Nepolitikin Zabavnik

RECENZIJE

Quasarborn zaseli na srpski metalni tron ! (recenzija albuma “A Hard Pill To Swallow)

Da ne znam da su Quasarborn bend iz srpskog Kapitola, čiste duše bih rekao da su došli “sa one strane bare”. Nekako me podsećaju na bendove iz “druge generacije” thrash metalaca iz USA, recimo kakvi su Heathen ili Gothic Slam koji su imali taj fantastičan spoj i odnos između melodije, agresije i tehnikalija. Samo, Quasarborn su bolji od njih, jer su sve podigli na viši nivo. Naravno, kad bi secirali zvuk ove beogradske četvorke pronašli bismo još gomilu uticaja, od Metallice do Iced Eartha i Nevermore-a, ali i toliko unikatnih elemenata da je to veličanstven podvig u današnje vreme kada “ sve liči na nešto i ništa” i “ kad je sve već odsvirano”.  

Svi delovi slagalice su prisutni na ploči da bi se žanr muziciranja koji Quasarborn upražnjava zvao i progressive i thrash i metal pa tako imamo i stop-go i break elemenata, tehnički zahtevnih delova, neparnih ritmova, malo đenta kao začin, a čak se mogu čuti i trube u pojedinim pesmama…Imamo još i bubnjarskih zakucavanja, rifova što udaraju u glavu, sjajnih gitarskih solaža, jednu fantastičnu instrumentalnu minijaturu (Ascent) i prosto mi je žao što ne traje bar trostruko duže od 1:21, dva skoro instant hita (Atlas i Identity Catharsis), progresivni dragulj promenljivog tempa (Stalemate With Suicide) i još nekoliko sjajnih pesama čije ćete kvalitete sami morati da otkrijete. I moraćete da album preslušate nekoliko puta ne biste li otkrili sve slojeve ovog (skoro) remek-dela od albuma. I još nešto, iskreno, mislim da nijedan metal album u zemlji Srbiji nije otpevan ovako dobro. Luka, svaka čast !

Produkcija je izvanredna, a nju kao i miks i mastering potpisuje takođe Luka Matković (pevač i gitarista benda). Nepravedno bi bilo ne pomenuti i ostale junake sa ploče, a to su Marko Danilović “Tihi” (bubnjevi), Miloš Tomasović (bas gitara) i Đorđe Luković (gitara) koji je nedavno odlučio da ode iz grupe i posveti se svom “čedu”, još jednom sjajnom beogradskom bendu, nešto drugačijeg stila, CENTURION-u. (Recenziju njihovog debija takođe možete pročitati na DOTKOMu). Zamenio ga je Dimitrije Čuturilo koga će publici predstaviti već za koji dan na velikom koncertu u Domu Omladine Beograda. 

Quasarborn je posle dva fenomenalna albuma i serije odličnih koncerata zaseo na srpski metal tron i za sada ne vidim ko bi mogao da ih pomeri odatle, mada, moram da priznam, odavno nismo imali ovako jaku i kvalitetnu metal scenu nego što je sada…

(Visited 64 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: