Nepolitikin Zabavnik

Priče iz ravnice

Ulicom Pere Popadića, bakalina…

Na Salajci (neki bi rekli na “Šulcovom naselju”, tik pre Klisanskog mosta, preko puta objekta Univerexporta, nalazi se ulica Pere Popadića. Znate li ko je bio Pera Popadić ? Ako ne znate, sad ćemo vam mi lepo objasniti, kao što smo već ranije radili u nekim drugim člancima slične tematike.

Pera Popadić je bio bakalin, skupljač knjiga I narodni dobrotvor, dakle čovek iz naroda. To baš i nije čest slučaj da neki bakalin dobije ulicu, zar ne ? Rođen je u Novom Sadu, 2. Februara 1841. godine. Od oca Mihaila – Miše Popadića   nasledio je bakalsku radnju “Kod Šarana” u Temerinskoj ulici, ali I ljubav prema kjnigama.
Bio je među osnivačima i aktivnim članovima Novosadskog srpskog kola i Srpske zadruge za međusobno pomaganje I štednju u Novom Sadu , čiji je bio dugogodišnji predsednik . U Upravni odbor Matice srpske izabran je 1869. godine, ali je dvadeset godina kasnije iz nama nepoznatih razloga postao žestoki protivnik iste. Biblioteku koju mu je ostavio otac, dopunio je novim kompletima godišta novosadskih listova I časopisa I knjigama štampanim u Novom Sadu, a I drugde, I testamentom je zaveštao novosadskoj Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini. SPC je, opet, celokupnu  književnu ostavinu poklonila, posle njegove smrti, Matici Srpskoj koja je na taj način došla do kompleta “Sedmice”, “Srbskog dnevnika”, “Zastave”, “Starmalog”, “Nevena”, “Zmaja” i “Komarca”. Njemu se takođe može zahvaliti što u Novom Sadu postoji  komplet lista Društva za Srpsko Narodno Pozorište – “Pozorište”. Bavio se I politikom i bio je jedan od viđenijih članova Radikalne stranke u Novom Sadu na prelazu iz XIX u XX vek. Umro je 24. Februara 1917. Godine. Sahranjen je na Almaškom groblju.

izvor : Brevijar ulica Novog Sada, Jovana Mirosavljevića

(Visited 59 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: