Nepolitikin Zabavnik

RECENZIJE

“DRVOSEČE” SA DVA BUBNJARA (THE LUMBERJACK FEEDBACK – “MERE MORTALS” recenzija)

U ovoj sveprisutnoj hiperprodukciji na svaki aspekt u bistvovanju jednog benda koji pretenduje da bude poznat ili barem poznatiji i popularniji nego što je trenutno mora da se obrati pažnja. “The Lumberjack Feedback” me je privukao kako zbog čudnog, ali efektnog imena, tako i zbog činjenice da imaju dva bubnjara, a sviraju postmetalni sludge / doom. Istina, instrumentalni, ali kome trebaju dva bubnjara za 60 bitova u minuti? 😊. Ipak, posle nekoliko preslušavanja albuma “Mere Mortals” moram reći da su me Francuzi ugodno iznenadili kvalitetom istog. Snažaj uticaj bendova kao što su “Pelican” ili “ Neurosis” samo je još jedan plus da bi moj utisak bio još bolji.

Album počinje pesmom “ Therapy”  koja na prvu loptu liči prilično na “Pelican”, ali blatnjave gitare i tandem bubnjara daju lični “drvosečin” pečat. Sledi “Kil, kill, die, die” u kojem tremolo unosi elemente black metala, ali će neki rifovi pozvati u pomoć i Gojiru. Atmosferični deo pesme će pak, odvesti slušaoca na neku treću stranu što je, ustvari i cilj, zar ne? Sledeća, “ New Order (Of The Ages)”  je dvodelna kompozicija koja u prvom delu više obraća pažnju na udaraljke, dok se u drugom fokusira na teške i  mračne rifove sa ciljem da stvori upravo takvu atmosferu. “Wind Last Blow” je samo zatišje pred buru koja dolazi u obliku pesme “A White Horse (Called Death)”.

Pretposlednja pesma na ploči u sebi ima dosta prog elemenata i čudnih ritmova i verovatno bi prosečnom slušaocu bila čak malo i disonantna, ali uvežbanom uhu kao što je moje 😊 ta kombinacija itekako prija. Album zatvara dvanestominutna “Kobe (The Doors Of Spirit)” koja, kako i treba, donosi uzbudljivu završnicu. Početna post-metal atmosfera se negde, posle trećeg minuta, pretvara u divnu melodiju, zahvaljujući najuzbudljivijim gitarama na ploči, dok obogaćena ritam sekcija “vozi” slušaoca u teške i mračne dubine što I treba da je odlika ovog žanra .

Dakle, “Mere Mortals” je album koji zaslužuje vašu pažnju, ako volite u tekstu nabrojane bendove i žanrove, pa i ako tražite kvalitet, a ova francuska petorka iz Lila ga zaista poseduje.

8 / 10

(Visited 44 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: