Nepolitikin Zabavnik

RECENZIJE

Album o tajnama Univerzuma (LEDNIK : “Celestial Monuments, recenzija)

Dugo sam čekao na ovaj album. I predugo. “Overavao” sam ga nekoliko puta uživo, svako malo propitivao Dražena i Edija kad će biti gotov album i posle nekoliko pomeranja datuma, konačno se “Celestial Monuments” porodio. I to , prirodnim putem, bez “carskih rezova”, bez indukcije. Malo je bolelo, ali je vredelo…

…Moram da napomenem da sam ja u svim recenzijama vrlo subjektivan, što je verovatno i normalno, jer u njima iskazujem svoj stav i svoje mišljenje o nekoj ploči, ali je ovaj put ta subjektivnost verovatno podignuta i na stepenik više, jer sam zaista fan benda Lednik, a i dobro sam upoznao neke članove benda da mogu komotno da ih nazovem frendovima. Zato, ovo pisanije uzmite malo sa zadrškom. Ali ne puno, jer ovo je zaista fenomenalan album.

Sniman je dosta dugo. Sniman je u studiju17C. Snimao ga je Nenad Grujić. Miks su završavali Alen Habek, Edi Tokoš i Dražen Đorđević, a rezultat je ispao vrhunski.  Master i “final touch” je delo Save Tomića. Produkciju potpisuje ceo bend – Lednik. Predivan omot je takođe delo Eduarda Tokoša, alias Eddie Wiseman-a, bubnjara grupe.

…”Celestial Monuments” ima više slojeva, više značenja, više sfera…Ovo je album o tajnama Univerzuma, o čovekovoj ulozi u njemu, o zrnu peska u beskraju svemira… Četrdeset dva minuta čiste emocije i putovanja u visine. Konceptualno razrađen do sitnih detalja, odlično snimljen, produciran i pre svega odsviran, “Celestial Monuments” ne može i ne sme dobiti drugačiju ocenu od najviše.  Ipak, pokušaću da vam rečima približim kako sam ja čuo ovaj album, mada sumnjam da je to ikako moguće. Ovo je album za slušanje. Po mogućstvu sam u zamračenoj sobi, ili sa slušalicama na ušima, potpuno skoncentrisan na ono što izlazi iz njih. Jer…Ovaj album se može posmatrati i kao jedna celina podeljena na šest delova. A oni su : 

  1. CELESTIAL MONUMENTS – Na početku je klavirski intro koji zvuči gotovo klasično, glas u pozadini i huk vetra se pretvaraju u zvučnu kanonadu koja nas priprema za ono što nas čeka u ostatku albuma.
  2. POSTHUMAN – Putovanje u visine, iznad granica stratosfere, čak do egzosfere, do granice gde se vazduh pretvara u vakuum. Pogled u nebo prepuno zvezda i snažno osećanje da se približite tim zvezdama. Eto to je – Posthuman. Soundtrack dok posmatrate uzdizanje duše u nebo.
  3. NEW FRONTIERS – Lednik zaista podiže nove granice svojom vizijom postmetalnog žanra. Iako sam svakog trenutka očekivao vrisak ili duboki growl koji bi potvrdio tu uznemirujuću emociju koju sam osetio to se nije desilo. Umesto toga dobio sam prelepu gitarsku melodiju koja se ponovo stapala u temu sa početka pesme. Zatim se to desilo ponovo, pa opet, pa opet…I iako traje više od devet minuta “New Frontiers” mi je delovala tako kratko…
  4. OCEAN OF STARS BETWEEN US – Intermeco, zatišje pred buru
  5. RETURN TO EARTH – Kreće sa klasičnim zvukom post-rock gitare i ubedljivim ritmom na koji se nadovezuje druga distorzirana gitara i sasvim menja atmosferu pesme.
  6. PRIMEVAL DUST – Počinje poprilično bučno i mračno, ali hipnotišuća gitara odvodi pesmu ponovo do oboda sveta. Balansiranje između post-rocka i post-metala je ovde možda najjače i kako već priliči bendovima koji znaju svoj posao, vrhunac ostavljaju za kraj. Fina prašina vam se uvlači u uši i golica vas toliko da ponovo puštate album od početka.

Ono što moram reći, a do sada nisam je da pored već navedenih Dražena i Edija, LEDNIK čine i Alen Habek (gitara) i odnedavno Goran Zečević (bas gitara, takođe i član sjajnog benda MEDDLE), koji je zamenio dugogodišnjeg člana benda, Dimitrija Crvenčanina alias Mustu Khrakisha koji je zbog ličnih obaveza morao da napusti bend. I još nešto moram kazati, a to je da će Lednik proslaviti izlazak albuma prvenca koncertiranjem u Zrenjaninu (Mitraljez,14.02.) i Novom Sadu (dom b-612,15.02.). Podrška će im u oba slučaja biti stoner / sludge bratija iz benda Northern Revival. Pa, izvolite…

Ovo sam već jednom napisao i opet ću : Potvrđena su sva moja očekivanja i odagnana ma i najmanja sumnja da je LEDNIK prva liga srpskih bendova i jedna od onih grupa koja ima kvalitet da se bez zadrške predstavi i na inostranoj sceni.  

(Visited 83 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d