Nepolitikin Zabavnik

RECENZIJE

“Blizu remek-dela” – CALIGULA’S HORSE – “Rise Radiant”, recenzija)

Australija postaje jednim od bastiona progresivnog zvuka. Ako uzmemo u obzir postojanje bendova kao što su Voyager, We Lost The Sea, Anubis, Chaos Divine, Karnivool, Dead Letter Circus, Vanishing Point, Ne Obliviscaris i na kraju Caligulas Horse onda se mora priznati da je to vrlo respektabilna scena.


Caligulas Horse je sa prošlim albumom – In Contact, snimljenom pre tri godine povisoko podigao lestvicu. Bio je to jedan od najboljih albuma prošle decenije, zasigurno. Moja strahovanja da ga ne mogu nadmašiti su se donekle ostvarila. Ali, samo donekle. Jer, “Rise Radiant” nije uopšte loš album. Naprotiv. Ali, nije remek-delo. Opet, to ne sme da vas odvrati od preslušavanja ove ploče. Jer, ovo je dobra ploča. Vrlo dobra, čak. “ Tempest” otvara album, a i pušten je par meseci ranije kao prvi singl da opipa puls fanova koji su ga sasvim lepo primili. Jedna prava rokerska stvar, “zakukuljena” i “zakomplikovana” taman toliko da bi se mogla nazvati progerskom pokazala se pravim odabirom da predstavi “ Rise Radiant”.

Slow Violence” je mračnija i nekako drugačije produciranija, valjda da bi predstavljala antipod prvom singlu. “Valkiryie” je još jedna čvrža, brža i metalskija stvar, “Resonate” predstavlja ljupku minijaturu, gotovo osmominutna “Autumn” i ima šmek jeseni, povremeno podseća na radove iz srednje faze majstora zvanih “Opeth”, “Oceanrise” ima kristalni sound i predlažem da je ( kao i ceo album) slušate preko slušalica ili na nekom boljem HI-FI sistemu da biste mogli da čujete svo bogatstvo zvuka koje “Kaligulin konj” ima da ponudi.

Uostalom, ta fenomenalna produkcija im je zaštitini znak još od prvog albuma “ Moments Of The Ephemeral City” snimljen još skoro pre jedne decenije. “ The Ascent” je najduža na ploči i u sebi ima elemente i klasične muzike, na neki svoj način je monumentalna i predstavlja pravi izbor za završetak albuma. Dakle, ako želite da kvalitetno potrošite tri frtalja sata ili jedan školski čas, svakako preslušajte (slobodno i više puta, ništa vam neće biti) “Rise Radiant” . Caligulas Horse znaju šta rade i prave fenomenalnu muziku. Istina, ta muzika nije baš za svačije uši, ali pravi znalci i ljubitelji kvalitetnog zvuka će u njima , ako već i nisu, pronaći nove ljubimce.

(Visited 36 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d