Nepolitikin Zabavnik

RECENZIJE

Nagrada ! (OAK : “False memory archive”, recenzija)

Sa muzikom norveškog benda “Oak” sam se upoznao tek pre nekih dve-tri nedelje kada sam u poslednjem izdanju PROG magazina video reklamu koja se odnosi na izlazak njihovog drugog po redu albuma, pod nazivom “False memory archive”. U propratnom tekstu ispod omota albuma pisalo je otprilike – “ Za sve fanove muzike Stevena Wilsona, Marilliona i benda Riverside!”

Pošto ja jesam fan svih nabrojanih muzikanata nisam bio lenj pa sam potražio i nabavio oba albuma ovog norveškog trija. Posle nekoliko slušanja albuma “False memory archive” sa potpunom odgovornošću, bistra uma i čiste svesti imam da izjavim sledeće :

OAK dolaze iz glavnog grada Norveške, Osla i svoju muziku baziraju na melanholiji, melodiji i eksperimentalnim rešenjima. Uticaj pomenutih izvođača je nepobitan, povremeni povratak u osamdesete primetan,  a koketiranje sa pop muzikom čak veoma prihvatljivo. Već u prvoj pesmi “We, The Drowned”,  imamo tragove Vilsonovih razmišljanja kao i u sledećoj “ Claire De Lune”. Treća, naslovna, je direktan omaž bendu Opeth, samo je aranžmanski bliža pop-rock izvođačima. “Lost Causes” je gotovo epska melanholična pesma sa dosta elektronike, prigušenih gitara, “Gilmurovskim solom” i saksofonom kao vrhuncem. “ Intermezzo” je tek priprema za “ The Lights” koja me je jako podsetila na radove mog omiljenog Kevin-a Moore-a u “Chroma Key” eksperimentu. I ostatak ploče je eklektičan i podseća na razne bendove i stilove, pa je “ Transparent eyes” pesma u kojoj dominira zvuk pijana, a “Psalm 51” polu-akustična balada sa svim ukrasima koje koriste bendovi kao što su Porcupine Tree ili The Pineapple Thief.

OAK su snimili jednu impresivnu, ali ipak, hermetičnu ploču koja neće imati puno fanova, ali će zato svako ko prati prog scenu i voli takav zvuk prigrliti ovaj album i često ga slušati.  Za mene je “False memory archive” baš ono što želim da nađem dok istražujem nove muzike – čista nagrada. Nagrada u vidu albuma kojem ću se često vraćati, jer je kvalitetan, nenametljiv i prelep na više načina.

https://oakinoslo.bandcamp.com/album/false-memory-archive

9 / 10

(Visited 29 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: