Nepolitikin Zabavnik

Priče iz ravnice

ulicom Đoke Mijatovića, doktora, socijaliste i svetskog putnika

Ulica Đoke Mijatovića se nalazi na Vidovdanskom naselju, tik pored Najlon pijace, ustvari, do nje se najlakše može doći ako pređemo parking pored pijace, koji služi i kao poligon za obuku novih vozača, raznih auto-škola. Nekada je nosila ime po Panteliji Milankoviću, novosadskom trgovcu, gradskom senatoru, velikom sucu (preteči funkcije gradonačelnika),  upravitelju škola i jednom od najviđenijih novosadskih Srba 18. veka.  


Đoka Mijatović (rođen i umro u Novom Sadu 1848-1878), sin Gavre Mijatovića, tada jednog od najbogatijih novosadskih trgovaca, bio je lekar i narodni dobrotvor. Studirao je prava u Pešti i na Sorboni, agronomiju u Americi, medicinu u Cirihu gde je i diplomirao. Poznat je i kao prvi socijalista u Novom Sadu.Bio je blizak saradnik Svetozara Markovića i s njim je pokrenuo prvi socijalistički list u tadašnjoj Ugarskoj, “Jednakost“.

kuća dr Mijatovića u današnjoj Pašićevoj ulici

Prevodio je dela Marksa i Engelsa, a kao lekar je na prekookeanskim brodovima proputovao ceo svet i čak je dve godine bio lekar bolnice u Surabaji na Javi. Umro je u 30.-oj godini od antraksa (crnog prišta) . Imanje je ostavio Matici Srpskoj sa željom da se osnuje naučni fond pod njegovim imenom ali  je njegova žena Sofija ( s kojom je u braku bio samo tri meseca) pokrenula spor pred sudom i osporila testament . Sahranjen je na Almaškom groblju. Postoji i spomen-ploča njemu u čast u Muzeju grada Novog Sada.

izvor : Brevijar ulica Novog Sada Jovana Mirosavljevića

(Visited 133 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: