Nepolitikin Zabavnik

Priče iz ravnice

"Rotkvarija" odlazi u penziju

Ovaj narod kratko pamti, to je bar poznato. I ne ceni dovoljno svoju istoriju. I to se odavno zna. Ni Novosađani ne zaostaju, čast izuzecima. Mnogo relikvija starog Novog Sada nestalo je bez traga… Jermenska crkva, trščare, kompletna industrija sa sve fabrikama… Ruše se male, prizemne kuće, na njihovom mestu niču višespratnice bez duše, tržni centri… Za koga se više grade šoping-molovi, pitam se glasno. Pamtim ulicu Kraljevića Marka u kojoj je vreme stalo i u kojoj se živelo i radilo polako i „sve po redu“. Sada više ne prepoznajem tu omiljenu ulicu svog detinjstva. Nikle su ogromne zgrade, svud su neke ograde, pola ulice je raskopano. Modernizacija da, ali da li po svaku cenu?
rotkva-novi-sad-dotkom-rotkvarija-kafana (3)
Na vest da i čuvena kafana „Rotkvarija“ broji svoje zadnje dane, redakcija DOTKOMA je rešila da fotografijama i pričom sa stalnim gostima i vlasnikom ove kafane, jednim od simbola ovog grada, zakratko zaustavi vreme i sačuva od zaborava „jednu sa nogu“, „bistrenje sporta i politike“, druženja koja su prerastala u dugogodišnja prijateljstva i kumstva, razne šale i anegdote kakve samo pravi boemi i ljubitelji kafane umeju da prirede…

 A gosti, razne fele: Sudije, i advokati, i radnici, i šoferi… I poštari… Naš kolega, dugogodišnji poštar u ulici Kraljevića Marka, i još dugogodišnjiji gost ove kafane, Igor Mošmondor nam je „ubacio crva“ i dao ideju da posetimo „Rotkvariju“ tik pred njen odlazak u penziju.

rotkva-novi-sad-dotkom-rotkvarija-kafana (55)
Na Veliki Petak otišli smo u „Rotkvariju“ i, evo, šta smo zabeležili…

 

 

i još…

I za kraj pogledajte i naš video gde možete naći delove razgovora sa vlasnikom i gostima kafane…

 

(Visited 587 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d