Nepolitikin Zabavnik

U PROLAZU

Električne rođe – Nikola Radonjić @ Samo Pivo, Subotica, 7. oktobar, 2021

Piše: Daniel Tikvicki


Znate kako stoje stvari – prelako je otići na svirku benda u kome su ti prijatelji koji kidaju, jer su već veterani scene ili se munjevitom brzinom primiču tom statusu.

Da ne pominjem da se događaj zbio u prostoru Samo Pivo – ne može bolje za četvrtak, radni dan. A bilo je i dosta ljudi, nekim čudom.

Prethodno sam pohvalio njegov nastup na ovogodišnjem Youth Jazz&Rock festivalu i to se činilo kao nepotizam, pošto je on moj rođo, ali ovo će biti puno gore, jer i ritam-sekciju znam 300 godina, još iz vremena najjačih albuma Nile-a. Protekcija bato! Nikola Radonjić je, inače, subotički kantautor, objavio je svoj prvi album, ‘Cross the Line’ prošle godine i trebalo bi kazati koju i o tome. Takođe, krenuo je ozbiljnije da se bavi nastupima, što se vidi iz priloženog.

Album možete poslušati ovde: https://nikolaradonjic.bandcamp.com/album/cross-the-line ili ovde: https://www.youtube.com/watch?v=MSfI97bGIQ4


Power trio, bukvalno, činio je Nikola, Uroš Jagodić na psihodeličnom kontrabasu, u skladu sa tonovima njegove šulje i Dušan Pualić na multipliciranim dobošima i cowbellovima. Uroša i Dušana, ako ste Subotičani starije i srednje generacije) znate iz nekolicine prominentnih subotičkih bendova (D ZOO, Neprijatno mi je), malo više od decenije su prisutni na sceni i ko ih poznaje, zna za šta su sposobni. Jedno je sigurno: ova kombinacija je ne samo uspešna, nego su toliko jebenom lakoćom svirali da sam odmorio mozak samo ih gledajući, majke mi.

Set-lista, tačnije, pesme sa Nikolinog debi-albuma su idealna mešavina electroblues-iranog rock-a sa komadinama punk-a (kao zajednički imenitelj svim muzičarima) i stavom arena rock-a. Isplivao je tu malo i Hendrix na sekunde, ali je energija kojom su momci svirali bila zarazna. Nikolina scenska šminka (by Stroberiz) je upućivala na Garyja Numana, ali je odsustvo synth-a značilo kraj fantazije i vraćanje u stvarnost sa vrištajućim fuzz-om (chorusom isto) i pregruvanom ritam-sekcijom. Pomenuo sam arena rock i punk, iz razloga što pesme u ovom ruhu, koju je publika imala prilike da čuje, podsećaju uzorkovano na veličine kao što su Buzzcocksi, Roxy Music, nabrojte šta hoćete, ja ću da i dalje fantaziram kako hoću, a zapravo su delo dečarca iz subotičke peščare, potpomognutog od strane dve starije kajle. Ja sam oduševljen nastupom, a izveli su i novu pesmu pod nazivom “222”. Ide-mo!

Zapravo ne znate šta ste propustili, ali čik probajte da pozovete mog rođu Radonjića u svoj grad, oteće vam sve ženske.

Do naredne prilike, živeli! 

 

Fotografije: Andrej Ademi: https://www.instagram.com/machinehead5/

 

(Visited 198 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: