Nepolitikin Zabavnik

Priče iz ravnice

Ulicom Zmaj Ognjena Vuka…

Neki dan sam išao u ambulantu u ulici Zmaj Ognjena Vuka na neki pregled i usput naišao na mog dobrog drugara, profesora istorije, Nešu. Ispostavilo se da i on iz istog razloga posećuje pomenutu ustanovu, a ja ga više iz želje da zapodenem razgovor, posle par formalnih i učtivih rečenica tipa : “Kako si ? Kako gospođa, deca ?”, upitah : “Ej, leba ti, što se ova ulica zove Zmaj Ognjena Vuka ? Ko je bio taj Zmaj ? Znam za čika Jovu, ali za ovog “ognjenog”  stvarno nemam pojma. Što se ova ulica tako zove ? “

 

Neša dobro poznatim pokretom nabi naočare na nos i reče mi prekorno : “Ne znaš ko je Ognjeni Zmaj ? Jesi li ti uopšte u školu išao ? Interesuješ li se ti za istoriju sopstvenog naroda” ?

Ni ne čekajući moj dobro poznati odgovor da u neku ruku prezirem istoriju jer nikad ne možemo biti 100 % sigurni šta se u stvari dogodilo nekada negde, on poče svoj monolog koji je glasio otprilike ovako : ” Zmaj Ognjeni Vuk ti je ustvari Vuk Branković ! Poznati srpski despot, rođen negde 1438, a umro 1485. On ti je unuk despota Đurđa Brankovića, sin slepog despota Grgura, zato ga ponegde i zovu Vuk Grgurević,  potomak “onog” Vuka Brankovića koji je paradigma izdajnika srpstva, a uopšte nije bilo tako, al to ću ti jedan drugi put pričati. 

Elem, ovaj Vuk Branković je isprva služio Turcima, ali se negde 1465. priklonio Ugrima i prešao u službu mađarskog kralja Matije i postao zapovednik srpskih četa u Sremu i Slavoniji. Ratovao je sa Mađarima protiv Čeha, Poljaka, Austrijanaca, a naročito protiv Turaka, zbog čega je uživao veliki ugled kod naroda. Slavu je stekao borbama pod Šapcem i Smederevom. Zato je od kralja Matije na posed dobio teritorije: Kupinovo, Slankamen, Berkasovo, Bečkerek, Bijelu Stijenu i druge. Bio je oženjen Varvarom, kćerkom hrvatskog velikaša Sigismunda Frankopana. Pazi sad ovaj podatak  – Sa jednog vojnog pohoda u Srbiju 1481. iz okoline Kruševca doveo je oko 50 hiljada ljudi i naselio oko Temišvara. To je  bilo 200 godina pre “seobe Srba”, ej ! Nadimak Zmaj Ognjeni Vuk je dobio tako što je u jednoj od pesama iz pesmarice Teodora Dobraševića opisan kao direktni potomak jednog od zmajeva koji je obljubio njegovu majku. Često se u tim pesmama pominje kako zmaj noću ulazi kroz dimnjak pa kroz kamin gde se pretvara u lepotana i zavodi žene. Inače, pojava zmajolikog tipa junaka je česta u slovenskoj tradiciji. 

Inače, da znaš, despot Vuk Branković je osnovao fruškogorski manastir Grgeteg i crkvu Sv. Nikole u Slankamenu. Bio je saborac Janka Hunjadija i grofa Drakule, Vlada Cepeša…Imaš i finu knjigu o Zmaju koju je napisao Slobodan Stanišić. Još bih ti svašta imao reći, al sad će moj red…Hajd, zdravo i napiši na tom tvom Dotkomu koju o Zmaju…Zaslužio je…”

 

(Visited 553 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: