Nepolitikin Zabavnik

RUKE

Predstavljamo vam… “Edukino Tiha knjiga Novi Sad – Quiet book”

U današnje vreme, gde smo svi svedoci promena koje tehnologija nosi sa sobom, kako dobrih tako i loših, opet do izražaja dolaze  ručno napravljene stvari od prirodnih materijala. Sve više obrazovanih i onih svesnih se klone toga da deci kupuju igračke napravljene od sumnjivih materijala, naročito plastike. Traže upravo ovakve igračke i stvari. Za neke je to stvar prestiža, pa se može zadesiti da roditelj u ruci drži kesu napravljenu od recikliranog papira ili starinski ceger, ali zato dete kraj njega sa svojih par godina već uspešno koristi prečicu ka svojoj omiljenoj igrici na maminom telefonu. Ovo važi i za tate. Ne treba tražiti krivce, niti bilo koga optuživati. Svima nam je potrebna dodatna edukacija. A uz edukaciju i dobar primer koji će nas usmeriti.
tiha-knjiga-edukino-novi-sad-adrijana-savic-9
“Edukino Tiha knjiga Novi Sad Quiet book” je u stvari, naša sugrađanka Adrijana Savić koja se bavi izradom tihih knjiga. Ovakve senzorske knjige nisu novina u svetu, ali kod nas sve više dolaze do svoje publike i pojavljuje se jedna nova vrsta “majstora” za njihovu izradu poput naše sugrađanke. Potpuno sama se otisnula u “handmade” izradu ovih knjiga. Naravno da su joj podstrek porodica i brat koji je podržavaju, ali od početka do kraja u izradi svake knjige koja je unikat, ona utka i delić sebe. Ove knjige su, kako sama kaže, od potpuno prirodnih materijala, filc, pamuk, boje za tkaninu…  Postoje, naravno, sitni delovi na koje treba obratiti pažnju jer su knjige ipak namenjene onim najmlađima, tako da se ponekad ipak “potkrade” i poneki magnetić, čičak i nitna. Materijale nabavlja iz raznih izvora, što iz inostranstva što kod domaćih prodavaca. Kroz osmeh nam kaže: “ Kupovala sam u radnji “Repro materijal” i na drugim mestima, ali “kod Slobe” ima sve”. Njene knjige su 95%  tkanina i konac. I naravno ideja. Od prve do zadnje korice. Do sada je najveća knjiga koju je napravila imala dvanaest  strana, a najmanja četiri. Knjige su u 99% slučajeva veličine 23 cm x 23 cm, teške oko 300 grama i mogu se prati na 30 stepeni, što ih čini pogodnim za nošenje u prirodu i igranje bez bojazni da će se knjiga “polomiti , pocepati ili isflekati”. Do sada su neke otišle i za inostranstvo.
tiha-knjiga-edukino-novi-sad-adrijana-savic-2
Ideju je, kaže, sama videla na internetu i uspešno napravila jednu takvu knjigu za svog sina. Zatim je usledila i druga koju je poklonila, pa prva porudžbina i tada je počela ozbiljno da razmišlja o tome koliko je ispunjava izrada “tihe knjige”, od ideje i sadržaja do krajnjeg produkta. Za sve je potrebno mnogo strpljenja i ljubavi, pošto je u sebi pronašla potrebne elemente kako bi se bavila njihovom izradom. Tako je i nastala “ EDUKINO Tiha knjiga Novi Sad – Quiet book “. Ono što je izdvaja od ostalih proizvođača ovih knjiga je neverovatno pristupačna cena, jer kako sama Adrijana kaže: “ Gledala sam da cenu prilagodim platama u Srbiji, ali nisam želela da povećavam cenu ni za inostranstvo. Ne bojim se konkurencije jer cenu je najlakše podići i ne ograničavam po tome koliki je broj naručenih stranica, što svi rade. “
tiha-knjiga-edukino-novi-sad-adrijana-savic-3
Tihe knjige se bave razvojom fine motorike, mašte i intelektualnih sposobnosti. Deca u zavisnosti od uzrasta i pola, tako na svakoj stranici imaju šta da rade. “ Zato se i zovu “Tihe knjige” jer se deca ne čuju dok se igraju I ujedno uče iz njih.” – Govori Adrijana iz sopstvenog iskustva.
Knjige kaže pravi po porudžbini, onako kako je osmisli kupac ili je sama dizajnira. Bez obzira da li je u pitanju jedna stranica ili cela knjiga. Kaže da joj je za izradu jedne knjige, potrebno od dva do tri dana, a nekada se taj dan pretvori i u rad od po deset do dvanaest sati. Sve što napravi je šiveno ili lepljeno. Za dizajn je do sad već pripremila neke šablone, ali kaže da, najčešće, motivi dolaze iz trenutne inspiracije na zadatu temu, tako da tek onda pristupa iscrtavanju, sečenju, ušivanju ili lepljenju i u svakom slučaju potpunim unošenjem sebe u to što radi. Napominje da je svaka stranica njenih knjiga priča za sebe, ali da je isto tako moguće od cele knjige napraviti priču po motivu. Kao primer nam navodi knjigu za devojčice, gde je trpezarija sa dnevnom i spavaćom sobom i kroz koju jedna devojčica radi sve ono što jedna devojčica treba da radi u toku dana. Za dečake su tu nezaobilazni automobili, pecanje, sportovi, razne radionice, a događa se da izrađuje knjige i po motivima neke priče ili bajke. Koliko je kreativnosti potrebno za to, reći ćemo samo da neke delove knjige mora da ušiva ručno, jer su detalji jako mali da bi se mogli ušiti šivaćom mašinom koja joj je osnovni alat.


“ Roditelji me kontaktiraju i sami izražavaju svoje želje. Ja sam tu da sugerišem na osnovu svog dosadašnjeg iskustva, jer sam do sada sa svima koji su poručivali moje knjige imala razgovore o tome koje se stranice najviše dopadaju deci, tako da budućem, potencijalnom kupcu mogu da ponudim već dobro osmišljenu formu, naravno sve u skladu sa uzrastom i polom deteta.” – Kaže Adrijana.
Pošto je do skoro bila zaposlena, dala je otkaz kako bi posao koji ne voli zamenila nečim što je ispunjava. S’obzirom da je po struci Strukovni Informatičar i diplomirani menadžer ekonomije, dosad joj se nije ukazala veća prilika da pokaže svoje znanje iz struke, pa je odlučila da ovih dana krene u pokušaj da uz pomoć subvencija kojim država podržava male privrednike, osnuje svoju firmu i potpuno se posveti svom ručnom radu, dok se ne pojavi pristojna ponuda za rad u struci. Kako kaže, ne odustaje ni od toga, već se usavršava i prati stvari iz oblasti struke.
tiha-knjiga-edukino-novi-sad-adrijana-savic
U budućnosti namerava da pravi knjige i na drugim jezicima koji se koriste u ovom regionu kao i da ostvari saradnju sa vrtićima i ustanovama koje se bave edukacijom najmlađih, kao i da učestvuje na svim prodajnim  bazarima “handmade” proizvoda. Pored knjiga se bavi ručno oslikanim kutijama za prve bebine uspomene. Njih izrađuje uz pomoć svoje koleginice Marije Ležajić. Kutije su iz dva nivoa, napravljene od drveta i pored estetike imaju za namenu da se popune uspomene koje smo svi pohranili negde duboko u nama, a koje sada možemo sačuvati na jednom mestu i time jednoga dana probuditi sećanja svoje dece i nas samih na njihove prve “stvarčice” i uspomene na vreme koje je prošlo. Tu su još i neki proizvodi koji su još u fazi ispitivanja tržišta, a o tome ćemo vas izveštavati kada ove dve dame plasiraju svoje nove ideje u potpuno završenoj fazi.
  tiha-knjiga-edukino-novi-sad-adrijana-savic-ideja-marija-luzajic

 
Ako želite da kupite savršen poklon za svoje mališane, ili one koje nosite u srcu,“ Tiha knjiga” je prava stvar za vas. Zabavna, vesela, edukativna i tiha! Za sve informacije posetite zvaničnu Facebook stranicu: “ EDUKINO Tiha knjiga Novi Sad – Quiet book ”  ili putem kontakt telefona: 064 491 78 53

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=3Xi2I_SsEQ4&w=560&h=315]

(Visited 415 times, 1 visits today)

Leave a Reply