Nepolitikin Zabavnik

RUKE

“Sagradiću šajku…” – Bojan Kurjakov

Bojan-Kurjakov-2767

– „Rastao sam pokraj Dunava“, kaže stara narodna pesma. Da li je te ljubav prema vodi i to što si odrastao na Dunavu i pored Dunava pokrenulo da napraviš brod ?

 • Pošto sam rođeni Novosađanin, rođen na 200 metara od Dunavca i Šodroša i ceo svoj život provodim pokraj reke i na reci, još od malena sam se zaljubio u čamce, brodove, ali i motore, tako da sam dosta rano počeo da se bavim i mehanikom, a inače, ovo mi nije prvi brod koji sam sagradio. Prvi sam napravio pre nekoliko godina, ali je bio nešto manji. On je završio u Šapcu, tamo sam ga prodao. Kako sam već rekao bio je manji od ovog ( 7 m x 1,60 m) , vožen je četiri – pet sezona i bio je sagrađen od aluminijuma. Ovaj je dugačak devet metara, a širok je dve metra i šezdeset centimetara. Sagrađen je od metala. Ima sav komfor jedne ozbiljne kuće, može se reći. Što se tiče ideje, ideja je ta da čovek može da se sakrije od neke kiše, vetra, prespava itd. Da bude dovoljno komforan i siguran da može da stane jedna porodica ili možda i malo više ljudi. Kroz vreme koje sam potrošio na sve to čime se bavim, uvideo sam šta je meni, otprilike, mera i ono što može da podmiri moje potrebe.

– I kakav će ovo biti brod ?

 • Kao što rekoh, ovo je metalni brod sa potpuno novim limom, peskiran, ofarban kvalitetnim bojama, dvokomponentnim itd. Ranije sam na ovom brodu imao vanbrodski motor od nekih 25 konja, ali to je bila samo prelazna faza, jer sam otpočetka znao da ću stavljati brodski i kupio sam Mercedesov novi motor, stavljen je osovinski ovd, kopča nova sa prenosnim odnosom 2:1, elisa 17×13, to su detalji koji mogu biti interesantni zaljubljenicima i poznavaocima materije. Ugrađene su gore komande, tzv „flybridge“, komande dole, sva električna instalacija, paljenje, gašenje, menjač, kontrola temperatura, sve je ugrađeno u gornjim komandama. Ugrađeni su i solarni paneli da dopune akumulatore koji su posebno za potrošače. Postoje dva akumulatora koji se pune osim panelima i alternatorom motora koji je nazavisan sistem od samog motornog električnog sistema. Zapravo, motor ima svoj zaseban razveden električni sistem, to jest svoj jedan akumulator koji služi isključivo za paljenje i potrošnju motora , a drugi alternator puni poseban akumulator uz solarne ćelije u režimu kad stoji brod, za potrošnju. Uvek postoji „back-up“ varijanta da motor uvek pali s tim da ako se i potroši sva struja uvek imam mogućnost da upalim brod pošto se on ne može nikako upaliti osim anlaserom. Što se tiče ostalog, ima ugrađen inverter od 1500 W, to znači da mogu da upalim dva manja potrošača, na primer brusilice ili neki drugi alat, a on je ugrađen iz razloga što sam predvideo da u njemu bude bojler sa grejačem od 500 W, na 220 V. Imam 60 litara tople vode, 180 litara tehničke vode, sve razvedeno na pumpe sa presostatom, znači, dve pumpe, nezavisne, jedna za toplu, jedna za hladnu vodu, onda pumpa kaljužna, ako iz bilo kog razloga može uđe voda u brod, da mogu da je ispumpam bez problema.

– Šta je još dodato ?

 • Dodat je i električni vinč, ili elektromotor koji podiže i spušta sidro. Još sam se malo zanimao pa sam napravio da se sidro može podizati i spuštati preko daljinskog upravljača. Napravio sam i jedinstveno rešenje i na to sam jako ponosan, da se sama elisa može menjati bez ulaska u vodu. Nisam tako nešto sretao na Dunavu i ne znam da je iko napravio to na taj način, ali ne mogu garantovati da sam baš prvi. Napravio sam kao jednu fijoku koja se izvuče iz korita i zameni bez problema. Sa praktične strane, izuzetno dobro rešenje. To je napravljeno na zadnjem delu platforme i vrlo je pristupačno. Sva električna instalacija je rađena sa dvožilnim kablovima koji su duplo izolovani , sva struja je na 12 V, s tim da postoji mogućnost da se upotrebljava i 220 V preko agregata od 1 kW koji sam takođe ugradio u brod. Nešto za „ne daj Bože“ da možeš u svako doba da se spasiš. Rasveta je komplet od led sijalica u plafonu, izolacija 5 cm u plafonu, 5 cm oko broda komplet do korita, unutra je šper 6 mm debljine obložen brod, još ću da stavim lajsne, to nisam stigao…Izvedena je sva instalacija sa klasičnim serijskim prekidačima . Sva izolacija od sajli i volana je kupljena originalna , unificirana, s tim da sam ja to prilagodio svojim potrebama. Glava volana je specijalno naručena iz Italije, za duplu komandu. Moj glavni motiv prelaska na veći brod je taj što sam ja hteo da mi kormilo bude na krovu, spolja, a ne da ga vozim iz broda, zarobljen kao u kutiji. Tenda je ozbiljna, prohromska…

Bojan-Kurjakov-2801

– Zanima me da li si i mehaniku i elektroniku i stolariju radio sam ?

 • Apsolutno sve što vidiš, sve sam radio sam. Kompletno, ceo brod sam odradio sam, niko mi ni šraf nije dodao. Električnu instalaciju, patose, svu mehaniku, samo sam korito kupio, spoljašnju ljusku i krov. Ostalo sve na brodu sam uradio ja. Korito sam kupio i odmah odneo na peskiranje sa ferofoksom, to je dvokomponentna temeljna boja i posle sa završnom „ Zorkinom“ bojom. A da, prvo smo šmirglali brod i tu sam napravio neku vrstu mobe, desetak nas je šmirglalo i to je bilo još pre tri godine. Znači, već tri godine ja njega gradim i još ga nisam završio sasvim.

Bojan-Kurjakov-2795

– Kad misliš da ćeš ga završiti ? Kad će biti sasvim gotov ?

 • Bar još godinu i po dana neće biti gotov do kraja. Da kažem da je gotov potpuno. Ove godine se nadam da ću ga izvozati malo da proverim da li odgovara prenos elise, kopče, pošto je to sve sad novo ubačeno. Probao sam ga sa vanbrodskim motorom i bio sam prezadovoljan, imao je baš dobru brzinu, jako dobre karakteristike, zato sam ga i kupio, na kraju krajeva. Tu sam ja prepravio svašta, kobilicu, taj „flybridge“, krov je ustvari viseći, nema stubova, nema ništa između, kao kod jahte je. Staviću komarnike na sve prozore, negde već postoje. Na krovu ima poklopac koji se otvara i ulazi se vertikalno, odgore. Gledao sam da štedim na nepotrebnim težinama. Dakle, testirao sam brod , sa malim vanbrodskim motorom i on je tako išao skoro 15 km/h uzvodno što je odlična brzina. Sa ovim motorom, koji je značajno jači, ima 60 konjskih snaga, veću površinsku elisu skoro 100 procenata, očekujem da razvijem brzinu do 20 km / h, znaći 20 do 30 % brže. Ugrađen je marinizirani Mercedesov motor, kao svaki automobilski motor, predviđen je za hlađenje i vazduhom i vodom. U brodu je malo drugačija situacija, jer je motor zatvoren u jednoj kutiji gde je izuzetno toplo i to nije dobro za motor jer se jako greje, nema cirkulacije vazduha.

Bojan-Kurjakov-2797

Kažeš marinizirani motor ? Šta to ustvari, znači ?

Marinizacija motora predstavlja promenu izduvne grane koja mora da se hladi vodom. Pravi se izmenjivač toplote koji hladnom vodom hladi izduvne gasove koji posle odlaze u reku ili bilo kuda gde plovite, a u nekim slučajevima se radi i hlađenje ulja iz istih razloga. Dobija se manja temperatura ulja, ulje se manje greje i samim tim bolje podmazuje. Moja ideja je da ovo bude vrlo brz čamac, brod i iz tog razloga sam stavio kopču sa prenosom 2 prema 1, Mercedes 200. 60 KS, dizel, 4 cilindra. Vrlo je bitno da budu originalni, kvalitetni semerinzi zbog dobrog zaptivanja ležaja u kojima se osovina vrti. Na mom brodu vid pogona je kopča i krmeno pero. Postoji i tzv. „ Ze noga“ ali po meni to nije najsretnije rešenje prenosa, zbog većih gubitaka, tvrđih menjača i slično. Brodovi sa kopčom i elisom su obavezno sa većim gazom, minimalno dvadesetak santimetara, ponekad elisa može biti uvučena u tunel ili u ravni sa koritom. Razlika je kad je u ravni ili ispod korita onda može da razvije veću brzinju, a ako je u tunelu onda on ograničava brzinu broda. Ako je „V“ korito kao kod mog broda i ako je on lepo „išvancovan“, a to znači da se krma penje na gore, a „ kontrašvanc“ je kad krilce sa strane pomaže podizanje krmenog dela čamca sa manjim motorima. Veća plovila obavezno imaju V korita i švanc, da ne bi vukli talase iza sebe. Talasi iza broda su čist gubitak.

Bojan-Kurjakov-2790

– Koliko je tebi trebalo vremena i iskustva da se ti odlučiš na tako jedan korak, pravljenja broda ?

 • Desetak, možda i petnaest godina. Sve što sam smislio i ugradio u brod je samo plod mojih iskustava, učenja na sopstvenim i tuđim greškama . Još od malena sam voleo da se bakćem mehanikom i to mi je davnašnja ljubav, pa evo sad i životni poziv. Isto tako volim i da varim i ne zna se broj koliko zavarivanja sam uradio u životu.

– Čuo sam da je i tvoj stric izgradio brod sam sebi ?

 • Jeste, istina je, ali bio je dosta manji brod, imao je pomagače, među kojima sam bio i ja, ali deo te ljubavi i talenta sam sigurno nasledio i od njega. Njegov brod je imao već pomenutu „ Ze nogu“, a ja sam se odlučio za čistu klasiku. Ovaj način pravljenja broda vodi još od pedesetih godina prošlog veka. Sama stabilnost broda je značajno veća kad ima osovinski vod, krmeno pero dole, to je ta kobilica, samim tim je brod dosta stabilniji. Da je neki ravniji čamac bio u pitanju, ja bih verovatno išao na neki drugi pogon, jer tunel nije rešenje, a na takvom ravnom čamcu mora postojati tunel. Imao sam problem pri testiranju ovog broda sa vanbrodskim motorom, a to je bilo kočenje broda. Kad se zaukam negde sa punim gasom, trebalo mi je baš puno vremena da se zaustavim, a to nije baš dobro. To je zato što je ovaj brod težak, ima oko 4 i po tone. Razmišljao sam kako da rešim taj problem i mislim da će velika elisa biti rešenje. Površina propelera diktira te njegove karakteristike, polaznosti i kočenja. Nije baš sve u brzini. I ovaj pogon ima nedostatak, a to je prilično loša upravljivost u rikverc. Ali, zato kad uhvatim pravac, ja do Beograda ne moram da držim kormilo, on sam ide…Razmišljao sam dugo i došao do zaključka da mi je daleko komfornije da se malo mučim kod parkiranja, a da mi brod bude stabilan i lako upravljiv na pravcu.

Bojan-Kurjakov-2750

– Da li si još nekom pravio brod do sada ?

 • Jesam. I za prodaju i ugrađivao sam motore i pomagao prijateljima. Radio sam i na većim brodovima od ovog mog, a naravno i na dosta manjim. Imam dosta iskustva, ispekao sam zanat i odlučio da sam sebi napravim brod kad sam shvatio da sam sposoban za to. I moram priznati da sam baš ponosan ovim što sam dosad uradio. Rešio sam da to bude kvalitetno i detaljno urađeno. Nabavljao sam najkvalitetnije delove, najbolji motor – Mercedesov…Odlučio sam se za baš taj motor jer je prost po svojoj konstrukciji, jeftin za popravku, a pouzdan je, jer svi znamo kad se kaže Mercedes šta možemo da očekujemo.

– Osim što voliš brodove, voliš i motore, to jest, motocikle. Kaži mi nešto i o toj ljubavi ?

 • Motociklom odem na more i nazad minimum jednom. To je pravo uživanje. Taj vetar u kosi, to ne može da se opiše, taj osećaj. Bajker sam sigurno dvadeset godina, ali nisam član nijednog kluba. Ja sam takav, ne želim da se vežem za razna udruženja i klubove. Sam održavam motor kao i sve ostale aparate i mašine u domaćinstvu. Automobile, prikolice itd. Znači, nautika je primarna, ali dugo sam se bavio ai auto-mehanikom, tako da mogu reći da sam i taj zanat ispekao poprilično. Nije da se hvalim, ali znam svašta, od elektrike, niske struje, visoke struje, dosta toga sam naučio od oca, on je elektroničar, ali, kako sam već rekao sve to sam zavoleo još od detinjstva. Praksa, iskustvo, logičko razmišljanje, a mogao bih reći i neka pronalazačka crta je dovela do toga da mogu reći za sebe da sam majstor. I mislim da će ovaj brod biti neka vrsta mog diplomskog rada za zvanje majstora. Iskreno govoreći, više sam uložio truda, volje i vremena u njega u odnosu na to koliko ću ga voziti i imati vremena da uživam u njemu. Toga sam svestan, ali teram dalje i neću biti miran dok ne bude savršen i dok ga ne završim u potpunosti.

Bojan-Kurjakov-7016_n

– Još nešto ću te pitati , što si nam u neformalnom razgovoru već pomenuo. Pre nekoliko godina te je snimao i Bora Otić za svoju emisiju „ 5kazanje“. Kojim povodom je to bilo ?

 • Jeste, to je bilo pre pet godina, u vezi motocikla , to jest, tricikla koji sam napravio. Vozio sam ga neke dve godine, i pošto nemam vremena za njega, trenutno stoji u garaži, neregistrovan, inače je potpuno ispravan i u voznom stanju. Sa njim sam stizao dosta daleko.

– I njega si napravio potpuno sam ?

 • Tako je. Od potpune konstrukcije, šasije, ugradnje plina, ugradnje kuke, alarma, muzike. Taj motocikl ima ceo komfor jednog automobila. Tri sedišta, motor je unutra ugrađen od Renoa 21, tako da je to ozbiljna mašina.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=mWw46gUPywU&w=560&h=315]

– I za kraj, šta Bojan Kurjakov radi kad ne radi ništa, kad je slobodan ?

 • Iskreno rečeno, tražim neke inovacije po internetu, neke nove ideje, kad imam vremena , pogotovo leti, volim da provozam motor, ali sa nekim ciljem, moram da znam tačnu rutu, ne volim da lutam. Provodim vreme i na Dunavu, gde imam svoj splav, ostane vremena i za porodicu, imam suprugu i ćerkicu. Opet kad ne radim, nađem vremena i za održavanje svojih vozila, kojih imam raznoraznih i imam ih dosta, a i oni zahtevaju brigu o njima.

Bojan-Kurjakov-2769

– Znači i posao i hobi je ono što te ispunjava ?

 • Tako je. Kad posmatram na taj način sve ovo što ja radim mi je hobi. Jer sam zaljubljen u taj posao i tako ga shvatam, kao razonodu. Mislim da sam zato i ovako, može se reći upešan i dobar u svom zanatu jer ga neizmerno volim. Ništa ne radim zato što moram, radim kad imam volje i vremena, a kad mi se baš ne radi – ja ne radim. Jednostavno.

– Zato je ovaj intervju bilo jako lako raditi, jer se ta ljubav osetila u svakoj tvojoj reči. Hvala ti na razgovoru !

 • Hvala i vama što ste došli i što smo popričali.

(Visited 181 times, 1 visits today)

Leave a Reply