Nepolitikin Zabavnik

U PROLAZU

Filip iz dimenzije X

Predstavljamo vam nama znanog, najmlađeg, multimedijalnog umetnika grada Novog Sada. Kako ne biste čitali dugačak uvod, pročitajte jedan, lep razgovor sa Filipom Balošem… 

-Ko si ti Filipe? Odakle dolaziš, iz koje dimenzije? 🙂

Zovem se Filip Baloš, dolazim iz Novog Sada, iz neke svoje dimenzije, koju sam sam stvorio 😀

17990831_1684726714890394_7147519180478041721_n

-Da li možeš da izdvojiš vremenski period kad si počeo da se zanimaš za vizuelnu umetnost? Koliko si tad imao godina? 2?

Za vizualnu umetnost sam pokazivao interesovanje od neke 3 godine, kada sam počeo crtati Disney likove… U tom ranom periodu, dve najveće inspiracije bile su scene kako se Trnova Ružica ubada na vreteno i Titanik kako udara u santu leda.. I dalje čuvam na stotine tih radova.

LG

-Ideš u „Bogdan Šuput“, srednju školu školu za dizajn, tzv. Umetničku školu, koji si smer i kako si se opredelio za njega? Čini se da imate odlične uslove u školi, u svakom slučaju sjajne u odnosu na to kakvi su nekad bili. Kakav je tvoj doživljaj škole i kakva znanja stičeš tu? Da li ih smatraš korisnim? Kakvi su profesori?

Idem u Srednju školu za dizajn, “ Bogdan Šuput ’’ na smer likovni tehničar. Opredelio sam se vrlo lako za taj smer, jer je to ono što ja radim privatno. Srećan sam što idem u ovu školu i verujem da će mi ona biti jedno prelepo i nezaboravno iskustvo! Uslovi za rad  su odlični i stičemo znanje o onome što volimo i što nas inspiriše, tako da lično meni, nije ni teško da učim, osim ako to nisu matematika, fizika itd.. 😀 Odnos koji imamo sa profesorima je zadivljujuć  i mislim da smo jedna od retkih škola koja ga ima takvog.

filips

-Kolekcionar si Diznijevih gumenih lutaka. Jel ti Dizni inspiracija? Da li znaš broj istih u svojoj kolekciji i šta te tera da stalno povećavaš broj?

Interesovanje za Disney gumene igračke koju su se proizvodile u Biserki, Zagrebačkoj tvornici 60tih, 70tih i 80tih godina, potiče od pre 3 godine, kada sam ušetao u jednu starinarnicu i ugledao igračku Bambija iz 1964.. Pokušao sam na internetu pronaći istog ali jeftinijeg, jer mi je ovaj bio skup, a jako mi se svideo.. Ubrzo sam zavoleo i ostalu družinu  i evo sada u mojoj kolekciji ima preko 400 komada. Ono što mene inspiriše u celoj ovoj priči, jeste to što je svaka igračka imala svog vlasnika, bila je voljena, ili odbačena, sve igračke imaju neku meni nepoznatu prošlost. I makar to bio isti model, a duplikata imam mnogo, svaka se na neki svoj unikatni način izdvaja. Nemam neki cilj željenog broja, skupljam sve dok u tome uživam. Voleo bih da napravim ižlozbu i da u svim odraslim ljudima probudim nostalgiju za najlepšim delom života, detinjstvom.

g2

 

– Čini se da se određeni vremenski period vežeš za jedan karakter što rezultira mnogim varijacijama na temu. Nekad je to bila Grdana, potom Lady Gaga, da li je u najavi neka nova persona?

Dok sam bio mali, osim pomenutih scena, iz filma Titanik i crtana Trnova Ružica, bilo je mnogo stvari koje su se konstantno menjale. 2009. godine slučajno sam video pevačicu Lady Gagu, predstavljajući svoju pesmu Paparazzi i evo do dan danas ona je moja inspiracija, inspiriše me svakog dana i zbog nje uspevam u onome što želim u životu.

unnamed (1)bowie in progress

-Tvoja ilustracija Grace Jones, sa sve obrađenim paternom na šeširu, ma uopšte, je veličanstvena, čini mi se najbolja dosad od svega što si uradio (bar od onoga što se može naći na FB). Otkud sad ona? Šta možeš da nam kažeš o tome?

Hvala puno! Znači mi kada uložim puno truda u nešto i ispadne baš onako kako je i zamišljeno. Sa svojim radovima koje radim u nekom svom stilu, pokušavam da izazovem reakciju kod ljudi. Da li će to biti do celokupnog utiska atmosfere na radu, ili do nekog detalja. Što se tiče portreta Grace Jones, počeo sam da ga radim čim sam ugledao slučajno tu fotografiju na internetu. Sama kompozicija i izraz njene face, uključujući sve detalje, momentalno me je pridobila!

grace-jones-filip-balos

-Svaka tvoja ilustracija je osim bogatstva i poklonjene pažnje svakom detalju, akcentovana modnim detaljima. Da li ćeš možda da se upustiš u vode tekstilnog dizajna, modne  kreacije, ili kostima?

Pokušavam da u jedan rad ubacim sve ono što volim i što me inspiriše, tako da tekstilni dizajn je nešto sto se uvek ističe u mojim delima. Kao mlađi razmišljao sam i o poslu modnog dizajnera, ali shvatio sam da ono što me najviše ispunjava jeste pevanje (bavljenje muzikom) i likovna umetnost, uz koje mogu uvek iskombinovati i tekstilni dizajn.

unnamed

-Dosad si se uglavnom bavio ljudskim licem i figurom i to, najvećim delom ženskim.  Da li te živa i neživa priroda uopšte ne zanima, ili joj daješ vremena da te očara?

Trenutno u čemu uživam jeste da radim portrete, a živa i neživa priroda me ne zanimaju, mada ko zna šta će me inspirisati u budućnosti.. možda napravim neku kombinaciju 🙂

19399353_1751445528218512_4132028605059924877_n

 

-Da li si se oprobao na ulici i ako da, na koji način? Kakav je tvoj doživljaj ulice? Šta misliš o tome?

Ranije sam izlazio na ulicu iz čiste zabave, prodavao radove i pevao sa braćom. I to je jedna od najlepših stvari tog perioda koju ću pamtiti.. Ne razumem zašto ljudi u Srbiji na to gledaju kao sramotu, prošenje i sažaljevaju one koji to rade. Ako to radimo, ne mora da znači da smo siromašni, već da ispunjavamo dan nečim zanimljivijim od sedenja za kompjuterom, a usput i zaradimo lepo. Zatim sam počeo da radim po porudžbinama, kojih sam dobijao puno od trenutka kada sam uradio intervju sa zajednicom Instagram. Ali ubrzo sam prestao i počeo postavljati na internet prodavnicu Society6, gde se mogu kupiti šolje, majice, satovi, peškiri, printovi  i mnogo drugih stvari sa mojim radovima.

-Šta možeš da nam kažeš o muzici u tvom životu? Kao mali si svirao violinu, baviš se i pevanjem… Koliki deo tvog života zauzima muzika i da li je ljubav prema vizuelnom intenzivnija, ili je to samo trenutno? Misliš li da bi mogao da se baviš i muzikom, ili ipak prednost daješ likovnom?

Muzika i likovna umetnost su dve stvari koje me jednako ispunjavaju. Muzika se ušetala u moj život isto kad sam imao 3 godine. Pošto svi vole muziku u mojoj porodici, a tata mi je kompozitor i ima svoj muzički studio, negovao sam talenat za pevanje od malena. Bavim se time i trenutno radim na nekim originalnim pesmama. U budućnosti, sebe vidim kao pop pevača, koji se bavi slikanjem i ne dajem prednost nijednoj od te 2 umetnosti.

18952623_1737927182903680_5063995767718848598_n

-Kaži nam na šta si ti najponosniji od svega što si dosad uradio?

Ponosan sam na svaki rad! I na sve što sam stvorio sopstvenom idejom.. nemam favorita.

instagram

13071827_1317973208232415_4235525999514228249_o

-Kakvi su ti planovi za budućnost?

Nemam nešto tačno zacrtano za budućnost, ali počeću da izbacujem originalnu muziku, nastaviću isto sa radovima, pa ćemo videti gde će me put odvesti.

-Jel imaš devojku?

Trenutno nemam, slobodan sam hahaha! 🙂

10998301_1130971653599239_3223772168713611350_o

-I za kraj, potičeš iz umetničke porodice. Šta možeš da nam kažeš o njima i da li ti je takvo okruženje podstrek, ili se ponekad nađe kao prepreka na putu?

Kao što rekoh, tata mi je kompozitor, a pored toga sa mojom mamom i našom  kumom drži svoje pozorište gde igra predstave za decu. Brat se takođe bavi originalnom muzikom, tehno. Zahvalan sam što imam ovako izvanrednu porodicu, u kojoj svako pomaže svakom i uvek je oko nas umetnost i stvaralaštvo.

(Visited 19 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: