Nepolitikin Zabavnik

Priče iz ravnice

Mita Ružić, glumac. Komšija Laze Telečkog.

 Novosađani, koliko ste puta prošli ulicom Mite Ružića? Kako ne znate koja je to ulica ? Ona koja spaja Katoličku Portu i Miletićevu ulicu, preseca je Laze Telečkog. Znao sam da znate, samo ste zaboravili ?.


A ko je bio Dimitrije Mita Ružić ? Načuli ste nešto…Glumac, tako nešto. Tačno, odgovor je tačan, ali sada će vam Dotkom pobliže reći ko je bio Mita Ružić i zašto je zaslužio ulicu našem lepom gradu…

…Dimitrije Mita Ružić rođen je 1841. godine u Čanadu, selu u Banatu (sada pripada Rumuniji), a umro je 1912. u Vršcu. Po profesiji je bio glumac i reditelj . Osnovnu školu na srpskom i nemačkom jeziku je završio u Čanadu. Za dalje školovanje nije imao para, pa se u rodnom mestu bavio trgovinom. U glumu se zaljubio kada je jedna nemačka putujuća trupa gostovala u njegovom selu i u čijim je predstavama statirao. Vrlo brzo je sa još nekoliko prijatelja osnovao “srpsku Diletantsku pozorišnu družinu” 1860. Godine. Prva predstava koju su postavili na scenu bila je “Ajduci” Jovana Sterije Popovića i doživela lep uspeh. Dobivši još veći elan, gostuje u još nekim mestima po sadašnjoj Rumuniji i Velikoj Kikindi gde ih je preuzeo Jovan Knežević i preselio prvo u Novi Bečej pa u Novi Sad. Kada je osnovano Srpsko narodno pozorište, 1861.godine ulazi u sastav njegovog prvog ansambla i u njemu nastupa punih 46 godina kao glumac i kao reditelj. Dve godine je igrao u HNK u Zagrebu i tri u Narodnom pozorištu u Beogradu, ali se potom vratio u u SNP I Novi Sad I sa sobom doveo Peru Dobrinovića, tada već priznatog glumca. Kao glumac dramsko-herojskog faha suvereno je vladao srpskom scenom krajem XIX i početkom XX veka. Posedovao je odličnu dikciju, fantastičnu intonaciju, pokazivao jaku emocionalnost, stvaralačku predanost i duboko je proživljavao svaku svoju ulogu.


 Tumačio je skoro 500 uloga među kojima su mu najznačajnije uloge Otela, Romea, Kralja Lira, Ričarda II, Viljema Tela, ali i Kneza Miloša, Miloša Obilića, Stanoja Glavaša i drugih srpskih istorijskih ličnosti.
Bio je oženjen Draginjom, devojačko Popović , takođe vrlo poznatom i priznatom glumicom tog vremena. Živeli su u vrlo skladnom braku, ali nisu imali dece. Sahranjeni su zajedno na Almaškom groblju u Novom Sadu . Podignut im je spomenik koji je proglašen za spomenik kulture 1999. godine.
 Eto, kad sledeći put budete išli u “Šamrok” da popijete pivo ili pogledate neki koncert, u “Berberaj” da se ošišate ili možda da nešto pojedete u “Astal Šaren” ili u “Figaro plus” na krempite da znate u čiju ste ulicu ušli…

(Visited 249 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: