Nepolitikin Zabavnik

U PROLAZU

Gola voda i čista energija- Havarija, Nothing Sacred, Nadimač (Klub Dvorište, 11.06.2022.)

piše i fotka : Mihajlo Janković

Već sam početak večeri, gde je ovaj reporter prokisnuo do potkošulje u dolasku do mesta događaja, nagoveštavao je šta se sprema. A s obzirom na opšte vremenske uslove, brojnost publike i uzavrelu atmosferu, za očekivati je bilo da se znoj prolije za energiju i brzinu kojom nas zasipa triling gostiju iz BG.

kliknite na fotografiju da biste je uvećali

Havarija, kao najmlađi bend, otvara igre i već od samog starta trenira publiku i udara tempo u kojem ima da se odvija kulturna manifestacija. Adam (vokali), Toni (bas gitara), Nikola (ritam gitara), Andrej (solo gitara) i Katarina (bubnjevi), iako relativne novajlije na sceni, već tuku iskusno, znaju tačno šta publika traži i to im daju dokle god im vreme dozvoljava. Za usavršavanje scenskog nastupa ima vremena, svaka zamerka na tu temu bila bi traženje dlake u jajetu.

Nothing Sacred čini iskusna ekipa sa beogradske scene koja se skupila u supergrupu. Igor (ex-Charlie Don’t Surf, Meatmarket, NMG, Fishskin… na vokalima), Nikola (paralelno gitarista benda Jedi Guvnors), Terza (bubnjar bendova S.U.S., T.D.M., Antifrizz…) i Cvele na basu počinju svoju svirku nešto laganije, jer je publika utekla napolje po dozu svežeg vazduha, kojeg je poprilično manjkalo u podrumu Dvorišta. No, prostor se obrzo ponovo popunio, a masa većinom metalaca oduševljeno je prihvatila energiju hardkora stare škole. Šutke nisu prestajale iako je bend skoro nepoznat novosadskoj publici, što samo svedoči činjenici da bend treba da se fokusira na prenošenje energije publici, a ne na tehnikalno umeće.

O zvezdama večeri ne treba žuljati tastaturu, jer faktografski podaci su odavno poznati i dostupni. Kada bend bez ikakvih komercijalnih mejnstrim pretenzija opstane pet godina, to je uspeh; kada opstane deset godina, to je za divljenje. U slučaju Nadimača, koji dobrano gazi drugu deceniju postojanja, zaslužili su da budu upisani u knjigu legendi domaće scene, ne samo zbog neumoljivosti i istrajnosti, već i zbog domaćinskog odnosa sa publikom, bilo da sviraju na velikim binama (pomenimo da su overili OEF u Češkoj!) ili pak podrumima kao što je ovde bio slučaj. Do kraja večeri, propisno uzavrela atmosfera, u kombinaciji sa istočenim litrama znoja, dovela je do toga da se voda bukvalno sliva sa svodova donjeg nivoa Dvorišta i kaplje po ionako namočenoj publici. Kada svirka dovede do toga da se čak i zidovi znoje, onda si siguran da nešto radiš kako treba.

Ekipi okupljenoj oko jutjub kanala Kosoši, a koja je organizovala ovu priredbu, želimo da što duže istraju u daljem radu. Da vam kažemo u poverenju, znamo da spremaju nešto izuzetno, skoro bogougodno kao što je ova manifestacija. Nećemo reći šta je, nego vi imate zadatak da zapratite ekipu i pomognete koliko možete, jer samo zajedničkim radom i upornošću se opstaje. Što nam hedlajneri večeri, Nadimač, svakako dokazuju iznova i iznova.

(Visited 427 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Milos

    Sve je bilo puno dobre energije, druzenja i veselja. Neka se tako i nastavi. Metal je rat!

Leave a Reply

%d bloggers like this: