Nepolitikin Zabavnik

RECENZIJE

Retka tišina grmljavine – Habitus: Markhor (2020)

piše : Desya Lovorov

Vanredno stanje je u ponekim segmentima življenja izvuklo ono najgore iz ljudi, jer neizvesnost, povećana doza melanholije i praktičnog nezadovoljstva svakodnevicom u društvu je očigledno pomogla samo umetnicima, retkim zverkama kao ova koja se pominje u naslovu EP-a jednočovečnog projekta Habitus iz Beograda.
Reč je o zamisli gitariste čačanskog benda ZBEDEM, koji je svo ovo beznađe i odbrojavanje sitnih sati policijskih časova usmerio u fenomenalnu, kvalitetno isproduciranu muziku, u potpunosti stvaranoj u kućnim uslovima.

https://habitusband.bandcamp.com/album/markhor

Pred vama je album “Markhor“, kraćeg formata, koji će zadovoljiti apetite ljubitelja pre svega gitarskih žanrova: post-rock-a/metal-a, kvalitetnog sludge-a, noise rock-a, atmospheric black metal-a i stoner/doom-a (u manjoj meri), ali tu su i neoclassical, dark ambient, industrial, ali bih se usudio da tu uglavim i filmsku muziku, čija mističnost kao poželjna osobina krasi svaku odsviranu notu.

Spisak pesama:

In Habitat
Markhor Theme
Charging
60 Hours 60 Days
Planet Slow

Ne znam samo kako je Mihailo aka Habitus uspeo da to ispolira i uglavi silne maštovite riffove, prelepe ambijentalne pasaže i perfektno isprogramirane bubnjeve, a da zvuk bude “sirov” i težak, a opet prozračan. Raznolikost žanrova, koje je potkačio su uticali na jaki autorski pečat i jedinstvenost, stvarajući neku svojstvenu mešavinu, dok teskobna, gotovo meditativna atmosfera upućuje na veoma lično viđenje (samo)izolacije. Ona pokazuje muzičku sliku otuđenosti, samosvojnosti koja ovde ima pozitivni kontekst i predstavlja protiv-težu samoj sebi kao ideji.

Moram da pomenem da se tu radi o čisto instrumentalnoj muzici koja na post- osnovi gradi svoj put ka punokrvnim sludge deonicama, a pesme svojom suludom izmenom dinamike i vešto uklopljenih žustrih i fino izbrušenih melodijskih linija/fragmenata uspeva i da ‘zapeva’, zajedno sa omotom (urađen od atrane samog autora) i ilustracijom mračnijih tonova, koja će vas odvesti na stranputicu koketiranja sa okultizmom (nedajbože, satanizmom), ali bih ja radije povukao paralelu sa budizmom ili hinduizmom – pomenuo sam već meditaciju kao nešto što bi se moglo ne-činiti uz ovakvo progresivno muzičko delo.

Ne bih da zvuči prepotentno, ali album je verovatno nazvan baš tako iz prethodno navedenih razloga, a u prilog tome svakako ide činjenica da je ovakav pristup muzici redak među srednjom/novom generacijom muzičara i verujem da će biti prijemčiv i slušaocima koji možda nisu ni pomislili ikad da će slušati sludge, jedan od “neslušljivijih” žanrova u rock/metal svetu. Smatram da bi bilo suvišno i da poredim Habitusov zvuk sa bilo kojim bendom ili projektom – jednostavno, čućete i sve i ništa. A kada izmaglica prođe, kao i nekoliko preslušavanja, ostaće samo autor pred vama.

(Pride, reč je o jednoj zaštićenoj vrsti životinje, a ostatak prepuštam na milost i nemilost vašoj istraživačkoj sposobnosti, kao još jedan sloj značenja albuma. Ukoliko se odlučite na istraživanje, to će biti podsetnik da ne zaboravimo i životinje koje su važni deo ekosistema, i koliko su često nepravedno zapostavljene i ugrožene ljudskim delatnostima. Ne, nisam pobornik PETA-e, ovo je prosta činjenica i civilizacijski “skok” kojim bismo trebali rađe da skočimo u provaliju.)

Iz ličnog ugla, neke od najvirtuoznijih riffova, kao i synth deonica u ovoj godini sam čuo upravo na “Markhoru”. I dalje me proganja taj zvuk gitare, kristalno čist, a “uprljan žabokrečinom” i silovito brz kao black kada ustreba. S druge strane, album će vremenom pomeriti poneku granicu poimanja muzike koja dolazi iz Srbije, pre svega istupanjem iz zone komfora, nenametljivom jednostavnošću, ali beskompromisnom svirkom, uvijenu u hiljadu dimnih zavesa. To iskustvo svojevrsne muzičke projekcije i odvođenje u apsolutno nepoznate predele i mentalne slike su jedan od najjačih aduta, kojima nećete moći odoleti tako lako, naročito ako se ne bojite nepoznatog i kadri ste da se zagledate u nečiju dušu. I rogove.

(Visited 33 times, 1 visits today)

Leave a Reply