Nepolitikin Zabavnik

U PROLAZU

Crna kuća je vaša!

 

Crowdfunding kampanja “Da se Crna kuća opet čuje!” trajala je od 5. jula do 9. avgusta ove godine i u tom periodu je prikupljeno ukupno 834.720 dinara od nekoliko stotina pojedinačnih donacija za nabavku nove audio opreme za Omladinski centar CK13. U prethodna dva meseca nabavili smo svu opremu koju smo planirali, a juče je ona i instalirana u prostor našeg kluba. Još jednom želimo da izrazimo veliku zahvalnost svima vama koji ste donirali ili na bilo koji drugi način podržali kampanju. Posebna zahvalnost za idejno rešenje i postavljanje ozvuke ide Dimitriju Jakovljeviću, kao i Milanu Sinđeliću i Davoru Stefanoviću koji su učestvovali u postavljanju opreme.

Uspeh kampanje “Da se Crna kuće opet čuje” nam govori da je Crna kuća zaista mesto zajednice i da pripada svima onima koji su je stvarali i koji se prepoznaju u njenim programima, onima koji je posećuju, kao i onima koji prate njen rad i podržavaju je. Jer, Crna kuća je nastala i postoji da bi ispunila mesto hroničnog nedostatka javnog prostora u Novom Sadu u kom se artikulišu vrednosti solidarnosti, zajedništva, antifašizma i kritičnosti prema svim oblicima nasilja kojima smo svakodnevno izloženi. Kriza koja se nadvija nad Crnom kućom i ima oblik sudskog spora koji je Kuda org pokrenula protiv našeg udruženja, za nas predstavlja upravo nasilje kojim se kuća komodificira kao nekretnina, nasilje koje može da pokrene samo onaj koji nema nikakav legitimitet i koji ga se ovim postupkom definitivno i odriče – konačno, kome je potrebna država kako bi se “rasvetlilo pravo stanje stvari”. Smatramo da je uspešnost kampanje upravo rasvetlilo da je Crna kuća moguća samo kao zajednička, kao mesto u kom smo jedni uz druge, i jedni za druge.

Jedino jedni uz druge i jedni za druge možemo stati nasuprot težnjama i pokušajima da se zajednički prostor i zajednički resursi prisvajaju i uzurpiraju vlasničkom logikom. Drugačije ni ne znamo – ne znamo kako je moguće biti u Crnoj kući koju je neko proglasio svojim vlasništvom. To se kosi sa svim onim što Crna kuća predstavlja. Smatramo da istrajavanjem u nastojanju da ostanemo u ovom prostoru, i odbijemo vlasničke pretenzije, branimo interes zajedništva.

Podrška koju primamo u ovoj borbi nam ne “imponuje”, već nas ohrabruje i daje potvrdu da je Crna kuća otvorena i da zaista može da pripada svima onima kojima je potrebna. Koliko će se svako od nas investirati u rad Kuće je pojedinačna odluka i svaka je legitimna. Tako je Crna kuća istovremeno mesto za provod, odmor, aktivizam, učenje, deljenje, ohrabrivanje, pomoć, stvaranje, podsticanje, susrete, istraživanje… svako od vas je pozvan da nastavi ovaj niz.

Stoga još jednom poručujemo svima koji su podržali kampanju i svima koji dele ovu viziju kuće kao zajedničke:

Crna kuća je vaša!

(Visited 80 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: