Nepolitikin Zabavnik

Priče iz ravnice

Pozivamo vas na…PRIČE PODGRAĐA

Pozivamo vas u subotu, 10. februara 2018. godine u 15.00 časova na stručno vođenu šetnju i promociju mape “Priče Podgrađa“!
Priče-podgrađa-1
 Prošetaćemo ulicama Donjeg grada Petrovaradinske tvrđave koje počinje da dobija dugo željeno novo lice, ispričaćemo priče neznane i znane i otkriti skrivene ambijente. Svojim doprinosom podržaćemo obnovu fasada Donjeg grada i sagledati kako je bilo, a kako bi moglo biti. Pokušaćemo da zamislimo koliko bi tek Gradić bio plemenit, i po meri čoveka, da u njemu nema automobilskog saobraćaja.

Smatramo da na kulturno nasleđe svaki građanin ima pravo, ali i odgovornost, neophodno je da ono na taj način bude i promovisano, a najpre prepoznato od strane svakog građanina. Da bismo ga prepoznali moramo ga prvo upoznati. Lično, u šetnji, dok osećamo njegove mirise i dodirujemo koracima slojeve istorije na kojima je nastalo.
Kako je 2018. godina, “Godina evropskog nasleđa” počinjemo sa njenim obeležavanjem baš u šetnji, u Podgrađu Petrovaradina, na obali Dunava, u podnožju Tvrđave.
Mapa “Priče Podgrađa” je nastala jer smatramo da je dokumentovanje i adekvatno predstavljanje građenog nasleđa veoma važno za kulturu sećanja, čemu želimo aktivno da doprinesemo kroz publikovanje edukativnog i atraktivnog (štampanog) sadržaja, i organizovanje komplementarne aktivnosti – šetnje.
Šetnja podgrađem 2016.
                                        (Sa šetnje organizovane 03.09.2016.)
Gradska uprava za kulturu grada Novog Sada je prepoznala vrednost ovog projekta i finansirala štampanje mape.
Ovaj događaj organizuje udruženje “Scenatoria” čija je misija po njihovom kazivanju 
stvaranje uslova i prostora za rad mladim umetnicima i stručnjacima u periodu nakon završenog školovanja, kao i okupljanje mladih umetnika i stručnjaka iz različitih oblasti povodom rada na zajedničkim projektima, afirmacija ambijentalnog teatra, primenjene vizuelne i savremene umetnosti u Srbiji i regionu, stvaranje, postavljanje i izvođenje ambijentalnih pozorišnih predstava, kao i ukazivanje na značaj zaštite i reanimacije graditeljskog nasleđa i životne sredine.
Scenatoria-3
(Visited 2 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: