Nepolitikin Zabavnik

RECENZIJE

Kolosalno putovanje Kosmosom – MONOLITHE :”Kosmodrom”, recenzija

 

“Kosmodrom” je deveti album francuskog doom benda Monolithe. Monolithe je francuski doom metal bend koji mi je poslednjih godina postao jedan od najomiljenijih, ne samo u tom žanru. Iako su prvih nekoliko ploča bile klasični funeral doom albumi, negde tamo od šestog „Zeta Reticuli“ Sylvain Begot, gitarista, klavijaturista, glavni kompozitor i šef benda i ekipa su unekoliko promenili zvuk pa su eksperimentisali i sa death i black metalom, kao i sa industrial soundom. „Nebula Septem“ iz 2018. godine bio je pravo remek-delo koji je sem kvalitetom pesama plenio i svojim konceptom, sedam pesama trajanja tačno sedam minuta. Sledeći, osmi, „Okta Khora“ je naravno imao osam pesama i ponovo bio konceptualan. Ovaj novi album, „Kosmodrom“ je epski i ambiciozan kao i sve što je bend pre snimio i izdao, a ploča je 67-minutno putovanje u teritorije konceptualnih svemirskih putovanja. Kosmodrom donosi pet kolosalnih pesama progresivnog dooma. To je u biti melodični death/doom sa naučno-fantastičnim prizvukom i progresivnim naletima. Ima jaku energiju, snažan zvuk i moćnu atmosferu.

Najnoviji Monolithe nije razočarao, naprotiv. Pesme su kvalitetne, kompleksne, dinamične, žestoke ili atmosferične, već po potrebi i ideji benda. Svih pet novih pesama (četiri su po desetak, a završna, „Kosmonavt“ čitavih 26 minuta) su pravo uživanje za slušati i imaju puno slojeva, nijansi i kreativnih ideja koje na pravi način postaju uočljive tek posle nekoliko slušanja što je i normalno za ovako kompleksne ploče. Muzika Monolithe-a nije za slušanje usput, već joj se treba posvetiti kada imate i vremena i volje za putovanje i uživanje u zvuku, a ni „Kosmodrom“ nije izuzetak u tome. Neke od melodija klavijatura će vam se vrteti u glavi danima nakon što ih preslušate a i gitarski radovi su poprilično zadivljujući, a neki i potpuno zarazni. „Kosmodrom“ je još jedan album ovog prvoklasnog benda koji se ne sme propustiti, a to je bar lako, u sveopštoj svakodnevnoj poplavi novih izdanja. Osim toga, ako ste dovoljno sretni da se dočepate CD verzije s ograničenim izdanjem, takođe ćete dobiti slatkiše na 51-minutnom bonus albumu “Kassiopea”. Kakve poslastice ovaj dodatni album sprema za vas? Sadrži šest rearanžiranih obrada pesama bendova The Cure, Metallica, Katatonia, Carpenter Brut, Echo & the Bunnymen i Massive Attack, a može se pohvaliti nizom gostujućih vokala (uključujući bivšeg pevača Lux Incerta).

“Kassiopea” je definitvno takođe ogromno iznenađenje i zadovoljstvo. Uzevši zajedno, oba albuma pružaju nešto manje dva sata muzike. Iako je danas to previše vremena za preslušavanje nekog albuma, „Kosmodrom“ (a to važi i za bonus „ Kassiopea“) je obavezno štivo za sve ljubitelje doom metala.

Na kraju samo da vam kažem da vas u poslednja dva minuta čeka ogromno i prijatno iznenađenje. Neću vam reći koje, preslušajte album…Obavezno !

(Visited 113 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: