Nepolitikin Zabavnik

U PROLAZU

DOTKOM na otvaranju izložbe i predstavljanju MONOGRAFIJE Miše Mihajla Kravceva

????????????????????????????????????

Pre nekoliko dana je u Beogradu, u galeriji na uglu Kralja Milana 1 i Andrićevog venca otvorena izložba i predstavljena monografija umetnika Miše Mihajla Kravceva (sa kojim smo relativno skoro odradili i intervju specijalno za Dotkom za koji nam je jedan od povoda bio i otvaranje ove izložbe) . Povod izložbe je objavljivanje Mišine monografije koja izlazi u izdanju izdavačke kuće Dereta.

Izložba je bila fino posećena, a kuriozitet je bio i što je gospodin Kravcev je primio i dva ruska ordena  – “Orden u čast dana Pobede” i “Orden Polarnih istraživača”.

Za tu priliku naš saradnik Goran Kuprešak je uzeo izjavu od gospodina Kravceva koji nam je rekao sledeće : 

  • “Meni je drago zbog izložbe, uzbuđen sam zbog ordenja koji ću dobiti jer ja nikad nisam zaista znao da li sam ja Rus odrastao u Srbiji ili Srbin ruskog porekla. Ja sam i jedno i drugo”.
  • “Dobiću “Orden u čast dana Pobede” i “Orden Polarnih istraživača” , što je poseban raritet”.
  • “A ova izložba je deo Monografije i deo onoga što mi se dešavalo u poslednjih šest meseci. Izlagao sam u Milanu i Veneciji bez ikakve ideje da ću tamo ikada izlagati, štampana mi je Monografija, evo me sada ovde…Ipak, mislim da to može i bolje”.
  • “Uzbuđen sam, ne mogu da kažem da nisam. Drago mi je što će mnogo publike uživo i u prolazu imati mogućnosti da vide moje slike. Da vide tu “petu dimenziju “ mojih slika po čemu sam poznat. To je nešto što ne može da se prenese ni kamerom ni fotoaparatom”.

Naš Kuprešak ne bi bio to što jeste da nije uspeo da izmami i nekoliko rečenica od bivšeg šefa protokola Ruske Dume i profesionalnog fotografa Sergeja Nikolajeviča Hvorostova gde nam je pomogao i gospodin Nikola Stojić svojim prevođenjem :  

  • 40 godina se profesionalno bavim fotografijom. Zvanični profesionalni reporter sam od 1982. Godine. Radio sam u različitim ruskim agencijama i novinama. U poslednje vreme sam profesionalni fotograf “ Polarne ekspedicije” na Arktiku I Antarktiku. Dvanaest puta sam bio na Severnom Polu, tri puta na Antarktiku a jednom sam stigao i potpuno do Južnog zemljinog pola”.
  • “Dobio sam i nagradu “Zlatno oko Rusije” koja se dodeljuje najboljim novinarima – fotoreporterima. Novinari koji se bave pisanom rečju dobijaju nagradu “Zlatno pero”, a snimatelji i fotografi “ Zlatno oko”. Da se pohvalim , ja sam jedini fotograf u Rusiji koji je tu nagradu dobio dva puta”.

 

 

 

(Visited 36 times, 1 visits today)

Leave a Reply