Nepolitikin Zabavnik

Tajne poštarske torbe

Pesme o Pošti i poštarima kroz istoriju popularne muzike…

Kroz istoriju popularne muzike bilo je mnogo pesama u kojima su se pominjali pojmovi vezani za Poštu ili posao poštara. U ovom članku ćemo probati da se prisetimo nekih…

 

…Dok je jazz bio najpopularnija muzika među mladima, a to je bilo odmah posle Drugog svetskog rata, legendarni  Beni Gudmen je napisao, a još legendarnija Ela Ficdžerald otpevala 1949. godine Airmail Special  i već u naslovu vam je sve jasno o čemu se tu radi.

Čuveni Buddy Holly, jedan od pionira rokenrola, poslao je jasnu poruku poštaru 1957. godine Mailman, bring me no more blues“. Iste godine je i Elvis Presley pevao o jednom pismu koje treba vratiti pošiljaocu – Return To Sender

Među prvima to su uradile i The Marvellettes,  tri crnkinje predivnih glasova još 1961. u pesmi Please Mr.Postman u kojima kažu :

(Please Mister Postman, look and see) Oh yeah
(Is there a letter in your bag for me) Please, Please Mister Postman
(Why’s it been a very long time) Oh yeah
(Since I heard from this boyfriend of mine)

Mislim da prevod zaista nije potreban, jer i oni sa minimalnim znanjem engleskog, mogu bar da naslute o čemu je reč u pesmi. Ovu pesmu su, istina, više proslavila izvođenja grupa the Beatles (1963.) i The Carpenters (1975).

The Box Tops sa sjajnim pevačem, Aleksom Čiltonom, koji je tada imao samo sedamnaest leta, su imali Hit broj 1 na top listama godine 1967. koji se zvao the Letter” (Pismo), a tih godina vrlo popularna grupa Shocking Blue” tražila je Send me a postcard” (Pošalji mi razglednicu). Psihodelični Velvet Underground imao je suprotnu poruku – Send No Letter” (Ne šalji pismo). Svima poznati Stivi Vonder je 1970. godine imao pesmu koju su tinejdžeri rado pevušili, a zvala se “Signed, Sealed ,Delivered” (ili po naški – Pečatirano, poslato, isporučeno),radi se o pismu, naravno.”The Who su 1974. izdali singl Postcard koji iz nekih razloga nije imao uspeha kao neki drugi njihovi hitovi, ali beležimo i tu činjenicu. Iste godine Syreeta Right, soul pevačica, pevala je vrlo popularnu pesmu Waiting For The Postman” (Čekajući poštara). Par godina kasnije rege legenda Burning Spear pevao je o “Afričkom poštaru” (African Postman). Pank pokret je obeležio kraj sedamdesetih i početak osamdesetih godina i normalno je da je i on imao predstavnike koji su pevali o pošti i poštarima. Jedni od prvih koji su to uradili su Jello Biafra i njegovi “Dead Kennedys sa pesmom “Stealing Peoples Mail” (Kradući tuđu poštu).

SNFU, bend koji je gajio sličan zvuk u pesmi Postmans Pet Peeve ima stihove koji glase “Im a mailman, and I hate my job, not half as much as i hate the dogs” (ne volim svoj posao, ali ni upola koliko mrzim pse). ” Presidents Of The USA su pevali o Some Postman” (nekom poštaru). ”Lemonheads su imali alternativni hit “Postcard sredinom devedesetih… I “metalci” su imali svoje predstavnike koji su pevali o pošti, poštarima i pismima – “Katatonia u “Dead Letters, ”Chelsea Grin” sa pesmom Letters a Living Colour uz tvrđi zvuk pevaju o jednom poštaru (Postman).

Postoji čak i hevi metal grupa koja se zove Postman Syndrome a o kakvom je sindromu reč to bi poštari trebali da znaju. Bluzeri su pevali još krajem šezdesetih o poštarima – “Postman Blues je otpevao Champion Jack Dupree,  a predstavnici “belog bluza” “Fabulous Thunderbirds” su imali zapaženi singl “Postman.

https://www.youtube.com/watch?v=OVkz-OAhKEo

Što se tiče naše scene i izvođača tzv. pop (neko bi rekao zabavne) i rok muzike spisak je sigurno kraći, ali red ja da i njih pomenemo. Još sedamdesetih godina i danas jedna od najvećih zvezda na pop sceni, Zdravko Čolić je pevao “Pisaću joj pisma duga”. “Drugi Način” je tih godina zahtevao – “Piši mi”, ”Tutti Frutti Band” je pevao “ Poštari ne zvone dvaput” sa čim se ne bih složio. Goran Bregović je napisao, a Željko Bebek otpevao pesmu Bijelog DugmetaPismo mom mlađem bratu (Grad Niš)”. Bajaga je u “Ruskom vozu” pevao o ruskim poštarima koji jednoj devojci ne mogu da prenesu svu tugu koju on oseća. Đorđe Balašević je u “Poslednjoj nevesti” pevao o tome kako “sreću nosi jedan poštar jako spor”, a ja se nadam da nije mislio na mene (odaću vam tajnu, bio sam mu poštar sam 20 godina). Zana je pevala o “Vojnoj pošti”, Galija je imala pesmu “Pismo”, a Sergej Ćetković je pevao to isto, ali u množini – “Pisma”. ”Block Out” je napisao fantastičnu “(Neću da budem) poštar”. Pesma „Poštar“je verovatno najbolja antiratna i antirežimska pesma napisana u srpskom rokenrolu devedesetih – a takva je jer se o temi ne govori eksplicitno, već iz vizure jednog običnog poštara.

Prljavo Kazalište je imalo “Pisma ljubavna”, a po meni ipak najuspeliju pesmu o poštarima i pismima otpevao je Davor Gobac , a odsvirao “Psihomodo Pop”. Pesma se zove “Pisma”, a tekst ide upravo ovako :

SVAKO PISMO KOVERTU SVOJU IMA

DA MU PUTEM NE BI BILO ZIMA

I ADRESU, POŠTARI DA ZNAJU

KUDA NOSE, KOME DA GA DAJU

 

DA BI PISMO KRENULO NA PUT

ZALEPI MARKU U GORNJI DESNI KUT

KUDA KOJE, BLIŽE ILI DALJE

BACI PISMO U SANDUČIĆU

 PISMA…

 

KAD POŠTARI SANDUČIĆ ISPRAZNE

PODELE PISMA NA GRADOVE RAZNE

KUDA KOJE, BLIŽE ILI DALJE

TAČNO TAMO KUD GA SE I ŠALJE

 

UDARE ŽIG NA PISMO SVAKO

PA IH NOSE ZEMLJOM, VODOM, ZRAKOM

MOPEDOM, BICIKLOM ILI PEŠKE

PISMA STIŽU, BRZO I BEZ GREŠKE

PISMA…

 

POŠTARI JURE, PENJU SE NA BREG

NE MOŽE IM NIŠTA VETAR NITI SNEG

A U TORBI, PISMO JEDVA ČEKA

DA VEĆ JEDNOM STIGNE IZDALEKA

 PISMA…

 

GDE SU NAŠA PISMA…

 

Što se tiče narodne muzike nisam baš kompetentan da navodim primere, jer istu ne slušam nikako,ali ipak jedan “hit” mi prolazi kroz glavu :

OKOLINOM KRUŽILE SU PRIČE

MNOGA DECA NA POŠTARA LIČE…

I za kraj…

 

 

(Visited 215 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. he,he što volem ovaj hittt

Leave a Reply

%d bloggers like this: