Nepolitikin Zabavnik

Priče iz ravnice

Obeležavanje 175 godina Prve Srpske čitaonice u Irigu.

Juče, 14. 02. 2017. u Irigu je održana centralna proslava 175. godišnjice osnivanja “Prve Srpske Čitaonice” u Vojvodini. Po ugledu na Maticu Srpsku, Čitaonicu u Irigu, 1. januara 1842. godine, osnovao je krušedolski arhimandrit Dimitrije Krestić, uz pomoć rodoljubivih Srba iz Iriga.Cilj osnivanja čitaonice bio je da se, pored knjiga na stranim jezicima, kupuje svaka srpska knjiga ili novine koje se pojave. Vrlo je važno napomenuti da čitaonica nije favorizovala srpsku naciju nego se u razvijanju svog prosvetarskog i kulturnog delovanja čitaonica orijentisala na široki krug čitalaca iz Iriga, Rume i okolnih mesta bez obzira na njihovu nacionalnu, versku i socijalnu pripadnost.
ustav-srpske-citaonice
Iriška čitaonica je bila centar kulturne aktivnosti. U njoj su održavana predavanja, posela, zabave i amaterske pozorišne predstave. Biblioteka ove čitaonice imala je izuzetnu vrednost jer jer raspolagala bogatim fondovima starih knjiga i časopisa, koje je imala retko koja naša biblioteka. Svo blago biblioteke je uništeno  za vreme Drugog svetskog rata. Prostorije su koristili nemački okupatori i opljačkali svu imovinu biblioteke. U povlačenju, krajem 1944. godine, zgradu su minirali i do temelja srušili. Nekoliko godina posle rata biblioteka je obnovljena i nastavljena je kulturna i prosvetna aktivnost.Danas čitaonica / biblioteka poseduje više od 45 000 knjiga (zajedno sa ograncima u Vrdniku i Jasku).Čitaonica je pokretač mnogih kulturnih dešavanja u Sremu kao što su : Sabor biliotekara Srema, Dositejevi dani, Fruškogorski susreti pisaca i drugi.
pozivnica
Sveti Trifun je i slava čitaonice, pa otud objašnjavamo veći broj sveštenih lica nego obično na ovakvim manifestacijama.


Program je počeo oko podneva, a u njemu su učestvovali Bogoslovski hor iz Sremskih Karlovaca i učenici Muzičke školeTeodor Toša Andrejević” iz Rume, odeljenje u Irigu.
[wpvideo bfMDJffj]
                                     Sveštenici su svetili Slavski kolač i vinovu lozu.
kolac-krsna-slava
Posle toga je počeo formalni deo proslave… Goste je pozdravila direktorka Čitaonice Verica Naumović, (nažalost, zbog operacije noge, trenutno u invalidskim kolicima) koja je rekla nešto o istoriji “Prve Srpske Čitaonice” i delatnostima u proteklom periodu.

direktorica-citaonice-2
Posle direktorice za mikrofon je izašao Todor Bjelkić, direktor žirija za dodelu nagrade “Luča”, koja se dodeljuje za doprinos razvoju kulture na području opštine Irig, inače, čovek koji nas je lično pozvao da ispratimo ovu manifestaciju.
todor-bjelkic-2
U toku njegovog izlaganja su predstavljeni nagrađeni zaslužnici.

Na fotografijama, u nošnjama, su ilustracije jednog od dobitnika nagrade.
Prikaz modnog trenda u vremenu nastanka čitaonice.

Zatim je uručena nagrada “Luča” za doprinos razvoju kulture i kulturnog stvaralaštva na području opštine Irig, gospodinu Avakumu Kvasu, profesoru književnosti iz Iriga.

avakum-kvas-dobitnik-2
Nakon toga skup je uveličao nastup Muzičke škole iz Rume, odeljenje iz Iriga…
[wpvideo Isa4l1KS]
 Zatim je usledila završna reč i zahvaljivanje svim donatorima .

I naravno zakuska…
zakuska-2
I tu je negde bio i kraj ove manifestacije. Nama se jako dopala, a domaćini su bili više nego predusretljivi i gostoljubivi.
(Visited 75 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: