Nepolitikin Zabavnik

RECENZIJE

Kako se izdići iz tragedije u trijumf (40 godina legendarnog “BACK IN BLACK” albuma benda AC/DC)

Zlokobna metafora u naslovu i ništa osim crnila na omotu ovog albuma za koji mnogi kažu da je jedan od najznačajnih u rok muzici je samo podsećanje na strašnu tragediju koja se dogodila 19. Februara 1980. godine u Južnom Londonu. Tada je u jednom parkiranom automobilu (marke Reno 5) pronađen mrtav, otrovan alkoholom i udavljen u sopstvenoj povraćki, Bon Skot, jedan od autentičnih heroja rokenrola i harizmatični pevač australijskog benda AC / DC. Legenda kaže da ga je ortak prethodnu noć ostavio da spava u kolima jer je tek za nijansu bio manje pijaniji i da ništa nije mirisalo na nesreću. Skot se napio kao i dosta puta pre toga, samo što je ovaj put bio i poslednji. Imao je 33 godine.

Bend koji je posle izdavanja fantastičnog “ Highway To Hell” i veoma uspešne promotivne turneje bio na vrhuncu slave bio je na prekretnici i u dilemi da li da nastave sa radom i nađu drugog pevača ili ugase bend što bi s obzirom na sve bilo verovatno suludo, ali i moralnije. Ovako, neki fanovi im nikad nisu oprostili vanredno brzo angažovanje novog pevača. Na brzo organizovanoj audiciji za koplje iznad ostalih izdigao se Brajan Džonson, dotadašnji vokal britanske glam-rock grupe Geordie, koja je bila poznata kao one-hit wonder i vlasnik hita “All Because Of You” koja se zaustavila na šestom mestu britanske top liste krajem 1973. godine mada se mora priznati da je imao i ogromnu podršku tadašnjeg zvaničnog producenta grupe Roberta “Mutt” Lange-a. Na posao je zvanično stupio 29. Marta 1980.

Šest meseci kasnije izašao je “ Back In Black”, ubedljivo najprodavanija ploča AC / DC giganta i drugi najprodavaniji album u istoriji popularne muzike (iza Majkl Džeksonovog “Thriller”-a). Angus Jang je uvek podvlačio da je “Back In Black” njihova “posveta Bonu”. Brajan Džonson se neočekivano snašao fantastično ne samo kao frontmen tako velikog benda već i kao punopravan član grupe sa gomilom novih, svežih ideja i planova. Neke pesme su već postojale kao skice ili u demo verzijama (“Have Drink On Me” ili “What Do You For Money Honey” su već bile snimljene sa Bonom na vokalu ali nisu bile sasvim dovršene). Novi album je sniman na Bahamima, od sredine aprila do sredine maja, baš u vreme čestih tropskih oluja pa su često ostajali i bez struje. Brajan Džonson je govorio kako mu je “ to pomoglo da dođe do novih ideja, do novih tekstova kada je ostajao bez inspiracije jer mu se u totalnom mraku javljao Bon sa “onog sveta” I suflirao mu neke reči “. Tekst pesme “ Hells Bells” počinje upravo opisom tropske oluje “”I’m rolling thunder, pourin’ rain. I’m comin’ on like a hurricane. My lightning’s flashing across the sky. You’re only young but you’re gonna die.”  

Album je izašao krajem jula 1980. i smesta pokidao svetske Top liste. Na britanskoj, francuskoj i američkoj se odmah popeo na prvo mesto, dok su kod kuće, u Australiji, stigli tek do drugog mesta gde nisu mogli da zaobiđu disko-gay atrakciju Village People i njihov album “Cant Stop The Music”. Sa albuma su skinuli pet singlova i za svaki od njih snimili spot (“You Shook Me All Night Long”, “Hells Bells”, “Rock And Roll Aint Noise Pollution”, “Let Me Put My Love Into You” i “Shoot To Thrill”) i svi do jednog su ušli bar u TOP 100.

Kritika je bila podeljena. Neki su govorili kako je to najbolji hard-rock & heavy album još od drugog albuma benda Led Zeppelin, neki da su to “najubistveniji rifovi ikad snimljeni”, a neki kritičari su opet govorili kako je album prepun opštih mesta, izanđalih fraza i primitivnih tekstova. Publika je, naravno, bila jedinstvenog mišljenja. Bila je oduševljena. Razgrabila je prvi tiraž za par dana. “Atlantic Records” je štampao još i još i još…Bio je to trijumf koji se izdigao iz tragedije. Do danas, “ Back In Black” je na svim nosačima zvuka prodat u preko 50 miliona primeraka. Za ovih 40 godina otkao je ugledao svetlost dana ostao je jedan od najboljih albuma “tvrđeg zvuka” i jedan od najuticajnijih albuma u rock muzici. Trajanja kao jedan školski čas, “ Back In Black “ je pravi “školski čas” kako jedan rokenrol album treba da zvuči. Glasno, brzo, agresivno i direktno !

“Back In Black” nije samo najbolji album koji su AC / DC ikad snimili. Postoji veoma popularno mišljenje da je ” Back In Black” najbolji album koji je ikad iko snimio…Za ovih 40 godina mnogi su to shvatili…

(Visited 84 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: