Kultni kruševački darkwave gothic rock sastav Katabazija objavio je drugi studijski album pod nazivom „Ustaj“ za nezavisnog beogradskog izdavača Take It Or Leave It Records.

katabazija-1

Album “Ustaj” je sniman tokom 2016. godine u studiju “Novi program” u Makrešanu, a miks je rađen tokom 2017., nakon prestanka rada grupe. Na ovom izdanju nalazi se 9 pesama (8 autorskih i jedna obrada niškog sastava Dobri Isak, koja se takođe nalazi na kompilaciji „I mi plačemo iza tamnih naočara“ – Tribute To Dobri Isak). Materijal je realizovala postava: Ljubiša Jovanović (vokal), Saša Ognjanović (gitara, prateći vokal), Nikola Andrejić (bas gitara) i Zlatko Petković (bubnjevi, prateći vokal, sint).

katabazija-2

Ovo vanredno zanimljivo izdanje, tako dugo iščekivano od vernih poštovalaca rada Katabazije, našlo se kao na kompakt disk nosaču tako i na svim relevantnim digitalnim platformama:

Google play        https://tinyurl.com/y7xj2bhn

Amazon               https://tinyurl.com/y8w8gf4s

Deezer http://www.deezer.com/us/album/46335932

Materijal sa njega delom je ovekovečen i na dva video zapisa načinjena nedugo pre no što će članovi grupe odlučiti da krenu svako svojim putem. Reč je o studijskom live izvođenju četiri pesme – “Krof”, “Konj“, “Kami” i “Dozvoli mi da ostanem u tvome krevetu” (Dobri Isak cover) koje možete pogledati na sledećim linkovima:

Biografija Katabazije

Grupa Katabazija je nastala 2011. godine, kao Katabazija Teatar. Osnivači sastava su Ljubiša Jovanović i Dušan Sredojević. Sledeće, 2012. grupi se priključuju Zlatko Petković (ZAA, Scarps), Zoran Vasić (ZAA) i Saša Ognjanović (Scarps). Vizuelna estetika zastupljena u video spotovima i na koncertima, na samom početku, dovode do zabune veći deo publike… da li se radi o pravoslavnim vernicima ili o pripadnicima nekog kulta, sekte… ? Tačna informacija je da se tekstovi Ljubiše Jovanovića svode na jednostavnu konstataciju dobra i zla koje nas istovremeno okružuje, njegovim rečima: „I jedno i drugo je naše, logično, gensko nasleđe. I nelogično, takođe. Zato je Apsurd odlična vibracija koju koristimo za fine provokacije. Nema tu prostora za ~između~.

Krčimo stazu stisnutih zuba kroz sadašnjicu sveopšteg ludila. Pesnice su stisnute isto. U toj borbi neprijatelj mora stradati. Zato smo tu. Ko je neprijatelj?”

Album “Prvi silazak” je objavljen 2013. godine za kuću “Miner Recordings”. Sadrži jedanaest pesama (deset autorskih i jednu obradu – “Divlja horda“, slovenačke Borghesie). Snimljeni su video spotovi za pesme “Maldororovo pevanje“, “Kelija” i “Rebro“. Grupa ima nastupe u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kruševcu. Nakon niza personalnih promena, godine 2015. sastav se ustaljuje u formaciji u kojoj je snimljen album “Ustaj!“.

Kroz oba albuma sastava Katabazija jasno se prožima darkwave post punk koncepcija koja vuče korene s početka osamdesetih, ali obogaćena snagom ličnih iskustava, uzdizanja, padova i jedinstvenih pečata.

u saradnji sa www.rockomotiva.com 

Ivan Stanimirović Rizinger