Nepolitikin Zabavnik

Priče iz ravnice

Vojvođanski turizam

Osobeni ravničarski pejzaži s mnogo zelenila, velike reke, kanali i jezera, nacionalni parkovi Fruška gora i Deliblatska peščara, bogata i organizovana lovišta, dobra jela i pića, banje, kulturno-isorijski spomenici, raznovrsni folklor, zanimljive galerije i muzeji – sve su to faktori koji omogućuju razvoj turizma u Vojvodini. Broj stranih turista, kao i domaćih gostiju koji dolaze ovamo ili se u prolazu zadržavaju, iz godine u godinu se povećava. Podizanjem hotela, motela i lovačkih domova, otvaranjem restorana sa specifičnim ambijentom i kulinarskim specijalitetima stvaraju se uslovi i za duže zadržavanje turista na ovom izuzetno privlačnom području.

Glavni grad Vojvodine, Novi Sad spada među najatraktivnije gradske centre na ovim prostorima. Petrovaradinska tvrđava na desnoj obali Dunava smatra se turističkim draguljem. Galerije i druge kulturne institucije, očuvani starogradski ambijenti oko Dunavske ulice i Zlatne grede, restorani s nacionalnim specijalitetima  i tamburaškom muzikom, komforni hoteli, peskovita plaža na Dunavu, “Štrand” i blizina Fruške gore i Ribarskog ostrva – pružaju mogućnosti za provod i odmor.

U neposrednoj blizini Novog Sada nalaze se Sremski Karlovci, nekadašnji prosvetno-kulturni centar Srba u Austro-Ugarskoj. Tu je sklopljen mir između Turske i Austrije i njenih saveznika 1699. godine – na tom mestu je podignuta Kapela mira. Pažnju turista privlače zgrade Patrijaršije i Gimnazije, vredni ikonostasi u pravoslavnoj crkvi, arhitektonski detalji na mnogim starim zgradama, a posebno obližnje izletište Stražilovo, gde je na vrhu grob jednog od najvećih srpskih pesnika, Branka Radičevića.

Subotica s Palićkim jezerom, na internacionalnom putu koji spaja Srednju Evropu sa Balkanom, prva je privlačna stanica koji dolaze sa Severa. Velika i bogato ukrašena Gradska kuća iz vremena secesije, s početka ovog veka, u kojoj su sada smeštene kulturne institucije, nezaobilazni je objekat za sve posetioce. Subotica je poznata po restoranima sa mađarskom kuhinjom, kao i po rakiji kajsijevači i pitkim vinima (“kadarka”, “ezerjo”,”ciganj baro” i drugima). Jezero Palić je sanirano, uslovi za ugodan odmor su vrlo povoljni. U jednom delu lepo sređenog parka nalazi se zoološki vrt.

Stari ravničarski grad Sombor u pesmi se opisuje kao mesto dobre muzike i veselja. U staroj Gradskoj kući pažnju gostiju privlači Ajzenhutova slika na kojoj je prikazana bitka kod Sente 1697. Godine. Nedaleko od Sombora, na obali Dunava, nalazi se Apatin, poznat po alaskim specijalitetima. Dunavski rukavci obrasli u zelenilo, kroz koje se danima može krstariti čamcima, pružaju velika zadovoljstva lovcima, ribolovcima i svima koji uživaju u prirodnom ambijentu.

Turistički zanimljiva mesta u Sremu su Sremska Mitrovica, gde su zanimljivi ostaci rimskog grada Sirmijuma, Ruma, kraj koje se nalazi jezero Borkovac, Šid , gde su galerije , Slankamen i druga mesta duž Dunava, gde su peščane plaže i mnogobrojne vikendice, Čortanovci, omiljeno izletište Novosađana i Beograđana. Najviše posetilaca ipak privlači Fruška gora, sa svojim šumama i vinogradima.

Na vrhu Iriškog venca podignut je posle II svetskog rata Spomenik revoluciji, delo vajara Sretena Stojanovića. Na Zmajevcu, Brankovcu, Osovlju i Andrevlju i drugim mestima nalaze se planinarski domovi. Na Letenki je omladinsko naselje, gde su stanovali mladi brigadiri dok su gradili partizanski put kroz Frušku goru koji povezuje znamenita mesta iz narodnooslobodilačke borbe. Fruškogorski manastiri posebna su tursitička atrakcija. Centar turizma u novije vreme postao je Vrdnik, kraj nekadašnjeg rudnika uglja i istoimenog manastira. Tu je podignut komforan hotel s otvorenim I zatvorenim bazenom, u kojima se koristi termalna voda od 28,5 stepeni.

Obedska bara u jugoistočnom Sremu čuvena je po bogatstvu ptica-močvarica, mada se tu zadržavaju i ptice – selice. Za turiste je to prijatno izletište.

U Banatu je za turiste najprivlačniji Banatski pesak sa svojim prirodnim retkostima, šumama, livadama, vinogradima. Turistički domovi nude veoma dobre uslove  za odmor. Nedaleko odatle je stari grad Vršac sa zanimljivim gradskim ambijentom ijezerima u okolini. Vršački breg, na čijim padinama su vinogradi, najlepši je s jeseni. Jezera u okolini Bele Crkve takođe privlače turiste.

Interesovanje stranih turista za lov i ribolov u Vojvodini povećava se iz godine u godinu. Strane lovce prihvata i organizuje lov posebna organizacija – “ Quatro cervi” (“Četiri jelena”) u okviru Lovačke zadruge Vojvodine. Lovni tereni su bogati niskom divljači – love se zečevi, fazani, jarebice, divlje guske, divlje plovke i druge ptice-močvarice. U šumama ima i visoke divljači. Najatraktivniji je lov na srne, jelene, jelene lopatare i divlje svinje. Najpoznatija lovišta su Bagremara i Ristovača kod Bačke Palanke, Biserno ostrvo kod Bečeja, Morović kod Šida, Subotička peščara i druga. Najvrednije ribe koje žive u vojvođanskim rekama, kanalima i jezerima su šaran, smuđ, som, štuka, kečiga. Na mnogim mestima uređeni su veštački ribnjaci , od kojih je najpoznatiji ribnjak u Ečki kod Zrenjanina, gde se kvalitetna riba proizvodi i odnosi na tržište.

Turizam u Vojvodini je značajna grana privrede , a očekuje se da u budućim godinama i decenijama bude i vodeća. Ako se bude pametno planiralo i poslovalo to će se i obistiniti…

Ovaj tekst je napisan pre četrdeset godina i preuzet je iz fotomonografije “Vojvodina” odakle su i neke slike koje su upotrebljene kao ilustracije. Zamislite se i zapitajte se kakvo je stanje danas i da li je bolje ili gore nego pre četiri decenije…

(Visited 352 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: