Nepolitikin Zabavnik

RECENZIJE

SASVIM SUBJEKTIVNA RECENZIJA OBJEKTIVNO SJAJNE PLOČE : RAIN DELAY – “This Time Next Year” (Webmetropolis)

Iskreno, nisam siguran da li uopšte mogu da budem objektivan kada je muzika beogradsko / novosadskog benda RAIN DELAY u pitanju. Zašto onda pišem ovu recenziju, pitate se vi…

…Da ukažem na činjenicu da je RAIN DELAY izdao novi album, šesti po redu i bar malo pomognem u reklamiranju istog, jer mi se čini da su Dušan i ekipa malo lenji po tom pitanju. Album je zvanično izašao 14. novembra, ali ga još nema ni na Bandcampu, ni na sajtu izdavača Webmetropolis,  pa ni na YouTube-u u celosti (bilo ga je neko kratko vreme). Šta je tačno razlog, nemam pojma, a i nije moje da lamentiram zbog toga. Jesam fan, ali članovi benda sigurno znaju razlog…

…Dakle, JESAM pravi fan i mogu da se pohvalim da sam mastermind-a benda Dušana Pešića upoznao i lično i da imam itekako visoko mišljenje o njemu i kao umetniku i kao čoveku. Kad sam već ljubitelj, a i urednik sam portala koji je za svog postojanja došao do cifre od 850 hiljada pregleda što ne bih pohvalio novi album omiljenog benda ? A imam i gde.

Dakle, bez preterivanja, This Time Next Year” JESTE najbolji album benda do sada. Hm, najbolji…A šta je onda “Slumber Recon” (my precious ! 😊) ili fenomenalni “Of Blood-Red And Gold” ? “Selenophilia” ? Dobro…najkompletniji do sada. Muzički, tekstualno, produkcijski. Deset gostiju na snimanju ploče je dalo svoj pečat i učinilo ovaj album još kvalitetnijim. Spisak gostiju i ostale “credits” možete naći na FB stranici RAIN DELAY-a, a i u intervjuu koji je odrađen za najstariji i najbolji web-portal koji se bavi kulturom, Helly Cherry.

Osam pesama, 35 minuta. Prava mera da kad se završi ploča, vi pritisnete REPEAT i krenete ispočetka pa opet…Ne bojte se za koncentraciju, album je tako prepun kontrasta da vam ne može biti dosadan ni sekunde. Od “beauty & beast” vokala, klavirskih deonica, duple bubnjarske pedale, jazz delova, gitarskih solaža a la Santana pa do flamenco delova i hardcore minijatura. Sve je to prisutno na ovoj ploči, a i više od toga, samo nisam hteo da navodim, jer mi ne biste verovali. E, zato i obožavam ovaj bend. Obožavam jer je tako raznovrstan, dramatičan, nepredvidiv…

Naravno, uvek postoji opasnost da to bude i mana jer je večita ljudska  potreba da se muzika deli i trpa u neke fijoke, koševe, da se žanrovski i stilski ograničava trenutno jača nego ikad. Ako bih rekao da su RAIN DELAY doom / death bend ne bih slagao, ali ne bih bio ni u pravu. Metal, ne znam, možda su metal, nije me briga. Dopada mi se to što rade i nadam se da će imati volje i entuzijazma dugo, dugo. Para od snimanja ploča verovatno neće, ali šta da se radi. Uvek postoji opcija da pređu u estradu, ali onda neće biti moja opcija. Ipak , ne bojim se, šanse za to su minimalne. Privilegija je slušati i voleti RAIN DELAY, bar ja to tako shvatam.

Ako bih rekao da mi je od svih pesama “ Siena” najbolja, slagao bih. To je bio fakat prvih nedelju dana, sada mi se već najviše dopada naslovna. “ Scornful Cry” je izašao kao prvi singl nekoliko dana pre albuma i mislio sam da su namerno izbacili prvo najbolju pesmu, pravu HC energetsku bombu, kraću od dva minuta. “ Grand Summer” još uvek preživam, svakim slušanjem mi je sve bolja mada sam kad sam je čuo prvi put zapitao : “Šta im je ovo trebalo, pobogu” 😊? Obrada norveških gotik bogova Tristania-e je od samog početka bilo nešto očekivano, ali za prva dva RAIN DELAY albuma, kad još nisu toliko eksperimentisali. Svejedno, “Tender Trip On Earth” mi bolje “leži” od originala. Možda sam subjektivan, zabole me. “ Desert Twilight Recon” ima neverovatnu završnicu u režiji bubnjara Antonija Maletina, a “Samarcolin” i “Kyoto Daylight Recon” su samo dobile kvalitet više ponovnim sviranjem, snimanjem i  rearanžiranjem i ne samo to. Postale su nove pesme koje žive svoj poseban život, odvojen od originala.

Da li imam zamerki na ovaj album kad ga toliko hvalim ? Pa…imam, ali vam to neću reći.

I to bi bilo to, ako želite da čujete nešto drugačije od onoga što inače slušate, nabavite ovaj album. Ako ste open-minded ljubitelj muzike, nabavite ovaj album. Ako ste od ranije fan RAIN DELAY-a, nabavite ovaj album.

Kako ? Nemam pojma, ja sam ga dobio direktno od Dušana Pešića 😊.  

(Visited 123 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d