Nepolitikin Zabavnik

Priče iz ravnice

Novosadskim ulicama – peti put

Dugo vas nismo podsećali kako su neke novosadske ulice dobile ime i ko su bili ti ljudi čija imena nose. Pa, pođimo na petu DOTKOMovu šetnju novosadskim sokacima.
djakona-avakuma
Ulica Đakona Avakuma se nalazi na Vidovdanskom naselju, u novom delu sa desne strane kad se siđe sa Temerinskog mosta, kad se uđe u ulicu Emanuila Jankovića, pa druga desno.
dakon-avakum-ikona
Inače, Đakon Avakum je bio narodni junak, žrtva turskog terora. Posle ugušenja Hadži-Prodanove bune, 1814. godine Turci su iz pobunjenih nahija doveli u Beograd 300 istaknutih Srba i pogubili ih naticanjem na kolac. Đakon Avakum je idući prema mestu pogubljenja prkosno pevao. Zadivio je Turke svojom hrabrošću, pa se priča da su ga zbog toga prvo ubili, pa tek onda nabili na kolac. Kao velikomučenik kanonizovan je za sveca.
doke-mijatovica
Ulica Đoke Mijatovića se nalazi takođe na Vidovdanskom naselju, ali tik pored Najlon pijace, ustvari, do nje se najlakše može doći ako pređemo parking pored pijace, koji služi i kao poligon za obuku novih vozača, raznih auto-škola.
Đoka Mijatović (rođen i umro u Novom Sadu 1848-1878) bio je lekar i narodni dobrotvor.Poznat je i kao prvi socijalista u Novom Sadu.Bio je blizak saradnik Svetozara Markovića i snjim je pokrenuo prvi socijalistički list u tadašnjoj Ugarskoj, “Jednakost“. Prevodio je dela Marksa i Engelsa, a kao lekar je na prekookeanskim brodovima proputovao ceo svet i čak je dve godine bio lekar bolnice u Surabaji na Javi. Umro je u 30.-oj godini od antraksa.Imanje je ostavio Matici Srpskoj. Sahranjen je na Almaškom groblju.
djordja-kratovca
Đorđa Kratovca je ulica koja se nalazi takođe na Vidovdanskom naselju, iz Živojina Ćuluma (ulica preko puta Najlon pijace, pored igrališta Crvene Zvezde) treća desno.
dorde-kratovac
Đorđe Kratovac je bio kujundžija i zlatar, ali je postao poznat po tome što Turci nisu uspeli da ga “prevedu” u janičare pa je zbog toga spaljen na lomači. Prisvajali su ga i Bugari i Rusi i pisali žitija o njemu a ruska crkva ga je uvrstila u svetitelje.
djordja-rajkovica
Preko mosta, na Podbari nalazi se ulica Đorđa Rajkovića.Svi znaju da se u toj ulici nalazi poznati restoran “Dukat“. Ulica je paralelna sa Temerinskom ulicom i spaja ulice Marka Miljanova i Patrijarha Čarnojevića.
dorde_rajkovic
Đorđe Rajković je bio rođeni Novosađanin (1824-1886).Bio je književnik i učitelj u Novom Sadu i Vukovaru. Izdao je dve zbirke stihova, uređivao satirične listove “Komarac”, “Humorista” i “Ren“, a uređivao je i prvi predagoški list na ovim prostorima – “Školski List“.Izdavao je još i listove “Zemljak”, “Putnik”, “Danicu”, “Bršljan” i “Vetrenjaču“. Prevodio je sa nemačkog, francuskog i ruskog jezika.Sahranjen je na Uspenskom groblju.
djordja-jovanovica
Ulica Đorđa Jovanovića se nalazi tik do Kosovske ulice, na Podbari.
djordje_jovanovic
Đorđe Jovanović (Novi Sad, 1861 – Beograd, 1953) je bio vajar po zanimanju.Izgradio je spomenik kosovskim junacima u Kruševcu i spomenik Branku Radičeviću u Sremskim Karlovcima. Statua nage žene u Dunavskom parku je njegovo delo kao i figura Merkura na Privrednoj Banci u Novom Sadu.Veliki broj njegovih dela se nalazi u galeriji Matice Srpske.
djordja-dere
Đorđa Dere je ulica u Pervazovom naselju, kraj Almaškog groblja.
djordje-dera
Đorđe Dera (1844-1917) je rođeni Novosađanin, filolog i književnik.Bio je profesor Novosadske gimnazije skoro četrdeset godina.Pisao je putopise i političke tekstove.Uspešno je radio na popularisanju klasičnih starina. Sahranjen je na Almaškom groblju.
djordja-joanovica
 
Na Detelinari se nalazi ulica Dr. Đorđa Joanovića, između Pasterove i Mokranjčeve.
dr_djordje_joanovic
Doktor Đorđe Joanović je rođen u Beču 1871. a umro je u Beogradu 1932. godine.Bio je lekar i naučnik svetskog glasa.Najpoznatiji je bio kao profesor eksperimentalne patologije Bečkog univerziteta.Posle Prvog svetskog rata prelazi u Beograd gde je bio jedan od osnivača Medicinskog fakulteta.Radio je na istraživanju raka i dao veliki broj naučno-istraživačkih radova.
djordja-magarasevica
Na Adamovićevom naselju, druga desno iz ulice Cara Dušana, nalazi se ulica Đorđa Magaraševića.
georgije_magarasevic
Đorđe ili Georgije Magarašević je bio istoričar i profesor gimnazije u Sremskim Karlovcima i u Novom Sadu.Bio je pristalica Vukove reforme jezika i poštovalac Dositejevog dela.Napisao je rad o najznačajnijim evropskim događajima – “Istorija evropejski priključenija od Vijenskog mira 1821.” i “Kratku svemirnu istoriju“. Poznat je i njegov putopis po Srbiji – “Pisma filoserba“. Osnivač je i prvi urednik Letopisa Matice Srpske.Sahranjen je u porti Saborne crkve.
djordja-krstica
Došavši do Bistrice ili Novog naselja kako neki vole da zovu taj deo grada ulazimo u ulicu Đorđa Krstića, koja sa jedne strane izlazi na ulicu Partizanskih Baza, a sa druge na ulicu Stevana Hladnog.
djordje_krstic
Đorđe Krstić je bio slikar rođen u Kanjiži 1851. godine, umro u Beogradu 1907. Poznat je po tome što je putovao Srbijom i slikao istorijske spomenike, nošnju, tipove i pejzaže. Najpoznatija dela su mu : “Anatom“, “Na izvoru“, “Rastanak” , “Kosovo polje“, “Koliba” i druge slike.
djordja-tabakovica
I poslednja ulica, koju smo posetili ovaj put je ulica Đorđa Tabakovića na Avijatičarskom naselju, slepa ulica u koju se ulazi iz Avijatičarske ulice.
djordje-tabakovic
Đorđe Tabaković je bio poznati arhitekt i slikar. Rođen je u Aradu, 1897. a umro u Novom Sadu, 1971. autor je mnogih arhitektonskih zdanja u Novom Sadu i drugi mestima po vojvodini.Njegovih ruku delo su “Tanurdžićeva palata“, “palata Klajn” (Kralja Aleksandra 6), stari hotel “Park”, “Dom Kulture u Novom Sadu” i mnoge druge. Bio je i ilustrator knjiga i scenograf Srpskog narodnog pozorišta.
Toliko za ovu šetnju. Pozivamo vas da se uskoro ponovo sa nama šetate novosadskim sokacima.
Fotografije ulica su ovog puta dobijene putem servisa “Google Street View

(Visited 402 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: