Nepolitikin Zabavnik

RUKE

Mural pre arhitekture (Andrej Žikić Artez, muralista svetskog glasa, spec. za DOTKOM)

 Andrej Žikić rođen je u Beogradu 1988. godine, a uličnom umetnošću pod pseudonimom Artez bavi se od 2003. Učestvovao je na velikom broju domaćih i internacionalnih manifestacija ulične umetnosti. Trag je ostavio na zidovima širom Evrope, Azije i Južne Amerike. Trenutno živi i radi u Beogradu.

Naš saradnik koji šparta gradom u potrazi za zanimljivim pričama, Goran Kuprešak, našao ga je na adresi  Bulevar Jaše Tomića 13, gde je počeo da radi novi mural u pokušaju da obogati i oboji našu sivu svakodnevicu pa ga je ljubazno zamolio da nam odgovori na par pitanja za Dotkom magazin.

 • Molim te, Predstavi se.

Ja sam Andrej Artez, to mi je umetničko , ulično, crtačko ime. Inače , pravo ime mi je Andrej Žikić. Ali, dok crtam, dok stvaram, tada sam Artez.

 • Kaži nam šta si zamislio da bude od ovoga ? Kakav će ovo mural biti ? Šta će predstavljati ?

Na ovoj šestospratnici upravo počinjem da radim mural. Tema ili motiv će biti lik devojke sa lutkicom u ruci. To će biti neka igra mačke i miša. Uostalom, videćete kad bude gotovo.

 • Znamo da već dosta vremena radiš murale. Da li si ih radio i u inostranstvu ili si preokupiran isključivo radom u Srbiji.

Baš sinoć sam doputovao iz Španije . Ove godine se nekako potrefilo da sam imao četiri projekta u Španiji. Madrid, Ordes, Labanjesa, Huarte… Crtao sam ove godine i u Berlinu. Ranije sam išao i u Indiju, Argentinu, Brazil, Urugvaj, Egipat, bilo me je svuda…

 • Ko stoji finansijski iza takvih projekata. Isključivo gradovi ili ima iprivatnih inicijativa ?

Uglavnom su to različiti festivali koje finansiraju neke različite NVO. Ovi murali u Španiji su sve bili prostori od sto kvadrata pa naviše, znači baš veliki prostori. Ali, ja i volim takve izazove.

 • A u Srbiji, gde si ostavio trag ?

Širom Srbije ima mojih murala, recimo, kod Limanske pijace je jedan moj mural koji je rađen pre dve godine, zatim u Beogradu svuda pomalo. Čačak, Novi Pazar, Požarevac, Užice. Nešto sam možda zaboravio…

 • Jesi li samouk ili si završio neke škole ?

Završio sam arhitekturu, a iz hobija sam se bavio crtanjem grafita još od srednje škole pa je to nekako evoluiralo u crtanje murala.

 • Kako sebe vidiš u sadašnjosti , a kako u nekom budućem periodu ?

Mural mi je svakodnevna, celodnevna okupacija. Strast. Trenutno samo tako sebe vidim. A i u budućnosti, haha.

 • Reci mi nešto o tvom asistentu na ovom projektu.

Aaistent je Nataša Lajović, takođe arhitekta po struci. Ona je iz Stare Pazove. Odnedavno smo počeli da sarađujemo. Asistirala mi je i na projektu u Somboru kad smo oslikavali mural u okviru festivala “Terminal”.

 • Upravo si rekao zanimljiv podatak. Oboje ste arhitekte, a bavite se oslikavanjem murala. Jel to nema posla u struci ili je ova ljubav jača ?

Kod mene jeste. Sigurno je taj slučaj. Ljubav je prejaka. Ono što je meni trenutno presudno da budem muralista, a ne ono što sam po vokaciji je to što je vreme za završetak projekta mnogo kraće. Primer, kada počete neki arhitektonski projekat, bez obzira bio enterijer ili eksterijer, bez tri do šest meseci ne može da prođe. U najboljem slučaju…Ja trenutno, radim po tri do šest projekata mesečno. Imam prilike toliko toga da uradim i naposletku, da naučim iz toga što sam odradio, završio. Svaki završeni mural je jedna dobra škola za mene.

 • Jesi li imao prilike da upoznaš putujući i radeći po svetu neke cenjene, priznate muraliste. Neke vrhunske majstore posla kojim se ti baviš.

Haha, zvučaće malo neskromno, ali to su mi uglavnom drugari. Sad je baš skoro u Beogradu jedan mural oslikao Sebastian Velasko iz Španije, svetski priznati muralista, a to mi je odličan prijatelj. Jedan je od najpriznatijih i najpoznatijih svetskih umetnika a već nekoliko godina se intenzivno družimo. Imam još nekoliko prijatelja Španaca koji se bave ovim poslom i to jako dobro…

 • Kako su naši ljudi koji se bave muralima zastupljeni i predstavljeni, napolju u inostranstvu ?

Na prste jedne ruke se mogu nabrojati, nažalost.

 • Interesuje me, pošto si prošao pola sveta, gde si išao najčešće i koji deo planete te je baš privukao ?

Recimo, u Indiji sam bio devet puta. Indija je svet za sebe. Ceo svet u jednoj zemlji. Fascinatna je, zaista. Indija je kolevka života…

 • To bi bilo to, puno ti hvala što si pristao da razgovaraš za Dotkom.

Hvala i vama !

I još nešto : 

Od Ivane Miloradov, lica za odnose sa javnošću OPENS distrikt festivala smo dobili podatke  da se ovaj mural se oslikava u sklopu projekta OPENS distrikt u okviru kog će se oslikavati i lokacije na sledećim adresama :

Omladinskog pokreta 4
Mašinska škola
Tehnološki fakultet
 
P.S.
U ova tri različita slajd-šoua možete videti nastanak murala u tri faze, u tri različita dana. Mural bi trebalo da bude završen sutra, u ponedeljak. Slobodno otiđite do Bulevara Jaše Tomića 13 da ga vidite.
 
(Visited 364 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: