Nepolitikin Zabavnik

Priče iz ravnice

“Skloni zavese, sa Dunava…”

Kao iz Balaševićeve pesme smo se te subote spustili do “kišnog potoka” kod Ledinaca. Ako neko zna gde je Novi Sad, možda je čuo i za Ledince, a i za ostrva naspram njih. Mi smo do ” Mačkovog spruda”, po kome je već neki, “mačor”, dobio ostrvo, stigli za 10 laganih minuta, čamcem po mirnom Dunavu.

dunav-kamp-eko-boce-plastika-dotkom-ravnica-novi-sad (7)

Stigli smo u kamp. Nije naodmet pomenuti da je to samo jedan od hrpe malih kampova, splavova i svih ostalih mesta na kojima se može boraviti kako na Ljubavnom ostrvu, tako i na Mačkovom sprudu. Ljudi su se srodili sa rekom. Valjda je to prirodno lepo, onako. Posle celodnevnog, nezaobilaznog obroka sa vatre i naravno starog, dobrog Osorlebeš 😉 (vino smo naravno doneli od Višnjičkog, iz Dunavske ulice. Ali “dunavske” u Kamenici..) Gomila razgovora, smeha, plivanja i westerna nas je na kraju odvela do jednog drugog dela kampa koji ima i lepu plažu. Uđosmo u šumu. Boris otkriva, pod nekim granjem, gomile najlonskih džakova, povezanih u jednu veliku, pločastu platformu koju čine, u biti, plastične flaše koje se prazne nalaze u džakovima.

dunav-kamp-eko-boce-plastika-dotkom-ravnica-novi-sad (5)dunav-kamp-eko-boce-plastika-dotkom-ravnica-novi-sad (6)

Šta se događa? Koliko već godina su tu, kampuju, dele sebe sa rekom i naravno, posle poplava, skuplju smeće koje je nemoguće skupiti. No, pokušaj je bolje nego ništa!

dunav-kamp-eko-boce-plastika-dotkom-ravnica-novi-sad (1)

 

 

 

I povezavši sve džakove koji su trebali da predstavljaju pontonac, trebao im je i kunić. Ako brekne u Dunav, da niko suzu ne pusti! 🙂 Šalu na stranu, sve je bilo bezbedno i splav- pontonac- plastikaner- otpad, koji je Boris skupio i napravio, je zaplovio Dunavom, noseći odraslu osobu i dete.

dunav-kamp-eko-boce-plastika-dotkom-ravnica-novi-sad (2)

Osećaj je fenomenalan. Bolji od dušeka, više nalik plutanju. Ovo je naravno probna varijanta i ako vam padne na pamet da “čistite” Dunav ili pravite ovako nešto, ne zaboravite, da ukoliko vam isto više ne bude trebalo, iznesete van reke, do mesta gde sakupljači sekundarnih sirovina mogu da ih iskoriste. 

dunav-kamp-eko-boce-plastika-dotkom-ravnica-novi-sad (8)

U svakom slučaju, zabava je sjajna u ove tropske dane.. A možete sebi dopustiti da se odmetnete na Dunav – “naše more”. Mada nemam ništa ni protiv Kariba! 😉

(Visited 21 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Boris

    Lepa priča… pa čak i poučna… Bravo kume!

Leave a Reply

%d bloggers like this: