Nepolitikin Zabavnik

RECENZIJE

Predstavljamo tri sjajna albuma tech-death metala izašla u 2021. (FRACTAL UNIVERSE, ARCHSPIRE, FIRST FRAGMENT)

Predstavljamo vam tri dragulja od albuma koji su izašli tokom 2021. godine a spadaju u tzv. tech-death podžanr metala. Sva tri će svakako biti u TOP listi ploča po izboru redakcije DOTKOM-a za godinu na izmaku pa želimo da ih vam bliže predstavimo.               

FRACTAL UNIVERSE – The Impassable Horizon

Techical death je podžanr death metala koji ili volite ili mrzite. Tu nema sredine. Ja sam od onih prvih jer sam od silne muzike koju sam preslušao u životu evoluirao u istraživača, pronalazača i tragača za nečim novim, komplikovanijim, nestandardnim tako da mi je technical death metal postao jedan od omiljenih stilova metal muzike…

…Fractal Universe je još jedan od mnogih, danas “trendsetterskih” tech-death bendova i iako nije popularan kao recimo, Obscura, Cryptopsy, Nile ili Necrophagist potpuno zasluženo spada u tu, prvu ligu bendova koji spajaju tehničku virtuoznost i agresiju. Bend postoji od 2014. i “The Impassable Horizon” im je peti album, Verovatno i najbolji, ali ni ostala četiri uopšte nisu loša.

Lični pečat benda je kombinovanje clean/harsh i growl vokala kao i predivni saksofon, potpuno u funkciji pesama i bez suvišnog tona. Rifovi su fenomenalni, ritam sekcija granitna i što je najvažnije, nepredvidiva. Apsolutno jedan od najboljih albuma ne samo tech-death žanra, već metala uopšte u 2021.

FRACTAL UNIVERSE is:

Vince Wilquin – Guitar / Vocals / Saxophone

Hugo Florimond – Guitar 

Valentin Pelletier – Bass

Clément Denys – Drums

ARCHSPIRE  – Bleed The Future

Archspire slušam još od prvog albuma, izdatom pre tačno deceniju. Kanađani iz Vankuvera, su za razliku od prethodno navedenih Francuza, petorka, sa dve gitare u postavi pa je i sav zvuk baziran na tehnikalijama i unakrsnoj vatri dve gitare, a takav slučaj je i na novoj ploči. Archspire su od početka imali agresivan pristup žanru i uglavnom su im pesme bile ultra-brze a od toga nisu odstupili ni na „Bleed The Future“. Kad slušate tech-death uvek se postavlja pitanje : „Da li je ovo vredno ponovnog slušanja?“. Na stranu i virtuoznost, tehnička doteranost, akademska preciznost…Ima li tu pesama ?

Da, naravno. Poslušajte samo „Drone Corpse Aviator“ koja počinje ludačkim hiper-brzim ritmom i growl-om iz groba, ali u preostala tri i po minuta čekaju vas akustični pasaži, fenomenalni melodični gitarski solo, slap bass i svašta još nešto. „Golden Moth Of Ruin“ takođe počinje kanonadom i topovskom slavom, ali gitarska igra tokom pesme preuzima glavnu ulogu i to je kvalitet više. Ne bih secirao dalje, jer je manje-više ceo album prepun sličnih momenata. Zato je i 31 minut prava mera za ovakve ploče. Dobre ploče.

Još nešto…Moram da pomenem odličan, ali baš odličan growl pevača Olija Petersa koji jeste grub, mastan i lajav, ali se (gotovo) u svakom trenutku prepoznaje šta peva iako to ponekad radi toliko brzo da se može reći da ne peva, već repuje 😊.

ARCHSPIRE : 

  • Oli Peters (a.k.a. Oliver Rae Aleron) – vocals (2009–present)
  • Tobi Morelli – 7 and 8-string guitar (2009–present)
  • Dean Lamb – 8-string guitar (2009–present)
  • Jared Smith – bass (2016–present)
  • Spencer Prewett – drums (2009–present)

FIRST FRAGMENT – Gloire Eternelle

Treći technical death dragulj od albuma koji je izašao ove 2021. godine je opet iz Kanade, ali ovog puta iz dela u kojem se govori franuski, Kvebeka, zove se “Glorie Eternelle” a delo je benda First Fragment kojem je ovo druga dugosvirajuća ploča. Prvi album, “Dasein” (2016.) je bio pravo otkrovenje za mene, a bogami, ni ovaj drugi uopšte ne zaostaje.

Ponovo petorka, dakle, dve gitare u bendu, i to kakve…Vokal je manje growl, više harsh, a ponegde i clean, bubnjar je nenormalan, a basista u slobodno vreme sluša jazz fusion i to obilato prikazuje tokom cele ploče.

Album počinje naslovnom pesmom koja ima sjajni uvodo u flamenco stilu I posle minut I po prerasta u klasičnu prog metal pesmu sa menjanjem ritmova, tempa, gomilom mikro-soloa na gitari pa čak I navijačkim pevanjem u središnjem delu. Tekstovi su komplet na francuskom što opet daje poseban šmek. Neverovatno muziciranje nastavlja se i u pesmi “Solus” . Elementi klasične muzike su više nego primetni, a i jedan Yngwie Malmsteen bi skinuo kapu ovim kanadskim majstorima gitare kako su odsvirali neke gitarske delove. “La Veuve Et Le Martyr” počinje pravim pravcatim funky intro-om, pretvara se u ranjenu zver koja treči sve brže i brže ne bi li pobegla od progonitelja. Na kraju je stiže onaj isti bas sa početka i zadaje završni udarac.

U principu, First Fragment u svoju svirku ubacuje i elemente muzike sedamdesetih, i panka, naravno džeza. Pesme su poprilično dugačke ali nikako dosadne. To se posebno odnosi na epsku, devetnaestominutnu “In’El” koja prođe za tili čas.

Dakle, First Fragment je u vrhu bendova koji death metal prezentiraju na progresivni i tehnikalijama sklonim način. Imaju potencijal da postanu i predvodnici žanra, ako to već nisu postali. Ocenite sami…

FIRST FRAGMENT are :

David AB – Lead & backing vocals (mids, highs, yells)
Phil Tougas – Lead, rhythm & classical guitars, backing vocals (lows, highs, gurgles, yells), keyboards, effects, intros, additional percussions
Nick “Thriller” Miller – Lead & rhythm guitars
Dominic “Forest” Lapointe – Fretless lead bass
Nicholas “Le Fou” Wells – Drums. percussions & additional back vocals (yells, falsettos)

  •  

 

 

 

(Visited 239 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: