Nepolitikin Zabavnik

SUSJEDI

“Ponosan sam na svoju karijeru, talenat i trud” – NENO BELAN, specijalno za DOTKOM

Za našeg saradnika Gorana Kuprešaka nema prepreka. Ovaj put nam je “sredio” intervju sa velikim umetnikom Nenom Belanom, frontmenom bendova ĐAVOLI i Neno Belan & The FIUMENS specijalno za DOTKOM. Zajedničkim snagama pitanja su pripremili Goran i Zoran, a Neno je odgovarao sam. Kako je razgovor tekao pročitajte u redovima koji slede…

 • DOTKOM : Možete li nam reći koje su razlike živeti u Splitu i živeti u Rijeci ili Zagrebu? Šta volite, a šta vam smeta u tim gradovima ?

NB : Svaki od tih gradova je specifičan i ima svoj mentalitet, mane i vrline. Split je tipični bučni emocionalni mediteranski grad, Zagreb je metropola srednjoevropskog tipa, velik i s velikim mogućnostima i za karijeru i za drustveni zivot, a Rijeka je lučki grad, mjesavina Mediterana i srednje Evrope, mirnija i veoma ugodna za zivot po mjeri čovjeka. U sva tri grada sam se udomaćio, sva tri grada volim, imam odlične prijatelje tamo, i upravo njihove različitosti ustvari veoma obogaćuju moj zivot. Mane zanemarujem, jer sreću nalazimo u vlastitoj glavi ako dobro posložimo kockice u njoj, a ja mislim da sam u tome uspio..

 • DOTKOM : Sećate li se nastupa sa Đavolima u Novom Sadu, u studiju “M” 1989. godine ? Ja sam bio na tom koncertu i moram priznati da je na malo svirki na kojima sam bio ponovljena takva energija i atmosfera.

NB : Sjećam se, naravno, to su jednostavno bile osamdesete, energija naše mladosti, ambicije, talenta, volje i želje, i svi koncerti onog doba su bili slicnog predznaka, pa tako i taj. Mi smo po vokaciji bili rokenrol bend koj je njegovao takvu muziku u stilu bendova s kraja 50-tih i početka 60-tih, i bez tog žara teško bi uspjeli rekonstruirati taj zvuk i te nastupe. 

 • DOTKOM : Često snimate duete. Zašto ?

NB : Zato što mnoge svoje kolege volim i cijenim, a bitno drugačiji su od mene. I onda su uvijek te suradnje interesantne, jer ja imam svoju specifičnu energiju, onaj drugi ima svoju, bitno različitu od moje. I onda kad se te dvije energije spoje, nastaje neka treća, neobična i originalna i ja uzivam u tom procesu. Naravno, biram s kim ću to raditi.

 • DOTKOM : Upravo smo izgubili Đorđa Balaševića ? Da li ste ga poznavali i kakav odnos imate prema njegovom liku i delu ?

NB : Iskreno…Djordja nikad nisam, nažalost, imao prilike osobno upoznati. Medjutim, naravno da sam pratio njegov rad. Uostalom, još krajem 70-tih sam nastupio na nekakvom festivalu za mlade talente, zajedno s jednom djevojkom, s pjesmom “Neki novi klinci” i – pobijedio :). Smatram ga velikim pjesnikom, jednim od najvećih s ovih prostora, i čovjekom koji je veličao ljudskost i ljubav, a ne razaranja i podjele. 

 • DOTKOM : Sa ćerkom Nikolinom ste ponovo snimili stari hit “Ivona” i preimenovali ga u “Korona”. Da li se i vaša ćerka bavi muzikom i kakva je vaša procena u pogledu prestanka pandemije ?

NB : Bavi se djelomično, radi za kazališta sound design, te muziku za neke predstave. Sto se tiče procjene prestanka pandemije tu nitko ne može biti pametan i znati što ce se dogadjati ukoliko nema kristalnu kuglu..a ja sam svoju izgubio 🙂 . Uostalom, kad je sve počelo pred godinu dana, ja sam samouvjereno izjavljivao da će sve biti gotovo do ljeta, a vidi nas…tako da je bolje da šutim 🙂

 • DOTKOM : Na što ste u karijeri najviše ponosni? Imate li razdoblje koje smatrate najproduktivnijim ili najkvalitetnijim?

NB : Ponosan sam na čitavu svoju karijeru, na sve svoje uspjehe, ali i na neuspjehe, jer su i oni dio nje i omogućili su  mi da na greškama učim i rastem. I da, ništa ne bi mijenjao da ponovo imam priliku krenuti ispočetka..Razdoblje koje smatram najkvalitetnijim jednostavno nemam, jer je čitava karijera jedan složeni proces i doživljavam je kao jednu cjelinu.

 • DOTKOM : Radite muziku za pozorišne prestave  i muziku  za mjuzikle ?

NB : Da, zadnjih desetak godina se dosta intezivno i tim bavim, napravio sam muziku za kompletna tri dječja mjuzikla i to za “Buratino”, “Matilda”, te za “Čarobnjak iz Oza”, radio sam i muziku za dramsku predstavu “Povratak Filipa Latinovića” po Krleži, a krunu tog svog segmenta rada, smatram prošlogodišnji mjuzikl “Bambina”, postavljenog na daske nacionalnog teatra u Splitu, pod redateljskom palicom Krešimira Dolenčića, u kojem je dramaturgiju radila Ana Tonkovic Dolenčić na bazi mojih starih pjesama, i radnju smjestila u Split 80-tih, u brodogradilište di je tada pola Splita radilo, sa svim tim poslovnim malverzacijama tamo, te naravno sa više paralelnih ljubavnih pričica i hepiendom kako to već u mjuziklima biva :). Sa svojim bendom Fiumens i sa kompletnim orkestrom HNK Split sam i uživo i svirao tu predstavu. Korona nas je prekinula, al ćemo sigurno nastaviti…predstava je bila i bit će opet apsolutni hit.

 • DOTKOM : Tema svih vaših pesama je ljubav !!?

NB : Ja se uvijek šalim da imam 199 ljubavnih pjesama i Kavanu 🙂 . Uglavnom da, ljubav je tema gdje sam se našao i osjetio, jer mišljenja sam da je ljubav smisao života. Pri tom ne mislim samo na onu izmedju muškarca i žene, vec osim i na tu, na ljubav općenito, ljubav prema familiji, prijateljstvu, hrani, muzici, životu općenito u svakom svom najmanjem segmentu. I sto više imaš “svih tih ljubavi” u sebi, tvoj život ima više smisla i ispunjeniji je…

 • DOTKOM : Već godinama negujete takvu praksu i dajete prednost singlu nad albumom…

NB : S razvojem interneta, stubokom se promijenio način konzumiranja glazbe. Stari formati su umrli ili umiru (LP, kaseta, CD..), a muzika se sve više konzumira preko neta, pa tako sad imamo razne servise kao sto su Deezer, Spotifaj, ITunes itd, zatim YouTube, Instagram i ostalo…a na njima se izgubio pojam albuma, ljudi traže i slušaju pjesmu po pjesmu, i singl je odjednom opet poceo biti najvažniji, baš kao i u doba Elvisa..krug se zatvorio..

 • DOTKOM : Kako su nastajali neki od vaših najpoznatijih hitova ? “Rijeka snova” na primer ?

NB : Nema tu neke velike mistifikacije, tajna je u tome da sam talentiran jer je Priroda tako odlučila, ali i veoma marljiv, vrijedan, i non-stop puno radim i trudim se, a bez velikog rada i truda nema nista od ničega, pa i uz bilo koji veliki talent. Naravno, potrebno je i imati vjeru u sebe…dakle, odgovor je- zasukao sam rukave i napravio hitove :).

 • DOTKOM :   Da li je forma albuma prevaziđena u današnje vreme ?

NB : Na to pitanje sam već dao odgovor.

 • DOTKOM :  Hoćemo li letovati na Jadranu ove godine i hoćemo li moći gledati Nenu Belana negde uživo u  2021. ?

NB : Imamo sad koncerte u Beogradu, 20. i 21. marta. u Kombank dvorani, dogovaramo Osijek u aprilu, zovu nas već za ljetne koncerte…ukoliko Korona bude milostiva i popusti, bit će puno nastupa ove godine, i mi se svi nadamo da će biti tako..

 • DOTKOM : Planovi ? Nova ploča, možda ?

NB : Upravo sam izdao najnoviji reggae single “Teško je”, u kojem progovoram o ljudskoj dvoličnosti (dakle, nije ljubavna). Radim već i na slijedećem (ljubavnom) singlu, baladi, koji ce ga naslijediti. Radim i na prepjevima svojih starih pjesama na engleskom, talijanskom i poljskom…

 • DOTKOM : Hvala vam veliko na razgovoru.

NB : Hvala i vama.

(Visited 185 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: