Nepolitikin Zabavnik

U PROLAZU

DVOSTRUKI UDARAC- SPECIJALNI DUPLI IZVEŠTAJ NO OFFENCE, RIVERROTH , TOXIC TRACE (22.07.2022.), KOBB, NULA (23.02.2022.), KLUB DVORIŠTE

piše i fotka : Mihajlo Janković

 

-Budućnost za Novi Sad sija tamom i betonskom senkom za sve koji ne razmišljaju u pravcu zabave kakva se nudi u Laze Telečkog i na sličnim mestima. Dom B612 je opet u selidbi, CK13 samo što nije, tako da neveliki suterenski prostor kluba “Dvorište” opet preuzima na sebe obavezu da primi vesnike alternative, nepatvorene energije, brzine, buke i besa. Imamo događaja za dva dana? Oba dana će da budu organizovana ovde i nema diskusije, samo da se publika pojavi. A pojavila se oba dana. I time dokazala tvrdnju da bez publike nema ni scene ni događaja.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJE DA BISTE IH UVEĆALI


PETAK

-Ekipa ”Kosoša” nam je, dok čekamo najave sledećih velikih događaja u njihovoj organizaciji, opet organizovala događaj za zagrevanje i mentalni oporavak od svakodnevnih stresova i muka. Gosti iz Slovenije, bend No Offence, otvaraju veče oldskul pank zvukom u nešto laganijem tempu brzine, taman toliko dok publika zagreje zglobove, jer valja preživeti ostatak večeri. Iako su, naizgled, sasvim druga fela zvuka od onih na koje publika u Dvorištu najčešće ide, momci svejedno praše pošteno, daju sve od sebe, publika prepoznaje to i uživa zajedno s njima.


-Stari znanci iz Riverroth, iako su nastupali u krnjoj postavi bez drugog gitariste, svejedno praše hirurški precizno, bez manjkavosti i izmotavanja. Neko bi rekao da je većina publike došla samo zbog njih, i to na prijateljskoj bazi. A ja kažem- tako i treba. Nikad jedni drugima iza leđa, uvek jedni drugima pred binu. Strale (inače nedavno pridruženi ćlan benda Terrorhammer!), Keta i Marjan udaraju odskul, žanju sve pred sobom i ne ostavljaju mesta sumnji da su jedni od najboljih novosadskih sinova underground scene u poslednjih 5-6 godina.


-Zli jezici bi rekli da bend bez originalnih članova više nije pravi bend, te su tako postojale izvesne sumnje za Toxic Trace da li je bez Duleta to uopšte to. No, dok je Đubre za bubnjevima i Max na basu, bend ne da će biti pravi nego će punopravno da nosi slavno ime. Sloba (inače frontmen benda Haste, a ovde takođe u ulozi frontmena i gitariste) savršeno nosi odskul duh benda, te sabijačine ne manjka, a energije i brzine ima za tri benda. Finalni otkos za ovo veče se priveo kraju, ko nije pokošen u prve dve ture, ovde je bio usitnjen i samleven. U tako samlevenoj formi zapućujem se kući na kratak predah do sutrašnje igranke.


SUBOTA-

Prijatnih 40 stepeni i težina u vazduhu savršen su uvod u veče kakvo nas čeka: teško, bolno, udarno i katarzično.

Novosadski Kobb od prvog akorda i vriska uvodi publiku u unutrašnje oslobađanje i pročišćenje. Teška i sirova rifologija ukomponovana sa Oskarovim vriskovima, scenskim pokretima i bacanjem po prostoru kluba je sve ono što čoveku treba da iz naizgled normalnog ljudskog bića izleti zloduh koji ga pritiska. Katarzični neocrust zvuk benda (bar je moj lični utisak takav, imam pravo na to!) čisti dušu, kida lance i savetuje se kao lek za one koji skupljaju svu muku u sebe i nemaju gde zdravo da je isteraju.


Gosti iz glavnog grada, bend Nula, nastavljaju veče u istom duhu zvuka bola. Sludge zvuk na tragu bendova poput Crowbar je savršeno legao na moju iscrpljenost i umor od kombinacije dva dana teškog udaranja i veoma prijatne temperature od 50 celzijusa na asvaltu. Momci su se više nego dovoljno potrudili da kanališu osećaj jeda i iscrpljenosti u zvučni udar i masnu rifologiju. Savršen lek za dušu napaćenu.

-Neizvesna budućnost samog grada direktno utiče i na izbor mesta za održavanje događaja. Valja nam zapeti svim načinima i sredstvima da obezbedimo ono što je naše. Ne tražimo više, kako zli jezici kažu, samo tražimo šta nam pripada. A prostori za alternativne događaje svakako pripadaju svima nama, ako se za njih zauzmemo na vreme. 

(Visited 326 times, 1 visits today)

Leave a Reply