga za decu pa je zato i prozvana “čika Jova u prozi“. Laza Telečki je sahranjen  na Almaškom groblju u Novom Sadu, a u Srpskom narodnom pozorištu se nalazi i njegova bista.
nadgrobni-spomenik

Laza Telecki 1

(Visited 40 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: