Nepolitikin Zabavnik

Priče iz ravnice

Zaharije Orfelin, čovek koji je hteo da zna SVE

Neki dan sam prolazio ulicom Slobodana Bajića (to vam je ona ulica kojom izlazite na Mičurinovu, staro igralište Grafičara i konačno na Sajam) i sasvim slučajno okrenuo glavu prema gore gde me je sačekala tabla koja je obeleževala kratku ulicu sa leve strane. Na njoj je pisalo – ulica Zaharija Orfelina.
Zaharija Orfelina
“Ko je taj Zaharije Orfelin”, upitah se ja poluglasno. “Čuo sam za njega, ali ne mogu da se setim po čemu je poznat i zašto zaslužuje da se jedna ulica, makar i tako kratka nazove njegovim imenom”. Došavši kući krenuo sam da “guglam” i tražim neke informacije o Zahariju Orfelinu. Bilo mi je dosta zanimljivo ono što sam našao i reših da napišem članak za DOTKOM, ali sam shvatio da bi to bilo puko nabrajanje informacija koje već možete naći na internetu. Zato sam promenio plan i setio se mog drugara Gorana koji predaje istoriju u jednoj novosadskoj srednjoj  školi da mi kaže nešto o dotičnom gospodinu.
On je sa oduševljenjem prihvatio da mi nešto ispriča o Zahariju jer, kako kaže, iovako ga niko ne sluša na časovima, pa će bar u meni imati prilježnog slušaoca.
Elem, poče Goran svoju priču : ” Zaharije Orfelin ti je prvi profesionalni pesnik ( živeo je od pisanja poezije), najpoznatija mu je pesma “Plač Serbiji”, on ti je napisao prvi slovenski Bukvar, nekoliko decenija pre Vuka, pokrenuo je prvi srpski časopis, “Slaveno-serbskij magazin“, bavio se kaligrafijom, bakrorezom, kartografijom, pisao je neke vrste udžbenika (školskih knjiga), izučavao je i podučavao istoriju i fiziku, napisao je našu prvu  enciklopediju, prvi rečnik latinskog jezika i prvi udžbenik krasnopisa. Prvi je imao hrabrosti da kaže da i obični ljudi treba da se obrazuju, a ne samo crkvena lica i vlastela. Ma, čudo jedno je bio naš Zaharije”.
Zaharija-Stefanovic-Orfelin-Prvi-listovi-Istorije-Petra-I
– “Mora da se obogatio”, naivno ću ja.
“Klinac, ceo život je bio siromah, nije znao da naplati svoja znanja. Napisao je knjigu pod imenom VEČNI KALENDAR je mala enciklopedija znanja u kojoj piše o svemiru, astronomiji, klimi, fizici, daje savetu o zdravlju i korisne savete o upotrebi lekovitih trava…Bio je vinogradar, veliki poznavalac vina, lekovitih bilja, a sa druge strane pisao je knjige, ilustrovao ih i sam ih izdavao. Mnogi kažu da je bio prava preteča Dositeja Obradovića, ali i Vuka Karadžića. Stvarno je sramota što naš narod ne zna više o njemu. Nema toga šta nije znao, čime se nije bavio i stalno je bio gladan znanja”
zaharije_orfelin_kaligrafija
“Inače, prezivao se Stefanović, ali je sam sebi nadenuo ime Orfelin, po jednom izvoru spojio je imena antičkih junaka Orfeja i Lina, po drugom izvoru ono je predstavljalo francuski naziv za siroče, a po trećem to ime je uzeo po imenu francuskog umetnika Orphelina. Rođen je u Vukovaru 1726. godine, ali je poslednje godine svog života proveo u Novom Sadu gde je i umro 1785.-te. Mogao bih ti ja još dosta reći o njemu, ali se bojim da bi ti članak bio predugačak”.
Sv._Lazar_knez_srpski_1773._bakrorez

(Sv. Lazar, knez srpski, bakrorez, rad Zaharija Orfelina)

“Čini mi se da si u pravu, hvala ti na ovoj pričici, a sad otvori još jedno pivo”…

(Visited 829 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Dobar je Zaharije, prava renesansna ličnost… 🙂

  2. Comment by post author

    Sahranjen je na Almaškom groblju, pa premeštanjem groblja u masovnu grobnicu. Njegov štićenik je čuveni slikar i ikonopisac Jakov Orfelin. Kartografijom je predstavio heraldiku nekadašnjih srpskih zemalja . Po njemu je nazvan najlepsi ćirilični font, autora Ivana Boldižara, inače, Madjara sa Telepa.
    Ranka Grković

Leave a Reply