Nepolitikin Zabavnik

Priče iz ravnice

Starim gradom, ulicom Polita Desančića…

 U samom srcu Novog Sada, u Starom gradu, nalazi se ulica Polita Desančića, koja spaja ulicu Vladike Platona i Miroslava Antića. Prolazih ovih dana kroz nju i shvatih da skoro ništa ne znam o tome po kome je ta mirna i lepa ulica dobila ime.

ulica Polita Desančića

Pozvah zato mog drugara Gorana, istoričara po vokaciji, koji je jedva čekao da mi izdiktira sledeće : “Mihailo Polit- Desančić je skoro šezdeset godina bio redovni i vrlo cenjeni saradnik srpskih i nemačkih novina, ali je najznačajniji po tome što se borio za liberalnu ideju da narodnost i državu ne treba identifikovati, da je „nacija ličnost“ i da je federacija jedini mogući sistem za države na ovim prostorima.

Inače, rođeni je Novosađanin (rođen je 1833. godine u Dunavskoj ulici broj 5, a dugo godina je živeo u Grčkoškolskoj ulici broj 7) i potomak je dve poznate i imućne novosadske porodice. Polit po ocu Jovanu i Desančić po majci Julijani.

Grčkoškolska 7

U Beču je diplomirao pravne nauke, a u Parizu političke. Govorio je nekoliko svetskih jezika, bio je vrlo učen i načitan. A život mu se umnogome ukrštao sa Svetozarom Miletićem čiji je bio učenik i  najbliži saradnik. Pored njega, bio je najveći srpski političar ondašnje Vojvodine”. Bio je poslanik u hrvatskom i ugarskom parlamentu, predsednik Liberalne stranke dugo godina.

Bavio se i advokaturom i bio je veliki orator. U mladosti je dosta pisao i iza njega su ostala dela – “Verenica Crnogorka” (pripovetka), “Branivoj knez Zahumski” (drama), “Putne uspomene”  (putopisi), memoari i četiri knjige ” Besede” , a iza njega je ostalo mnoštvo spisa, članaka i eseja. Verovatno najznačajnija  njegova knjiga je “Uspomene 1848-49”. Umro je u blizini Temišvara 1920. godine, ali su kasnije njegovi posmrtni ostaci preseljeni na Uspensko groblje. Mihailo Polit- Desančić će u istoriji ostati kao jedan od najvažnijih Srba u Vojvodini u devetnaestom i početkom 20. veka“.

Uspensko groblje

(Visited 219 times, 1 visits today)

Leave a Reply