Nepolitikin Zabavnik

Priče iz ravnice

Pavle Simić, slikar sa najviše slika u Galeriji Matice Srpske

Pavle-Simic-(1815-1855)Pavle Simić rođen je 1818. godine u Novom Sadu, u trgovačkoj porodici.  Studirao je na umetničkoj akademiji u Beču. Radio je veliki broj portreta (portret Probojčevića, Žena sa belim okovratnikom, Muškarac sa belim prslukom, Milica Stojadinović-Srpkinja). 
Pavle-Simic - Portret-muskarca-u-belom-prsluku
 U crkvenom slikarstvu bio je pod velikim uticajem bečkih nazarena. Prvo je slikao pojedinačne ikone, a kasnije je dobio mnoge porudžbine za ikonostase, uglavnom u Vojvodini (manastir Kuveždin, Nikolajevska crkva u Novom Sadu, Saborna crkva u Somboru i dr.).  Naslikao je i niz vrlo značajnih istorijskih kompozicija (Majski sabor 1848., Ilija Birčanin predaje harač, Hadži Ruvim i Hadži Đera). Sve one se nalaze u Galeriji Matice Srpske.
 

Osim ikonostasa i zidnih slika u crkvi manastira Kuveždina radio je za Nikolajevsku crkvu u Novom Sadu, crkvu manastira Orahovice u Slavoniji, crkvu u Đurđevu, zatim za crkve u Šapcu, Đurđevu, Senti, Bašaidu, Glini, za crkvu sv. Đurđa u Somboru, Starom Futogu, za kapelu Platona Atanackovića na Almaškom groblju u Novom Sadu i za Hariševu kapelu na groblju u Zemunu. Četiri njegove istorijske kompozicije iz života Nemanjića u manastiru Kuveždinu uništena su za vreme II svetskog rata.
 

Predstavnik je prelaznog stilskog doba između klasicizma i romantizma u srpskom slikarstvu.
Proglašenje-Srpske-Vojvodine
Slika Pavla Simića „Srpska narodna skupština 1. maja 1848. godine“ se nalazi u galeriji Matice srpske u Novom Sadu. Ovo delo predstavlja najbolji vizuelni dokument najznačajnijeg političkog događaja 19.veka u životu srpskog naroda u Habzburškoj monarhiji – trenutak stvaranja Srpske Vojvodine. Galerija je ovu sliku, za koju se dugo verovalo da je uništena, pribavila za svoju kolekciju 1976. godine putem razmene sa Mađarskim narodnim muzejom i Mađarskom narodnom galerijom u Budimpešti. Od tada, ona je izložena u stalnoj postavci srpskog slikarstva 19. veka u kojoj i danas zauzima centralno mesto.
Umro je u Novom Sadu 1876. godine. Sahranjen je na Almaškom groblju.
Ulica Pavla Simića nalazi se u delu Novog Sada koji se zove Stari Grad. Povezuje Železničku ulicu sa ulicom Vojvođanskih Brigada.
ulica-Pavla-Simica
                                            fotografija skinuta sa Google View-a
izvor : Brevijar ulica Novog Sada, Jovana Mirosavljevića 

(Visited 349 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: