Nepolitikin Zabavnik

RECENZIJE

Domaći album godine – GERECKI :”Gerecki”, recenzija

Sećate li se Simić Quarteta i njihovog remek dela – “Trees”, tamo negde krajem prošlog milenijuma ? E, pa , možda će zvučati preterano i pretenciozno, možda vama neće biti ni nalik, možda će me momci iz “Gereckog” popljuvati, ali meni su GERECKI  – Simić Quartet 2.0. Update i upgrade…

…Naravno da Gerecki nisu ničija kopija, ali meni su zazvučali baš tako, kao Neša i drugari i tu ću prestati da pominjem Simić Quartet jer Gerecki imaju kvaliteta napretek i treba ih hvaliti na sva usta kad to već oni neće i ne umeju da urade.

Gerecki sviraju već par godina, naši su momci, Novosadisti, nekoliko puta sam ih i gledao uživo, i dopali su mi se od prvog momenta, ali kako sam čuo njihov debi album postao sam pravi fan i bez zadrške mogu da kažem da sam oduševljen sa ovih 50 minuta muzike raspoređenih u deset pesama.

Alternativni rok debelo prožet zvucima zlatnih sedamdesetih, psihodeličnim uplivima, neočekivanim ritmičnim promenama, sjajnim aranžmanima i naravno, vrlo kvalitetnim muziciranjem je ono što odlikuje debi album benda Gerecki koga čine : Dimitrije Jakovljević, šef orkestra, multiinstrumentalista, glavni kompozitor i tekstopisac, pevač ( i to kakav). Ozren Lazić (zadužen za ritmove i udaraljke, znate ga kao programskog producenta Omladinskog Centra CK13) Nenad Patković (prelepe gitare na albumu) i Daniel More (svirao bas gitaru i perkusije na ploči).

Mala digresija : Daniel More nije više član benda, otišao je svojim putem i ostatak Gereckog mu se zahvaljuje za sve što je pružio , a novi član grupe i novajlija na bas gitari je Marko Mojović.

Naročito moram da pohvalim Dimitrija čijim sam vokalnim sposobnostima oduševljen, naročito dikcijom, akcentom i izgovorom engleskog. Nešto što me naročito nervira kod naših bendova koji pevaju na engleskom je kada pevač ne savlada najbolje jezik i kada sve zaliči na karikaturu ili još gore, na Džonija Štulića. Dimitrije očigledno izvrsno vlada engleskim jezikom. A na albumu peva kroz zube, šapuće, ali i pusti glas iz sve snage. 

Atmosfera cele ploče je sjajna, pomalo chill i iako ima i bržih pesama obožavam da pustim album popodne kada se vratim sa posla jer me posebno opusti. Pedeset minuta relax masaže, otprilike 😊. Probajte, zaista pomaže…

…Realno, posmatram ploču isključivo kao celinu i teško mi je da izdvojim bolje i lošije pesme, ali ako bi baš uperili pušku u mene i rekli : “Biraj!”, označio bih “ Such a doll”, “Time To Be My Lucky Star”, “Beat That Drum” i “! Your Love And Your Smile” kao nešto uspešnije.

Gerecki nikad neće imati ogroman broj fanova, globalnu popularnost i neće se obogatiti od svog sviranja, ali će ako potraju, a svim srcem se nadam da hoće, imati finu bazu vernih fanova koja će nestrpljivo oćekivati svaki njihov novi singl, album ili koncert. Ja sam jedan od tih fanova, nesumnjivo.

Album možete slušati ili kupiti na njihovoj bandcamp stranici : 

https://gerecki.bandcamp.com/album/gerecki

na DEEZER-u

https://www.deezer.com/search/gerecki

ili na SPOTIFY servisu

I još nešto, ovo je DOMAĆI ALBUM GODINE po izboru redakcije DOTKOM-a, samo da se zna. Bilo je tu još nekoliko nominovanih ploča i to odličnih ploča, ali su GERECKI sa svojim debijem “ za prsa” pobedili albume nekih drugih bendova. Namerno ih sada ne pominjem. Videćete već kad izađe naša godišnja lista, tu negde odmah posle Nove Godine.

I još, još nešto, iz prve ruke, tačnije, od Ozrena Lazića smo dobili informaciju da će GERECKI svirati 25. decembra u CK13 i predstaviti svoj debi album. JEDVAČEKANJE !

 

(Visited 490 times, 1 visits today)

Leave a Reply