Nepolitikin Zabavnik

RECENZIJE

What is this that stands before me (Sacred Bones Records, 2020) – tribute kompilacija posvećena 50ogodišnjem jubileju albuma “Black Sabbath” i “Paranoid”

piše : Desya Lovorov

https://sacredbonesrecords.bandcamp.com/album/what-is-this-that-stands-before-me

Pedeset godina nije mali period, ali, voleli Black Sabbath ili ne, sa Ozzyjem ili bez njega, njima možemo zahvaliti za reski zvuk gitare i žustre riffove, kao i kompletni preobražaj rock-a i blues-a u nešto divlje, ali u isto vreme “đavolski” opčinjavajuće – pogotovo svi živi i neživi podžanrovi metala, kao i doom, stoner podžanrovi, bez Iommijeve intervencije i izgubljenog prsta, kao i tema kojima su se bavili, ne bilo ičega na šta bi headbang-ovali.

Mislim da o samom bendu ne moram više išta da kažem.

Za one neupućene, postoji dvodelna tribute kompilacija “Nativity in Black” (1994/2000) koja ima odavno kultni status, gde su se pojavila mnoga poznata imena u rocku i metalu, ali je bilo i izuzetaka kao što su 1000 Homo DJs sa Jorgensenom iz Ministry-ja i hip hop mag Busta Rhymes + Ozzy lično (!). Tu su i meni omiljeni nu metal bendovi SOAD (https://www.dotkomsite.com/vinyl/zrtva-zestokog-zvuka-system-of-a-down-iz-licne-perspektive/) i Static-X koji su me naterali ponovo na vodenicu klasika žanra i uveli u svet ekstremnog metala – da, moguće je.
Tu bih spomenuo i kompilaciju “Sabbatum” estonske grupe Rondellus, izvedenu u stilu srednjevekovne muzike, a nazivi pesama su prevedeni na latinski jezik. Za ljubitelje starine, a da ne odmaknu mnogo od metala.

Obrada Sabbatha nikad dosta (neko rekao “Motori”?), stoga je njujorški Sacred Bones Records okupio izvođače sa svoje etikete i napravio kompilaciju povodom lepog jubileja od 50 godina istoimenog albuma-prvenca i narednog izdanja “Paranoid” u kompaktnih 9 pesama:

1. The Soft Moon – Black Sabbath
2. Molchat Doma – Небеса и Ад (Heaven and Hell)
3. Thou – Supernaut
4. Marissa Nadler – Solitude
5. Hilary Woods – N.I.B.
6. Zola Jesus – Changes
7. Moon Duo – Planet Caravan
8. Dean Hurley – Warning (Bar Band Version)
9. Uniform – Symptom of the Universe

Jedini izvođač koji odskače od celokupne priče, čak i u žanrovskom smislu jeste beloruski synthpop fenomen Molchat Doma, a njihov PREPEV “Небеса и Ад” (nema potrebe za dodatnim prevođenjem) je najjača obrada koja se pojavila u poslednje vreme, u pravom smislu te reči, zadržavajući svoj stil, ali uz duboko poštovanje prema originalu. Van bilo kakve konkurencije. Nju sam zapravo prvu i čuo, oduševio se zaista maestralnim pristupom, a pre koji dan sam shvatio da ima cela kompilacija, čiji je prikaz pred vama.

Ono što je primetljivo jeste odsustvo nekog klasičnog “metal” benda, jer su u pitanju psychedelic/alt rock, (neo)folk i ambient izvođači, a najbliže tvrdom zvuku je bend Uniform, iako više naginju ka industrial-u i Thou, kao pravoverni doom i najevidentniji derivat monolitnog zvuka koji je ponikao od njih. Svaki bend i projekat je dao svoj maksimum i zapravo, usput otkrio i nevidljive slojeve moguće inspiracije i onoga što je prethodilo Black Sabbath-u kao epitomu heavy metala: psihodelična muzika, blues pomešan sa primitivnim rock’n’roll-om (kao Earth, njihova prva inkarnacija i izvođač prisutan na albunu, Dean Hurley) i folk izvođači sa kraja šezdesetih. “N.I.B.” i “Changes” su dobile ruho kakvo bi možda podarili Cocteau Twins, vrlo eterično, dok je “Solitude” u neofolk/freak folk maniru i zvuče vrlo zavodljivo i napose emotivno. Takođe, to bih okarakterisao i kao omaž ženi na omotu prvenca, koja je i pored napora da se demistifikuje, tajnovita kao i značenje akronima “N.I.B.”, i dan-danas. Tu je ispravljena i nepravda zbog vidljivog odsustva ženskih izvođača za koje verujem da podjednako vole Black Sabbath, jer samo one, ruku na srce, mogu bitno da izmene pesmu i podare joj neku drugu lirsku suštinu.

Svaka obrada na ovom albumu ima svoju draž, stoga predlažem da sa pažnjom poslušate celu kompilaciju i verujem da ćete se složiti sa mnom da je tu urađen odličan posao, kao i da u odsustvu “pravog” Sabbatha, imamo priliku da i nakon 50 godina uživamo u poznatim pesmama, presvučenim novim zvukovima i idejama. 

 
https://www.youtube.com/watch?v=HrkzB8VcEXM
 
(Visited 48 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: